Balos ötletek Amerikából

Írta: Alapblog

Bernie Sanders, Elizabeth Warren, Alexandria Ocasio-Cortez. Mi a közös bennük? Egyrészt, hogy mindhárman a demokrata párt színeiben politizálnak, másrészt mindhárman populista, baloldali nézeteket képviselnek az USA-ban.


A három fent említett politikus közül a bal oldali politika doenje Bernie Sanders. A politikus szocialista meggyőződését ötven éve folyamatosan vállalja, bátran nevezhetjük az amerikai progresszív irányzat legismertebb alakjának. A politikust kétszer választották meg Burlington polgármesterévé, nyolcszor a szövetségi képviselőház, és kétszer a szenátus tagjának, egyéni jelöltként, és nem listáról! Sanders nyíltan fejezi ki nemtetszését a növekvő egyenlőtlenségekkel szemben, kritizálja például az orvosi ellátás növekvő költségeit, valamint a munkások szabadságolási helyzetét, a fizetetlen szabadságolásoknak a rendszerét. A 2016-os választási kampányában számos, az adórendszert érintő javaslatot fogalmazott meg .

A kampányjavaslatainak legfontosabb elemei a következők voltak. Az első és legfontosabb javaslata szerint 9 kulcsossá tette volna a személyi jövedelemadó-rendszert, aminek keretében a jól keresőknek négy új adósávot állított volna be (37 és 52 % közötti kulcsokkal). A TB felső fizetési határát meg akarta szüntetni, valamint a 250 000 USD felett keresők esetében a tőkejövedelmet is a munkajövedelemhez hasonló kulcsokkal adóztatta volna. A vagyonadó kulcsait is progresszívvá akarta tenni, illetve értékhatárának csökkentése is tervbe volt véve. Számítások szerint ezek a lépések a vagyonosabb, felső középosztályt érintették volna hátrányosan.

További ötlete volt, hogy a felső 1%-nyi keresőt megterheli egy újonnan bevezetendő pénzügyi tranzakciós adóval. Be akart vezetni egy 2,2%-os egészségügyi járulékot, melyet a személyi jövedelemadó mellett, azon felül kellett volna fizetni, illetve megszűntek volna az egészségügyi költségekhez kötődő adókedvezmények. A munkavállalóknak továbbá kötelezővé tett volna egy 0,2%-os járulékot, melyből Sanders a fizetett egészségügyi-családi szabadság-programját akarta finanszírozni. Ezt a 0,2%-os járulékot a munkaadóknak is be kellett volna fizetniük, egy új, 6,2%-os egészségügyi hozzájárulás mellett. Mindezekből elmondható, hogy összességében az adókat akarta emelni úgy, hogy párhuzamosan a foglalkoztatás költségek is emelkednek!

Amerika 2020-ban ismét elnököt választ! Az egyik elnökjelölt nem más, mint a Bernie Sanders által is támogatott Elizabeth Warren, aki 2013-óta Massachusetts szenátora, és az elsők között jelentkezett be az elnöki székért. Ez Önmagában még nem lenne furcsa, vagy meglepő hír, azonban a programja a kapitalista gazdasági modell, és a liberális piacgazdaság teljes feje tetejére állítását jelentené. Warren Sanders mellett szintén bevallottan ízig-vérig szocialista, és programját ennek fényében állítja össze. Jelszava, fizessenek a gazdagok! (ismeős ugye?) Javaslata szerint strukturális változásokra van szükség az adórendszerben. Évenkénti adót vezetne be Egyesült Államokban, amit az 50 millió dollárnál vagyonosabb (a lakosság 0,1%-a) embereknek kellene megfizetnie. Az adó mértéke 2% lenne, azonban az egy milliárd dollárnál nagyobb vagyonnal bírók ennél rosszabbul járnának, ők ugyanis évi 3%-ot kellene, hogy befizessenek az államkasszába. Az új adó megközelítőleg 75 000 családot érintene, azonban a hozadéka 10 év alatt 2 750 milliárd dollár lenne. A bevételt többek között családtámogatásra, a diákhitelek törlesztésére és zöld beruházásokra fordítanák. Az új adónak az “Ultra-Millionaire Tax” nevet adta.

Végezetül, de nem utolsó sorban következzék Alexandria  Ocasio-Cortez adójavaslata, aki  bevallottan Bernie Sanders rajongója. A mindösszesen 29 éves, és máris az Egyesült Államok Képviselőházának (kongresszus) a tagja. Életkorából kifolyólag nem lehet még elnökjelölt, de az utóbbi néhány évben aktív a belpolitikában, megnőtt a média jelenléte, és nyíltan hirdet progresszív eszméket. olyan javaslattal rukkolt elő, ami az évi 10 millió dollárnál magasabb jövedelműeket adóztatná meg brutálisan. A legmagasabb adókulcs mértéke 70% lenne. A javaslat a davosi világgazdasági fórumon is témát szolgáltatott.

Azt megjósolni nem tudom, hogy a Demokraták progresszív szárnya fogja-e adni Trump kihívóját a választásokon, azonban azt tudom, hogy ha igen, és győznek, súlyos bajokat tudnának majd okozni az amerikai gazdaságnak, vele együtt a globálisnak is. Nem is beszélve a pénzpiacokról! Van egy mondás, ami így szól, a populista jobb oldalnál már csak a populista bal rosszabb, és van is rá példa szép számmal a világtörténelemben.
Árfolyamok

EUR: 0CHF: 0USD: 0
 

Legnépszerűbb cikkek

Hirdessen a Haszon Magazinban

Hirdetés ügyben kérem keressen minket a hirdetes@haszon.hu email címen, vagy tekintse meg a média kiajánlókat.

Hírlevél feliratkozás
10 dolog, amit tudnia kell
Feliratkozásával elfogadja adatvédelmi szabályzatunkat.
Változnak az „A lap” megjelenések!
  • 2018/I. negyedév 2018. 04.04
  • 2018/II. negyedév 2018. 07.04
  • 2018/III. negyedév 2018.09.26
  • 2018/IV. negyedév 2018.12.12