A maffia jobban felkészült a járványra, mint a későn reagáló országok kormányai

A cégvezetőkhöz hasonlóan a járvány a szervezett bűnözőket is rákényszerítette üzleti terveik átírására. Ráadásul ez a csapat kormányzati mentőövet sem kérhetett.

Európában elsőként Olaszországban, a maffia őshazájában kezdett tombolni a koronavírus. A France24 összeállítása szerint a Cosa Nostra és a ‘Ndrangheta sokkal hosszabb távú stratégiákat készített a járvány alatt, mint amennyi időre más országok kormányai képesek előre tervezni- írja a hvg.hu.

Az olasz szervezett bűnözői csoportok jellemzően két módon próbálnak profitálni a járványból: áron alul felvásárolnak csődközelbe jutott cégeket, illetve visszatérve a régi hagyományhoz segélyt és kedvező hiteleket adnak a bajba került családoknak, amikor az állam képtelen ellátni a feladatát. Így társadalmi támogatást szereznek maguknak, és átsegítik az ügyfeleiket az átmeneti likviditási zavarokon.

Azokban az országokban, ahol hosszabb-rövidebb időre szigorú karantén-szabályokat vezettek be, átalakultak a kábítószer-fogyasztási szokások. Nagy-Britanniában például sokkal kevesebb partidrogot fogyasztottak, a kokainpiac forgalma nagyjából a járvány előtti szint felére zuhant, igaz, közben harmadával nőtt az alkoholfogyasztás. Ami nem ütközik törvénybe.

Problémát jelentett (mármint a terjesztőknek) hogy a határok lezárása miatt nehezebb volt bejuttatni a kábítószert több országba. De borult a keresleti oldal is: azok közül, akik olcsóbb kábítószert vettek, sokan prostitúcióból vagy koldulásból élnek, nekik a kijárási korlátozások idején még annál is kevesebb pénzük volt, mint korábban. Viszont a drogpiac rugalmatlan, válsághelyzetekben nem az ár esik,  hanem a kábítószer-használók fordulnak még rosszabb minőségű szerekhez.

Átalakult az embercsempészet és az emberkereskedelem is. Az ENSZ szerint a határzárak alkalmasak lehetnek ugyan a járvány terjedésének lassítására, de az embercsempészek áldozatait még kiszolgáltatottabbá teszik. Az utazási korlátozások pedig sok embert rákényszerítenek arra, hogy illegálisan próbáljanak bejutni egy országba. Márpedig az ő számuk megugorhat: a Világbank úgy számol, hogy 40-60 millió ember süllyedhet extrém mélyszegénységbe a járvány miatt.