Aszály, vízhiány, folyamatosan dráguló input – a magyar gazdák egyre nagyobb kihívásokkal néznek szembe. A kukorica, amely évtizedeken át a hazai vetésszerkezet alapeleme volt, egyre kevésbé tudja tartani a lépést a klímaváltozás okozta szélsőségekkel. Ebben a helyzetben egy régi-új növény, a cirok került reflektorfénybe, amely rövid időn belül a magyar agrárium egyik meghatározó kultúrájává válhat - derül ki az Agroinform cikkéből.
A cirok Afrikából származó gabonaféle, amelynek legnagyobb előnye a kivételes szárazságtűrés és alacsony vízigénye. Több változata is ismert: a takarmánycirok az állattartásban, a cukorcirok például a bioenergia-termelésben, a seprűcirok pedig az iparban hasznosítható sikerrel. Ráadásul gluténmentes, fehérjedús és alacsony toxinterheltségű élelmiszer-alapanyag, amely a növekvő egészségtudatos kereslet miatt a feldolgozóipar számára is aranytartalék lehet.
A cirok termesztése 30–50 százalékkal kevesebb vizet igényel, mint a kukorica, mély gyökérzete védi a talajt az eróziótól, és javítja annak vízmegtartó képességét. Magyarországon a cirok vetésterülete már meghaladja a 35 ezer hektárt, de szakértők szerint a bővülés a jövőben még gyorsulhat is. Az átállás ráadásul nem igényel speciális gépeket, így a gazdák számára költséghatékony megoldás.
A feldolgozóipar azonban még nem követte a termelés bővülését: a cirok jelenleg főként takarmányként hasznosul, az élelmiszeripari feldolgozás és a fogyasztói ismertség gyerekcipőben jár. Ha ezen a téren sikerül előrelépni, Magyarország akár regionális központtá is válhat a cirok termesztésében és feldolgozásában.
A cirokot a "klímaváltozás kukoricájaként" is aposztrofálják. Afrikában és Ázsiában elterjedt a cirokmag fogyasztása, de ezen kívül például torta, kenyér, popcorn, tészták és alkohol (sör) is készíthető belőle. Remek növényi fehérje-, vas-, B6 vitamin, valamint niacin-, foszfor- és káliumforrás.
Energizáló, antioxidánsokban, élelmi rostokban is gazdag. Ideális étel a cukorbetegek számára. Oldhatócukor-tartalma alacsony (1-5%), lassan felszívódó cukortartalma viszont magasabb. A gyomor- és bélrendszer számos betegsége esetén is jótékony hatású. Afrikában epekő vagy gyomorfekély ellenszereként használják, Kínában pedig hasmenéses tünetek ellen rendelik.
Kémiai összetétele nagyon hasonlít a kukoricáéhoz, azonban magasabb fehérjetartalma miatt táplálóbb; tannin nincsen benne. Az uniós tagállamokban ugyanis csak akkor jegyeznek be új cirokfajtát, amennyiben az megfelel a 0,3 alatti kritériumnak. Ez a szint annyira alacsony a Sorghum ID szerint, hogy semmilyen hatással sincs a tápok minőségére, ezért „tanninmentesnek” nevezhető. A cirok így a legtöbb állatfaj tápjába bekeverhető gabona.
Olvasd el ezt is!


