Hasznos tippek július-augusztus

Írta: Haszon
Jogvédelmi biztosítás. KÜLFÖLDI KOCCANÁSOS BALESET, kátyúkár, fogyasztói jogvita, jogtalannak vélt munkahelyi felmondás, ingatlannal kapcsolatos jogsérelem.

Ha a jogban kevésbé vagyunk jártasak, nincs minden jogterületre szakosodott ügyvédünk, ráadásul stressz helyzetben elbizonytalanodunk, jól jöhet, ha van jogvédelmi biztosításunk. A magyar piacon is megjelentek az ilyen szolgáltatást nyújtó cégek ? köztük az egyik legnagyobb, a német tulajdonú D.A.S. ?, amelyek vállalják meghatározott értékhatárig a felmerülő költségek megfizetését és a jogi képviseletet. Általában a leggyorsabb és a leghatékonyabb megoldásra törekszenek, a költségeknél nem ér meglepetés. Ráadásul a biztosító fizeti ki a jogos követelés érvényesítése során felmerülő költségeket is.


Extrém sport: külön biztosítás

JANUÁRTÓL AZ INGYENES egészségügyi ellátás ? a sürgősségi esetektől eltekintve ? nem terjed ki az extrém sport közben bekövetkező balesetek ellátására: tehát ezért külön kell fizetni. A Generali Providencia külön extrém sport-biztosítást kínál, ami többek között fedezetet nyújt a világ bármely országában a vízisízés, jet-skizés, vadvízi evezés, hegy- és sziklamászás, bungee jumping, falmászás közben bekövetkező balesetek magyarországi ellátására. A szolgáltatás évi 15- 20 ezer forintért elérhető.

Gépjárműadó: új számlára utalni

JÚLIUSTÓL ÚJ APEH-SZÁMLÁRA kell befizetni a gépjármű illetéket: a 10032000-06057684 számlaszámú, 222 adónemkóddal ellátott APEH beszedési számla javára kell teljesíteni ? még a gépjármű vagy pótkocsi átírását megelőzően. Ezt a közlekedési hatóságnál (okmányirodánál) beszerzett postai készpénz-átutalási megbízással, illetve lehetőség esetén az okmányirodában bankkártyával vagy az okmányiroda házipénztárában lehet megtenni.

9,5 százalék a diákhitel

NEM VÁLTOZNAK A DIÁKHITEL FELVEHETŐ ÖSSZEGEI a 2007/2008-as tanév első félévében. Továbbra is havi 30 ezer, 25 ezer, 21 ezer és 15 ezer forintos kölcsönösszeg közül választhatnak a felsőoktatásban tanulók, és csak a költségtérítéses képzésben részt vevő hallgatók kérhetnek ennél többet: havi 40 ezer forintot. A Diákhitel Központ Igazgatósága a kamat 2007. december 31-ig érvényes mértékét változatlanul évi 9,5 százalékban állapította meg. A Központ hitelkalkulátorával bárki kiszámolhatja, hogy a tanulmányok végeztével mennyit kell havonta törlesztenie. Aki ősszel kezdi meg a tanulmányait, és államilag támogatott nappalis hallgatóként 5 éven keresztül havi 30 ezer forintot vesz fel, az a 2012-es diplomázás után (bruttó 200 ezer forintos kezdő fizetéssel számolva) 2025-ig törleszt, havi 18 240 forintot. A 1,5 millió forintos hitel után 2025-ig összesen 2,7 millió forintot fizet vissza.

Motorolaj az internetről

A legtöbben még szervizben vagy benzinkúton vásárolják autójukba a motorolajat. Ehhez képest 30-40 százalékot is megtakaríthatunk, ha internetes webáruházban szerezzük be a kenőanyagot. Az olajbolt.hu oldalon például az 1 literes 5W Shell olaj 2800 forintért kapható, ha ehhez hozzátesszük az 1300 forintos szállítási költséget, még mindig 4100 forintnál járunk, míg egy Shell benzinkúton 6 ezer forintért vásárolható meg ugyanez a termék.AZ UTAKON SOK a szabálytalanul (sokszor vészvillogóval) álló autó. Ezek mellett gyakran kicsi a hely, így előfordulnak kisebb koccanások, karcolások. Ha bizonytalanok vagyunk abban, hogy elférünk-e egy ilyen jármű mellett (a mögöttünk álló autósok bosszankodása ellenére), érdemes megvárni a szabálytalan autó sofőrjének visszatértét, ugyanis koccanás esetén mi leszünk a baleset okozói. Ha a rendőrség kijön, feljelentésre is számíthatunk. Balesetet ugyanis a jogszabály szerint csak mozgó jármű okozhat. Hogy ez egy szabálytalanul parkoló jármű miatt történt, az ebben az esetben lényegtelen.

Tiltott kérdések

A MUNKÁLTATÓ CSAK OLYAN KÉRDÉST TEHET FEL állásinterjún, ami a munkavégzéshez kapcsolódik. Az állásinterjún nem feltehető kérdések listáját az Egyenlő Bánásmód Hatóság ? a diszkriminációgyanús esetek vizsgálatát és szankcionálását végző állami szerv ? most közzétette. Tilos a következőkről érdeklődni: Hány gyermeke van? Milyen a családi állapota? Milyenek a vagyoni viszonyai? Vannak-e kiskorú gyermekei? Szeretne-e a jövőben gyermeket vállalni? Milyenek a szexuális szokásai? Van-e házasságon kívüli kapcsolata? Milyen vallású, gyakorolja-e a vallását? Tagja-e valamelyik pártnak? Az Egyenlő Bánásmód Hatóság 50 ezer és 6 millió forint közötti bírsággal sújthatja azt a munkáltatót, amelyik diszkriminációt alkalmaz az állásinterjún.

Óvatosan a szlovák rendszámmal

SZLOVÁKIÁBAN NINCS REGISZTRÁCIÓS ÉS SÚLYADÓ, ráadásul céges autók vásárlásánál visszaigényelhető a 19 százalék áfa. Egy 1400 köbcentis gépkocsi esetében már 250 ezer forintot spórolhatnak a magyarok. Azonban mielőtt belefogunk a szlovákiai autóvásárlásba és rendszám beszerzésébe, nem árt alaposan áttanulmányozni a jogszabályokat, ugyanis sok apróságon meg lehet bukni. Magánszemélyeknél szlovákiai tartózkodási hely, cégeknél szlovákiai vállalkozás kell az autóvásárláshoz. A közúti közlekedésről szóló törvény értelmében a jármű behozatalát követő 30 napon belül a jármű belföldi üzembentartójának igényelnie kell a magyar rendszámot. Kivétel, ha az üzembentartó külföldi tartózkodási engedéllyel rendelkezik és életvitelszerűen ott él. Ugyan a vámosok magabiztosak, szakértők szerint nehezen bizonyítható, ki hol él életvitelszerűen (például Komáromban vagy Rév-Komáromban), rá adásul 6-8 ezer esetről van szó. Vállalkozások még jobban ki tudják használni a szlovák adóelőnyt: a haszongépjárművek áfáját vissza lehet igényelni, és a magyar cég bérbe veheti a szlovák leányvállalat autóját. E trükkökhöz azonban alaposabb szakmai segítség szükséges. Adótanácsadók szerint több autó vásárlása esetén érdemes csak vállalni a kockázatot, akkor lehet igazán sok pénzt megtakarítani. Egyelőre élnek az adózási kiskapuk. Kérdés, hogy a politika mit tesz ellene.

Résen lenni a benzinkútnál

ELKÉPESZTŐ TÖRTÉNETEKET lehet hallani a benzinkutasok mesterkedéseiről. Néhány hasznos tipp az átverés megelőzésére. Figyeljük végig a tankolást és a végső összeget. Ha csak azt mondjuk, hogy 8 ezer forintos tankolást kérünk, majd a pénztár felé távozunk, elképzelhető, hogy prémium benzint töltenek vagy kevesebbet tankolnak, de a kasszánál a megadott összeget számlázzák. Éppen ezért mindig kérjük el a számlát. Nézzük meg, hogy a tankpisztolyt rendesen visszatette-e a benzinkutas. Ellenkező esetben máshová ? a kutas saját kannájába ? is folyhat a benzin, miközben gyanútlanul a pénztár felé igyekszünk. A pénztárnál figyeljünk a visszajáró pénzre. Előfordul, hogy 20 ezer forintos fizetés esetén 10 ezerig adnak vissza. Ne hagyjuk őrizetlenül és zárjuk be az autót. Gyanakodjunk, ha olajat akarnak tölteni az autóba. Kérjük, hogy előttünk vizsgálják meg az olajszintet, és szemünk láttára bontsák fel az olajat. Előfordult már, hogy leszívták az olajszintet, és erre hivatkozva töltötték fel. Bankkártyás fizetésnél ne veszítsük szem elől a kártyánkat!

Online útvonaltervezők

PÉNZT, IDŐT ÉS ENERGIÁT TAKARÍTHAT MEG az, aki online útvonaltervező program segítségével tervezi meg külföldi nyaralását. Az egyik legjobb az interneten talált szolgáltatások közül a www.viamichelin.com. Első lépésben a megfelelő mezőkbe be kell írni az indulás és a célállomás nevét, majd a program megadja a leggyorsabb, a legrövidebb, a legolcsóbb, a legtöbb látnivalót magában foglaló és a ViaMichelin által javasolt útvonalakat. Sőt, a benzinköltség és az esetleges autópályadíj ára is olvasható. Budapest-Veszprém viszonylatban teszteltük a program megbízhatóságát. Leggyorsabb útvonalként az M7-esen a balatonvilágosi leágazó, Balatonfűzfő útvonalat adta meg. Összességében a Székesfehérvár déli elkerülő szakaszán keresztül vezető útvonalat javasolta (két perccel lassabb a balatonvilágosi variációnál) a szoftver. A rutinos magyar sofőrök is általában erre közlekednek a Balaton északi partjának kiszámíthatatlan forgalma miatt. (Lapzártánkkor a balatonfűzfői elkerülő utat még nem adták át.) A program az autópályadíjat is megadja, igaz, nem a legolcsóbbat. A veszprémi útra 10 eurót számol (2500 forint), ami egy 10 napos matrica árával egyezik meg, miközben egy hétvégére az olcsóbb, négynapos matrica is elégséges.

Online útvonaltervezők: http://194.25.187.75/allianz/routing.asp www.de.map24.com www.europe.opel.com www.utvonalterv.hu www.viamichelin.com
Árfolyamok

EUR: 308.03CHF: 265.57USD: 260.95
 

Legnépszerűbb cikkek

Karácsony Zoltán: Karrier tippek

Nyeregben érzik magukat az alkalmazottak

Kevésbé elkötelezettek a dolgozók és egyre inkább úgy vélik, könnyű az álláskeresés, ha váltani akarnak. Ez körvonalazódik a céges világban mostanság. Ennek fő oka a munkaerőhiány, ami új helyzetet teremtett a munkaadók számára. Mit lehet e...
Tovább >>