TrendFM

Félid?ben a dollárgyengülés?

Írta: Haszon
Ahogy azt tavaly év végén jósoltuk, a dollár jelentős gyengülésnek indult. Azonban hiába esett egy év alatt 15 százalékot a dollár árfolyama a forinthoz képest, kockázatos még zöldhasúra váltani: 150 forintig is eshet az árfolyam. A dollárhitelt felvevők jártak jól: bár a kamat magasabb volt, mint az euró vagy svájci frank hiteleké, ám forintban számolva egyre kevesebbet kell törleszteni.

 


Aki egy trezorban, dollárban tartotta a pénzét az elmúlt 12 hónapban, most forintban számolva 15 százalékkal van kevesebbje, mint egy évvel ezelőtt. A 2000. októberi 315 forintos hó végi árfolyamhoz képest pedig értékének csaknem felét vesztette el, aki az évtizedeken keresztül a legértékállóbbnak, legbiztonságosabbnak tartott amerikai valutában spórolt. A 172 forintos árfolyammal tízéves mélypontra gyengült a dollár a forinttal szemben, utoljára 1997 februárjában volt ilyen alacsony az árfolyam. Az USA legnagyobb hitelezői, az ázsiai országok elvesztették kölcsönük értékének nagy részét. Akik viszont dollárhitelt vettek fel, nemzeti valutájukban (például forintban) számolva sokkal kevesebbet kellett törleszteniük, mint a hitelfelvételkor.

Végtelen történet?

A PROGNÓZISOK SZERINT inkább a dollár gyengülés közepén tartunk, mintsem a végén: egy dollárért lehet, hogy néhány hónapon belül 150 forintért is hozzá lehet jutni, egy euró pedig több mint 1,5 dollárt is érhet. Persze biztosat senki sem tud, ám a zöldhasú vesszőfutásának vége annyi ra kevéssé valószínű, hogy csak a legbátrabbaknak ajánlott dollárra váltva erre ?spekulálni?.

Ám a háttérben egy sokkal nagyobb változás is zajlik. Várható, hogy a dollár megszűnik a világ vezető valutájának lenni. Erre utaló jel, hogy egyre több jegybank ? köztük a világ jelenleg legnagyobb, 1,4 trillió dollárnyi (az éves magyar GDP tízszerese, körülbelül 238 ezer milliárd forint) valutatartalékkal rendelkező Kínai Nemzeti Bank ? kezdte meg hagyományosan dolláralapú tartalékait részben euróra váltani. Új befektetéseiket is inkább euróban teszik meg. Baljós jel az is, hogy a világ olajtermelő államai egyre jobban sürgetik, a hagyományosan dollárban számolt olajárat a jövőben egy valutakosárhoz kellene igazítani.

Hiányzó milliárdok

A DOLLÁR GYENGÜLÉSÉNEK elsődleges oka az óriási amerikai külkereskedelmi hiány, ami mára a 10 évvel ezelőtti havi 10 milliárd dollárról 55-60 milliárd körülire duzzadt. Az amerikai fogyasztás óriási, az import pedig gyengíti a nemzeti valutát, a legfrissebb adatok szerint egyébként a hiány 42 százalékáért az olcsó kínai termékek amerikai térnyerése felelős.

Új keletű ok az amerikai gazdaság lassulása, amit a jelzálogpiaci válság váltott ki. A közvetlen ok a tengerentúli bankok hitelezési mohósága volt. Boldog- boldogtalan kapott banki kölcsönt, aztán egy idő után egyre több adós nem fizetett. A bankok megrettentek, a hitelezés megtorpant, a vezérigazgatóikat gyorsan nyugdíjazó nagy bankok (mint a Citigroup vagy a Merril Lynch) dollár milliárdokat vesztettek a refinanszírozáson.

Kevésbé lesz vonzó a kamat

HA NINCS OLCSÓ HITEL, nincsenek hitelre vásárlók, nincs vállalati termelésbővítés ? a túl gyorsan leértékelődő dollár és a gyakori és kiszámíthatatlan kamatváltozások amúgy is megnehezítik a tengerentúli cégek életét. Jönnek az elbocsátások ? a hatás szinte pillanatok alatt végiggyűrűzik a nemzeti jövedelem kétharmadát a belső, lakossági fogyasztásból kitermelő Újvilágon. A gyenge gazdaságot és dollárt a kisebb részarányú amerikai export ? a külföldre szállító multicégekkel szinte az egyetlen haszonélvezője a leértékelődő nemzeti valutának ? sem tudja talpra állítani.

Elforduló befektetők

A RECESSZIÓ RÉME arra ösztökéli az amerikai jegybankot, a FED-et, hogy csökkentse az október 31-i mérséklés óta 4,5 százalékos jegybanki alapkamatot, serkentve a hitelfelvételi, azzal pedig a vásárlási, beruházási kedvet. Ezzel viszont újabb külföldi dollár befektetőket vesztenek el, az alacsonyabb kamat miatt más célpontokat keresnek majd. Ez a világ befektetői között egyre jobban eluralkodó nézet pedig újabb gyengüléshez vezethet. Ki akarna ugyanis leértékelődő pénznemben befektetni, amivel biztos a bukás? A dollárkölcsönt felvevőknek a gyengülés kedvez, bár a dollárhitel a bizonytalan árfolyam miatt kockázatos. Ha a dollárellenes hangulat, ami néha a gazdasági trendektől függetlenedik, időlegesen is megfordul, a ? forintban ? növekvő törlesztőrészlet drasztikusan megemelkedik.
Árfolyamok

EUR: 308.15CHF: 267.59USD: 262.32
 

Legnépszerűbb cikkek

Karácsony Zoltán: Karrier tippek

Nyeregben érzik magukat az alkalmazottak

Kevésbé elkötelezettek a dolgozók és egyre inkább úgy vélik, könnyű az álláskeresés, ha váltani akarnak. Ez körvonalazódik a céges világban mostanság. Ennek fő oka a munkaerőhiány, ami új helyzetet teremtett a munkaadók számára. Mit lehet e...
Tovább >>