Diploma helyett nyerő szakma

Írta: Karácsony Zoltán

Sok állásajánlat, külföldi karrier, biztos egzisztencia. Nehéz gazdasági helyzetben is ezzel számolhatnak a kapós szakmában dolgozók. Nem kell ehhez 3-5 évig egyetemre járni, elég egy államilag elismert szakmát kitanulni. Ez ugyanis manapság sokkal többet ér egy piacképtelen diplománál. Állástalan diplomásként sem késő belevágni, a képzéshez támogatás igényelhető.


"Ausztriába szakácsok, felszolgálók jelentkezését várjuk.? Ez a hirdetés az Állami Foglalkoztatási Szolgálat weboldalán (www.afsz.hu) olvasható. Ugyanezen az oldalon a német állami munkaerőközvetítő építőipari szakmunkásokat (kőműves, szobafestő, lakatos, hegesztő, CNC-esztergályos), betegápolókat, szakácsokat, felszolgálókat, kertészeket, gépszerelőket toboroz; Norvégiába csónakmotor-szerelőket, Franciaországba szakképzett ápolókat keresnek. Sőt, a németek és az osztrákok egyenesen Budapestre jönnek, hogy a jelentkezők képességeit felmérjék egy állásbörze keretében október elején.

Annak ellenére, hogy az utóbbi hónapokban minden nyugat-európai országban nőtt a munkanélküliség, szakmunkásokból még mindig nincs elég. Ugyanez a helyzet Magyarországon. Míg Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a 20 százalékhoz közelít a munkanélküliségi ráta, 3-5 ezer álláshely most is betöltetlen, főként szakmunkásokat keresnek ? mondja Bihall Tamás, a megyei kereskedelmi és iparkamara elnöke, aki rögtön hozzáteszi: ?Nemcsak a megyénkben, de országosan is hiány van építőipari szakmunkásokból ? például kőműves, burkoló, ács, asztalos ?, CNC-esztergályosból, szerszámkészítőből, a vendéglátóiparban szakácsból, pincérből.?

Az építőipari szakmunkások közül a villanyszerelőket és az asztalosokat emeli ki Kopcsándi Katalin, a személyzeti tanácsadással foglalkozó Get Work Hungary szakmai tanácsadója. Megjegyzi: ezekben a szakmákban alkalmazotti státuszban nem lehet kimagaslóan keresni. E két szakmában nettó 110-180 ezer forint közötti keresetekkel találkozik. Aki azonban egyéni vállalkozóként dolgozik, képes menedzselni, ügyesen reklámozni és fejleszteni magát, ennél jóval többet tehet zsebre.

Gyorsabb és olcsóbb a diplománál

Ennek ellenére a szülői és a társadalmi értékítélet még mindig a diploma elsőrendűségét hirdeti, pedig egy jó szakma kitanulásával sok esetben biztosabb egzisztencia teremthető, mint egy, a piacon kevéssé értékelt diplomával. Egy egyetemi, főiskolai diploma megszerzése több millió forintos és 3-5 éves befektetés a családok részéről. A szakmaszerzés ezzel szemben 200-400 ezer forint, néhány hónaptól egy-két évig tart. ?A kamaránál azt mondjuk, egy jó szakma felér egy diplomával. Egy jó hegesztő nettó 300 ezer forintot is megkereshet, és már régen nem mostoha körülmények között dolgozik. A vendéglátásban és az építőiparban ráadásul nyelvtudással a külföldi munka felé is szabad az út? ? erősíti meg Bihall Tamás a nyugat-európai munkaerőhiányt. Hozzáteszi, nem tekintik célnak a külföldi karriert, hiszen ezen a területen a hazai munkaerőpiac is hiánnyal küzd.

Az azonban biztos, az egyetem és a főiskola az értelmiségivé válás első számú terepe marad.

Fehér galléros nyerő szakmák

Nem csupán a vendéglátás és az építőipar lehet nyerő a képzések közül, hanem különféle ?fehér galléros? tanfolyamok is. Hegymegi Orsolya, a személyzeti tanácsadással foglalkozó Grafton Recruitment munkatársa szerint a mérlegképes könyvelő, a bérszámfejtő, a TB-ügyintéző képzettségek keresettnek számítanak a versenyszférában. Előfordul, hogy elhelyezkedni nem tudó friss diplomások iratkoznak be ilyen tanfolyamokra. Idén januártól némiképp nehezebb lett a mérlegképes könyvelői képzettség megszerzése, ugyanis pénzügyi előképzettség hiányában először egy pénzügyi és számviteli ügyintéző tanfolyamot kell sikeresen abszolválni, és csak utána lehet mérlegképes könyvelőire továbbmenni. Ezt követően az adótanácsadói irányt lehet megcélozni. Hegymegi Orsolya úgy látja, ha valaki pénzügyi területen szeretne nagy cégnél vezetői pozíciót betölteni, akkor először diplomát kell szereznie. Ha ?csak? szakmai területen szeretne érvényesülni, elég az OKJ-s végzettség megfelelő szintű angoltudással. Hogy mennyit lehet keresni mérlegképes könyvelőként? Kopcsándi Katalin szerint alkalmazotti státuszban Budapesten nettó 140-250 rezer, vidéken 100-150 ezer forint között. Vállalkozóként több ügyfélnek dolgozva azonban ?a villanyszerelőkhöz, asztalosokhoz hasonlóan ? ennél jóval több maradhat a zsebben. A fizetés azonban nagyban függ a cég nagyságától és helyétől.

23 év alatt ingyenes

Joó Zsuzsanna karriertanácsadó egyenesen azt ajánlja a frissen érettségizetteknek, hogy azonnal tanuljanak ki egy szakmát, mert arra lehet építeni. 23 éves kor alatt ráadásul az első szakma megszerzése nappali tagozatosként mindenki számára ingyenes. ?Egyetemre, főiskolára ezután is el lehet menni, és akár munka mellett lehet diplomát szerezni. Kockázatosnak érzem a jelenlegi munkanélküliségi helyzetben 3-5 évet szociológia vagy politológia szakra járni és utána állás nélkül elkezdeni az életet. Vannak sokan, akik egy kevéssé piacképes diploma után tanulnak szakmát. Ezt meg lehet előzni, ha már korábban belevágunk? ? mondja a karriertanácsadó. ?Ismerek olyan frissdiplomás kommunikáció szakost, aki most képszerkesztői képzésre iratkozott be, hogy ezt a területet tényleg megtanulja? ? teszi hozzá.

Érettségivel csak rossz munkák

Kizárólag érettségi bizonyítvánnyal a kézben azért sem érdemes azonnal állást keresni, mert kapcsolatok híján csak rosszul fizetett, betanított mun-kát lehet megcsípni. Ügynöki munka jutalékos rendszerben mindig van, emberi érettség és értékesítési érzék, valamint tréning nélkül viszont nincs értelme belevágni. A hagyományos diákmunkák ? csomagolás, szórólaposztás, raktári munka ? pedig inkább azoknak ajánlottak, akiknek azonnali bevételre van szüksége a megélhetéshez vagy egy-egy tanfolyamdíj előteremtéséhez. Szóba jöhet még a telefonos ügyfélszolgálat, ahonnan némi szerencsével, jó nyelvtudással multinál feljebb lehet lépni.

Képzési támogatások

Érdemes utánajárni a támogatási formáknak, ugyanis egy-egy OKJ-s tanfolyam 150-300 ezer forint. Regisztrált munkanélküliként, gyes-en lévő kismamaként, 30 év alatti diplomásként, munkanélküliséggel fenyegetett dolgozóként a helyi munkaügyi kirendeltségen kérvényezni lehet a kinézett képzés támogatását. Ha a tanfolyam a munkaügyi központ szerint ajánlottnak minősül, tehát munkaerőpiaci igény van rá, akkor jó eséllyel jár rá támogatás. Az ajánlott tanfolyamok listája a munkaügyi kirendeltség weboldalán megnézhető. Képzési támogatás címén megtéríthető a képzési költség és a vizsga díja, az utazási költség a képzés helyszíne és a lakóhely között, az étkezés és akár a szállás is. Bár utóbbi kettő kifizetésére ritkán van példa ? ahogyan azt egy munkaügyi kirendeltségnél megtudtuk.

MI AZ OKJ?

Államilag elismert szakmát a felsőoktatáson kívül az Országos Képzési Jegyzékben meghatározott tanfolyamokon lehet szerezni. A 2006-ban átalakított OKJben a szakmák számát közel felére, 400- ra csökkentették, és bevezették a moduláris szerkezetet. Ez azt jelenti, hogy rokon szakmák esetén nem kell elölről kezdeni a tanulást. Ha valaki például elvégezte a gázvezeték-szerelő képzést, akkor nem kell mindent újra tanulnia a vízvezeték-szerelő képzés elvégzéséhez. A képző intézményeknek akkreditáltatniuk kell magukat, amely egy állami minősítési eljárás, és csak ennek birtokában kínálhatnak OKJ-s tanfolyamokat. A képző iskolák listáját a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet (www.nszfi.hu) weboldalán lehet megtekinteni, így ezzel is megelőzhetjük az átverést. Az OKJ keretében megszerezhető szakképzettségek pedig a www.szakkepesites.hu oldalon találhatóak.

MIT JELENT AZ OKJ-SZÁM?

Könnyebb keresni az egyes OKJ-s képzések között, ha némi előképzettségre teszünk szert, milyen szintű tanfolyamról van szó. A 15 jegyű OKJ-s szám első két számjegye a végzettség szintjét jelöli, például:

  • 21 Alapszintű (befejezett iskolai végzettség nélkül)
  • 31 Középszintű (általános iskolai végzettséggel)33 Középszintű (10. évfolyam elvégzése után)
  • 41 Középszintű (középiskola utolsó évfolyama után)
  • 51 Középszintű (érettségivel)
  • 52 Középszintű (érettségivel)54 Emelt szintű (érettségivel)
  • 55 Felsőfokú (érettségivel)61 Felsőfokú (felsőfokú végzettséggel)

AZ EGYETEM ELŐSZOBÁJA

Szintén államilag elismert képzések a felsőfokú szakképzések, amelyeket részben egyetemek, főiskolák hirdetnek meg, két évig tartanak, OKJ-s számuk 55-tel kezdődik. Előnye, hogy gyakorlatias tudást lehet szerezni, az itt letett vizsgák egy része beleszámít egy későbbi, ezzel rokon egyetemi vagy főiskolai tanulmányba. Így még az egyetemi tanulmányok előtt lehet látni, hogy érdemes lesz-e erre több pénzt és energiát fordítani. Hátránya viszont, hogy a munkaadók a diplománál alacsonyabb szinten értékelik, így hasonló munkatapasztalattal rendelkező jelöltek közül vélhetően a diplomásat választják ki. Érdemes óvatosan kezelni a hangzatos megfogalmazásokat. Ilyen például a kereskedelmi szakmenedzser, a kis- és középvállalkozási menedzser, a reklámszervező szakmenedzser vagy a vendéglátó szakmenedzser megjelölés. Hiú ábránd lenne azt várni, hogy a két éves képzés után menedzseri, vezetői szinten lehet álláshoz jutni, inkább asszisztensi poszton lesz lehetőség startolni a munka világában.
Árfolyamok

EUR: 324.96CHF: 299.19USD: 293.15
 

Legnépszerűbb cikkek

Hirdessen a Haszon Magazinban

Hirdetés ügyben kérem keressen minket a hirdetes@haszon.hu email címen, vagy tekintse meg a média kiajánlókat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a legfrissebb hírekről, hasznos információkról!
Feliratkozásával elfogadja adatvédelmi szabályzatunkat.
Változnak az „A lap” megjelenések!
  • 2018/I. negyedév 2018. 04.04
  • 2018/II. negyedév 2018. 07.04
  • 2018/III. negyedév 2018.09.26
  • 2018/IV. negyedév 2018.12.12