Így váltsunk mobilt!

Írta: Haszon
Új mobiltelefont veszünk. Szeretnénk azonban a régiben tárolt adatokat átvinni: e-mail címet, lakcímet, sms-eket, fényképet, csengőhangot. A SIM-kártya átvitelével csak a telefonszámok kerülnek az új mobilba. Mindent újra be kell gépelni? Elvesznek az adatok? Nem. Az alábbi beszélgetés sok tippel szolgál.

 


Felmondta a mobilom a szolgálatot. Most már tényleg újat kell vennem. Hogyan vihetem át az összes tárolt adatot? Elég, ha a SIM-kártyát megtartom és beleteszem az új készülékbe? Nem, azzal az sms-ek, csengőhangok, fotók nem vihetők át.

Miért?

A modern telefonokba a telefonszámokhoz e-mail címet, lakcímet és sok egyéb munkahelyi és privát adatot menthetünk le, de ezeket a gép ? és ez a csapda ? nem a SIM-kártyára, hanem a telefon memóriájába menti. Még akkor is, ha a telefon az adat mentésekor azt írja ki: ?ezt a SIM kártyára mentem?, ne higgy neki. Csak a telefonszámokat menti oda, a többit a tárolóra.

Ez azt jelenti, hogy minden születésnapot, lakcímet, e-mail címet újra be kell írnom, ha új telefont veszek?

Nem feltétlenül. Használd a népszerű levelezőprogramot, a Microsoft Outlookot. Szinte minden mobiltelefon-gyártónak vannak Outlook-kompatibilis programjai, amelyek a telefonkönyv címlistájának adatait Outlook-formátumba alakítják át, és a számítógéppel a telefont összekötve a levelező adatbázisába másolják a neveket, címeket. Mindez fordítva is működik. Az Outlook címlistát át lehet vinni a telefonba.

Hogyan vihetem át az összes adatomat új telefonra?

Három lehetőséged is van. Infraportos kapcsolattal, kábellel vagy blue toothszal. Az infraportos kapcsolatnál egymás mellé teszed a két készüléket vagy a mobilt és az infraporttal felszerelt számítógépet, majd áttöltöd az összes adatot. Viszonylag régi, lassú technikai megoldás, nincs is divatban. A másik lehetőség, ha veszel néhány ezer forintért kábelt, amelyet összekötsz a számítógéppel, és így küldöd el az adatokat. Ennek előnye, hogy megbízható. A harmadik a bluetooth. Zsinór nélkül, rádióhullámok segítségével viszi át a címeket, neveket, telefonszámokat, képeket és minden, a mobilon tárolt információt. Ehhez szükséges egy bluetooth adapter is. Ha van a régi mobilodnak memóriakártyája, a tárolt fotókat egy kártyaleolvasóval átmásolhatod a számítógépre, aztán onnan az új telefonra, vagy egyszerűen az egyik telefonból a másikba helyezed.

Milyen mentés lehetséges még?

A mobilcégek általában adnak egy szoftver- CD-t, amely lehetővé teszi a telefonszámok mentését (backup) a számítógépen. Ez a módszer megment attól, hogy el ves sze nek a telefonszámaid, egyéb adataid. Hogyan lehet átmásolni a csengőhangokat? Ha van memóriakártya a telefonodban, és mp3 formátumú zenéket használsz csengőhangként, azokat ugyanolyan egyszerűen veheted át, mint bármely más adatot. A kártyát kiveszed, beteszed a számítógép adapterébe, átmásolod a zenét, majd onnan tovább az új telefonra kábellel vagy bluetooth-szal ? mindezt akkor, ha az új telefonban nincsen memóriakártya. Ha van, csak simán áthelyezed.

Futnak a régi üzleti alkalmazások az új telefonon?

A drágán vásárolt szoftverekkel is problémák adódhatnak ? például útvonaltervező, üzleti alkalmazások esetében. A Windows Mobile 2003 alkalmazások az új 2005-ös Windows verzióval csak bizonyos feltételek mellett működnek. A Symbian S60 operációs rendszernél még rosszabb a helyzet. Az új telefonok az S60r3-mal működnek, amelyen a régi S60-as alkalmazások már nem futnak. Csak a tiszta, jól bevált Java programnyelvet használó programokkal lehet szerencsénk. Ezek az új készüléken is jól működnek.
Árfolyamok

EUR: 312.6CHF: 268.4USD: 266.52
 

Legnépszerűbb cikkek

A fluktuáció megbénítja a vállalatokat. Különösen munkaerőhiány idején a cég létét veszélyezteti. Mi okozza a nem kívánt távozásokat? Hogyan reagáljon erre a vezető? Erre is válaszolt saját tapasztalatai alapján Csikós-Nagy Katalin, a HR Ev...
Tovább >>