Beindult a magyar rendszer, másodpercek alatt mozgat meg ezermilliárdokat

Szeptember 1-jétől további tranzakciótípusokkal bővült a márciusban elindított azonnali fizetési rendszer, a lakossági ügyfelek mellett a jövőben a vállalatok is élhetnek ezzel a lehetőséggel.

A bővítésnek köszönhetően a rendszeres átutalások, valamint az úgynevezett értéknapos utalások is legfeljebb 5 másodpercen belül célba érhetnek, akárcsak a fizetések és az egyszerre több bankszámlára elindított, úgynevezett kötegelt utalások. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) előzetes felmérése alapján a többletforgalom feldolgozására minden pénzforgalmi szolgáltató informatikai rendszere megfelelő kapacitástöbblettel rendelkezik. Emellett az esetleges túlterhelési kockázatokat minimalizálja, hogy a jogszabály alapján ezeknek a tranzakcióknak a központi rendszerbe küldése korlátozott, címzett intézményenként és másodpercenként egy tranzakciós sebességgel történhet.

A jegybank azt írja közleményében, hogy az új lehetőségeknek köszönhetően hatékonyabbá válhat a vállalatok pénzforgalma. További előrelépést jelent, hogy ezek az átutalások is lebonyolíthatóak az év minden napján folyamatosan, akár hétvégén vagy éjszaka is megérkezik a kedvezményezetthez a küldött összeg. Így már a vállalatoknak sem kell pénzforgalmuk kapcsán alkalmazkodniuk a korábbi normál banki munkarendhez.

Komoly piacot érint a változás

Nagyon sok céget érinthet az új lehetőség: a vállalkozásoknak Magyarországon kötelező bankszámlával rendelkezniük, idén júliusban pedig csaknem 308 ezer több mint 1 főnek munkát adó vállalkozás volt Magyarországon. Nemcsak a vállalkozások számából, hanem az átutalási forgalomból is látható, hogy óriási piacot érint a változás. A magyar jegybank hivatalos, az mfor.hu által idézett adatai szerint az idei első negyedévben összesen közel 66 millió egyedi forintátutalást kezeltek a bankok, ami éves szinten 3, ötéves összevetésben pedig 26 százalékos emelkedést jelent. Látványosabb az egyedi forintátutalások összegének változása: az idei első negyedéves több mint 172 ezer milliárd forint 12 százalékos éves emelkedést jelent, 2015 első három hónapjához képest pedig majdnem 40 százalékos gyarapodásról van szó.

A számlákhoz a vállalkozók is regisztrálhatnak másodlagos számlaazonosítókat (telefonszámok, email címek, adóazonosítók vagy adószámok), melyek segítségével számlaszám ismerete nélkül is indíthatóak számukra átutalások. Ez megfelelő megoldás lehet a legkisebb forgalmú kereskedők vagy akár a nem helyhez kötött szolgáltatók (pl. szerelési szolgáltatások, házhozszállítás) számára. Az új szolgáltatások bevezetése nem kötelező, a pénzforgalmi szolgáltatók üzleti döntéseitől függ azok elérhetővé tétele az ügyfeleik számára. A bankszámlákra utalt nyugdíjak egyelőre nem kerülnek be az azonnali rendszerbe, azok továbbra is az úgynevezett éjszakai rendszeren keresztül érkeznek meg.