Szőlő, bor, naplemente
Fotó: Shutterstock

Hazai szőlészetek: még nincs baj, de aggódnak

A hazai agrárium szinte összes ágazatát rosszul érinti a mostani, történelmi aszályos időszak. A szőlőtermesztésben azonban még van remény a jó minőségre és a kielégítő mennyiségre is.


Jól kezdődött az év a hazai szőlészetekben

Jellemzően a tavaszi fagyok és a hűvösebb idő sem okozott kárt a hazai szőlőültetvényekben, valamint az év eleji csapadékszegény hónapok sem viselték meg a szőlőskerteket. A csapadékhiány és a meleg idő azonban később is megmaradt, és az aszály a szőlőágazatra is rányomra a bélyegét. A szüretig azonban egy-másfél hónap még hátra van, és addig sokat változhat az idő – írja az Agrárszektor.

Frittmann

Frittmann István, a soltvadkerti Frittmann Borászat ügyvezetője elmondta, hogy a nagyobb és mélyebbre nyúló gyökérzettel rendelkező, öregebb tőkék jobban bírták a csapadékhiányt, de a fiatalabbakat megviselte a szárazság. Növényvédelmi szempontból viszont nem volt rossz az idei év, keveset kellett permetezni, hiszen a szárazabb időjárást a legtöbb kórokozó sem kedveli.

Hozzátette, hogy a szőlő szinte mindenhol egészséges. Ha az állományok kapnának még csapadékot, akkor rendkívül kedvező termésre lehetne számítani.

A vízhiány leküzdése érdekében sokféle megoldást használnak a gazdák: van, aki permetezőben hordja a vizet, mások csak a tőkék alá engedik a csövet. Kevesen vannak, akik rendesen tudnak locsolni, jellemzően nincs kiépítve hozzá az öntözőrendszer.

Ostoros

Ígéretesen indult az év az egri Ostoros Családi Pincészet szőlőiben is. Azonban Soltész Gergő, a borászat tulajdonosa szerint a csapadékhiányos, forró időjárás náluk is problémákat okoz. A hőség és a szárazság hatására a fürtök ritkásabbá, a bogyók pedig kisebbé válnak. A lékinyerés kárára a héj megvastagszik így kedvezőtlenebb lesz a mag-héj arány.

Attól nem kell tartani, hogy az időjárás miatt szőlőtőkék pusztuljanak ki, a termést azonban mindenképpen negatívan érintik a mostani csapadékhiányos és forró napok. A korai érésű fajtáknál az se segítene, ha megérkezne az eső. A mennyiség tekintetében lehet, hogy nem fog beteljesülni az év eleji pozitív várakozás, ráadásul a minőséggel kapcsolatban is van némi bizonytalanság.

Varga

Varga Máté, a badacsonyörsi Varga Pincészet Kft. szőlészeti ágazatvezetője elmondta, hogy a fiatal ültetvényeket a szárazság miatt folyamatosan locsolni kellett, különben kiszáradtak volna. A forró és száraz napok hatására kisebbek lesznek a bogyók a fürtökön és csökken a létartalmuk is.

Az idősebb tőkék mély gyökérrel rendelkeznek, mélyről szívják fel a tápanyagot, így őket a mostani időjárás nem érintette hátrányosan, de egy elhúzódó szárazság, ezeket a szőlőket is megviselné. Általánosan elmondható, hogy minél fiatalabb egy ültetvény, annál rosszabb hatással van rá a csapadékhiány, ezért jobban oda kell rá figyelni.

A várható kilátásokat illetően, ha jön még egy nagyobb mennyiségű és jól eloszlású eső, akkor nagyon szép termések is lehetnek. Ha ez elmarad, a mennyiség akkor is meglesz, de kisebb létartalommal.

Kreinbacher

Várszegi György a somlóvásárhelyi Kreinbacher Birtok főborásza arról tájékoztatott, hogy a csapadék kis mennyisége és a nem túl jó eloszlása miatt az idei év meglehetősen problémás, bár a szüretig még sok minden megváltozhat. Az állományok jelenleg kielégítő állapotban vannak, egészségileg minden rendben van velük. Idén azonban – a korábbi évekkel ellentétben - érezhető volt a peronoszpóra-nyomás, de ezen kívül a növényvédelem terén minden jól alakult.

Egy-két héten belül el fog kezdődni a pezsgőszőlő szürete, és szinte biztosan egészséges szőlőket fognak betakarítani. Az első minták alapján szolidabbak lesznek a savak, de még ez is változhat a következő napokban. Mennyiségre egy erős közepes, vagy afölötti évet tudnak zárni, a minőség viszont megfelelőnek látszik.


Ne hagyd ki!