Hasznos tipp: így győzd le a pesszimizmusod!

Írta: Fülöp Norbert - Készült: 2018. október 01.


Az optimizmus megkönnyíti az életet, erősíti a testet és a lelket. De mit tehetünk akkor, ha hiányzik belőlünk az optimizmus. Ilyenkor bele kell törődnünk a dologba, és elkönyvelni magunkat örök vesztesnek? Szerencsére nem, mert egy friss kutatás szerint a vezetők és vállalkozók számára oly fontos optimizmus fejleszthető.

Régóta bizonyított, hogy az optimista emberek hosszabb és boldogabb életet élnek, és általában egészségesebbek is, mint pesszimisták. Az, hogy valaki optimista típus, részben veleszületett adottság, ám az oktatás és a személyes tapasztalatok is befolyásolják, hogy mennyire látjuk derűsen a dolgokat. Óriási irodalma van az „Így legyünk optimistábbak és boldogabbak” témakörnek, ám az ilyen „csináld magad” pszichológiai könyvek eredményessége vitatható, mert a bizonytalan személyiség létrehozásával többet ártunk, mint használunk a szakemberek szerint.

Biztató ugyanakkor, hogy kísérletek szerint van olyan technika, amivel eredményesen növelhető az optimizmus.  A New England-i Egyetem két kutatója, John Malouff és Nicola Schutte metaanalízis elemzése szerint igen is lehet mesterségesen erősíteni az optimizmust. A metaanalízis lényege, hogy már létező elemzések eredményeit összegzik, így nagyobb mintával dolgozhatnak. A két ausztrál kutató összesen 29 tanulmány, több mint 3300 résztvevőjének eredményeiből vonta le a következtetéseit.  

Eszerint az optimizmus legjobban a Best Possible Self (a lehető legjobb éned) módszerrel erősíthető, amikor úgy teszünk, mintha optimisták lennénk. Ez önbeteljesítésként működik, mert a pozitív gondolatok visszahatnak ránk. A módszerben az a legjobb, hogy a gyakorlatot bárki elvégezheti, és napi néhány percet vesz igénybe az egész. Mindössze annyit kell tenni, hogy elképzeljük és leírjuk a dolgok lehető legjobb kimenetelét a következő néhány hónapra, évre. Hogy mit képzelünk el, az csak rajtunk áll.

Így csináld, lépéről lépésre:

1. Vonulj el legalább 10 percre, és intézd úgy, hogy biztosan ne zavarjanak.

2. Képzeld el azokat a dolgokat, amiket legjobban szeretnél.

3. Írd le, hogy milyennek képzelnéd el az életed, ha minden a lehető legjobban alakulna, és a kívánságaid teljesülnének. (Ha például izgulsz, hogy egy állásinterjúd sikerül-e, akkor írd le azt, hogy abban a pozícióban dolgozol, amire épp pályázol.)

4. Írás közben ne foglalkozz a helyesírással, vagy azzal, hogy szép kerek mondatokban fogalmazz, mert ez elvonja a figyelmedet.

5. Csak rajtad múlik, hogy mennyit, és mennyire részletesen írsz.

Ezek a cikkek is érdekelhetik:

8 bérrel kapcsolatos fontos kérdés az állásinterjún!

Ettől jó egy vezető! A te főnököd ilyen?

10 tipp: így kérjen fizetésemelést!

16 dolog, amiből kiderül, hogy hozzád való a párod
Árfolyamok

EUR: 0CHF: 0USD: 0
 

Legnépszerűbb cikkek

Hirdessen a Haszon Magazinban

Hirdetés ügyben kérem keressen minket a hirdetes@haszon.hu email címen, vagy tekintse meg a média kiajánlókat.

Izgalmas két napnak ígérkezik a városi életmód legújabb trendjeiről szóló beszélgetések sora a Loffice közösségi irodában a Startup Safary fesztivál keretében április 19-20-án. Kiderül például, hogyan mennek a vegán éttermek, miként dolgozi...
Tovább >>

Hírlevél feliratkozás
10 dolog, amit tudnia kell
Feliratkozásával elfogadja adatvédelmi szabályzatunkat.
Változnak az „A lap” megjelenések!
  • 2018/I. negyedév 2018. 04.04
  • 2018/II. negyedév 2018. 07.04
  • 2018/III. negyedév 2018.09.26
  • 2018/IV. negyedév 2018.12.12