12 árulkodó jel, hogy hazudnak nekünk

Írta: Fülöp Norbert - Készült: 2017. március 01.

Milyen hasznos volna, ha mindig tudnánk, amikor valaki füllent vagy hazudik nekünk. Szerencsére nem kell ahhoz Dr. Cal Lightman-nek (Tim Roth) lenni a „Hazudj, ha tudsz”-ból, hogy felismerjük az árulkodó jeleket. Dr. Lillian Glass viselkedéselemző, a „The Body Language of Liars” könyv szerzője hat pontban foglalja össze, hogy mivel buktathatjuk le azokat, akik nem mondanak nekünk igazat. Persze a gyakorlott hazudozók képesek túljárni a profik eszén is, de reménykedjünk, hogy nekünk azért nem zseniális hazudozókkal lesz dolgunk.


1.    Hirtelen mozgások
Ha azt látod, hogy a kérdésed után a beszélgetőpartnered hirtelen megmozdítja a fejét, akkor fogj gyanút. A mozgás sokféle lehet, valaki ilyenkor hátra hőköl, más behúzza a nyakát, de gyakori a fejbillentés is. A lényeg, hogy a feltett kérdés után azonnal megmozdul a fej, még mielőtt megkapnánk a választ.


2.    Változik a légzés
Amikor valaki hazudik, akkor általában felgyorsul a légzése, vagyis zihálni kezd, ami automatikus reflex. Ha a légzés nem változik, például mert rutinos hazudozóval van dolgunk, akkor a vállak emelkedhetnek meg, esetleg a hangja lehet halkabb, magasabb. Az ok mindegyik esetben ugyanaz: a magasabb pulzusszám miatt a vér áramlása felgyorsul, ami a test egészére kihat.


3.    Szavak, kifejezések ismétlése
Az ismételgetés gyakori „tünet”, ugyanis a hazug ember próbálja saját magát is meggyőzni, bízva abban, hogy így meggyőzőbb lehet. Ilyen lehet, amikor valaki azt hajtogatja, hogy „én nem, én nem”. Az ismétlés arra is jó, hogy közben időt nyer, és össze tudja szedni a gondolatait a válaszok előtt.


4.    Akaratlan mozdulatok
Gyakori, hogy hazugság közben az ember ösztönösen védi érzékeny testrészeit, például a hasát vagy a torkát. Dr. Lillan Glass ezt a bírósági tárgyalásokon gyakran látta, amikor kényes kérdéseket tettek fel egy-egy vádlottnak vagy tanúnak.


5.    A száj eltakarása
Az emberekre jellemző, hogy ha nem akarnak válaszolni egy kérdésre, akkor a kezükkel megérintik a szájukat, vagy kezüket a szájuk elé teszik, mintha ösztönösen próbálnák lezárni ezzel a kellemetlen kommunikációt.


6.    Csoszogó járás
A csoszogó járás arra utal, hogy valaki vonakodik választ adni, és kényelmetlenül érzi magát. Dr. Glass szerint ilyenkor az ember legszívesebben elmenekülne a kényelmetlen helyzetből.


7.    Információáradat
Ha nem kapunk egyenes választ a kérdésünkre, viszont a velünk szemben álló ember minden másról beszél, akkor fogjunk gyanút. Ez tipikus terelés, aminek célja az időnyerés, vagy az, hogy a szóáradatban végül mi magunk felejtsük el, hogy mit is szerettünk volna pontosan megtudni.


8.    Váratlan agresszió
Mindig fogjunk gyanút, ha a kérdésünkre váratlan agresszivitás a reakció. Ez tipikus ellentámadás, ugyanis a hazug embert általában feldühíti, ha valaki olyat kérdez tőle, ami miatt hazugságra kényszerül.


9.    Kiszárad a száj
Tanúkihallgatások során a rendőrük sokszor tapasztalják, hogy a kihallgatott személy egyre nehezebben beszél, bereked. A stressz hatására ugyanis a szervezet automatikusan csökkenti a nyáltermelést, ezért a nyálkahártya kiszárad.


10.     Túlzott szemkontaktus
A hazug ember általában kerüli a szemkontaktust, félve attól, hogy leleplezi a tekintete. Sokan éppen ezért kompenzálják a dolgot, és meredten néznek a másik szemében, miközben nem mondanak igazat. Érdekes, hogy valamikor épp ezzel lepleződnek le, ugyanis meredten, pislogás nélkül néznek a szemünkbe, ami normál helyzetben ritka.


11.     Izzadás
Hazugság közben a legtöbb ember pulzusszáma nő, légzése felgyorsul, ezek miatt pedig izzadni kezdenek. Főleg a homlokon és a száj felett jelenhetnek meg az árulkodó izzadságcseppek.


12.     Fészkelődés
Amikor egy ember hazudik, és ez a szituáció szokatlan a számára, akkor szinte biztosan feszült, ideges. Ilyenkor képtelen egyhelyben maradni, folyamatosan fészkelődik.
Árfolyamok

EUR: 312.6CHF: 268.4USD: 266.52
 

Legnépszerűbb cikkek

A fluktuáció megbénítja a vállalatokat. Különösen munkaerőhiány idején a cég létét veszélyezteti. Mi okozza a nem kívánt távozásokat? Hogyan reagáljon erre a vezető? Erre is válaszolt saját tapasztalatai alapján Csikós-Nagy Katalin, a HR Ev...
Tovább >>