Így kell katás céget indítani!

Írta: Schilling Tamás - Készült: 2017. április 03.

Korábban részletesen írtunk a kisadózás előnyeiről. Most megmutatjuk, milyen konkrét lépéseket kell tenni a választáshoz új, illetve működő vállalkozás esetén, és milyen egyszerű év közben az adminisztráció.


A kisadózó vállalkozások tételes adója (kata) a 2017-es év nagy sikere lehet. Ugyanis havi 1 millió forintos árbevételig mindössze 50 ezer forinttal ki lehet váltani a társasági adót – és a pénz kivételéhez szükséges járulékokat is. Hatálya alá bejelentkezhet egyéni vállalkozó, egyéni cég, illetve a kizárólag magánszemély taggal rendelkező betéti társaság és közkereseti társaság.

Hó elején érdemes indulni
Különbség van a között, hogy a vállalkozás már az alakulásakor választja a katát, vagy pedig mint működő vállalkozás tér át ennek hatálya alá – hívja fel a figyelmet dr. Báthory-Király Kata, a Saldo Zrt. adótanácsadója. Az egyéni vállalkozóként történő bejelentkezéskor választhatjuk a katát, a Webes Ügysegéd alkalmazáson keresztül, az erre a célra rendszeresített űrlapon (a továbbiakban: elektronikus bejelentés), vagy pedig az ország bármely járási (fővárosi kerületi) hivatalánál (okmányiroda, kormányablak). A nyilvántartásba vétel napjától kata-alanyok leszünk és a tételes adót arra a hónapra teljes összegben be kell fizetni (nincs törthavi fizetés). Ezért érdemes ezt a hónap elejére időzíteni.

Egy működő egyéni vállalkozás esetében bármikor – év közben is – van mód áttérni a kata hatálya alá. Ebben az esetben az áttérést viszont már az adóhatósághoz kell bejelenteni a T101E jelű nyomtatványon. A bejelentés megtételét követő hónap első napjától tartozik az egyéni vállalkozó a kata hatálya alá. Az egyéni cég, betéti társaság, közkereseti társaság esetében szintén lehetőség van arra, hogy már az alapításkor – a cégbírósági bejelentkezéssel egyidejűleg – jelentkezzen be a cég a kata hatálya alá.

Ilyenkor – az egyéni vállalkozóhoz hasonlóan – nem kell ezt az adóhatóságnak külön bejelenteni, hanem a bejegyzés kérelmezésekor külön kell jelezni az ügyvédnek. Már működő cég esetében pedig az adóhatóságnak szükséges bejelenteni a T201T nyomtatványon. Ugyanúgy, mint az egyéni vállalkozók esetében, a bejelentést követő hónap első napjától tartozik a vállalkozás a kata hatálya alá.
Árfolyamok

EUR: 309.13CHF: 284.16USD: 274.81
 

Karácsony Zoltán: Karrier tippek

Hogyan keres új munkaerőt a Mercedes?

„Kecskemét most is jó hely, azonban a várossal azon dolgozunk, hogy még élhetőbb legyen. Ha vannak jó munkahelyek, minőségi óvodák, iskolák, szórakozási lehetőségek, akkor nehezebben csábítható el magasabb fizetési ígérettel a...
Tovább >>
Károly világa

A francia elnökválasztás igazi tétje

Luxusgonddal küzdenek a franciák, legalábbis innen nézve. Az EU második legnépesebb nemzete szereti az életet, szereti a jóléti államot és forradalmi múltja ellenére utálja a változásokat. ...
Tovább >>