Menedzsment tippek Ferenc pápától

Írta: Fülöp Norbert - Készült: 2017. május 01.

A katolikus egyház a világ legnagyobb és legősibb multinacionális szervezete, amelynek élén a mindenkori pápa áll. Ferenc pápa 15 pontban foglalta össze a vezetőkre leselkedő veszélyeket, amelyek rajtuk keresztül az egész szervezetet képesek legyengíteni. Érdekes olvasmány minden hosszú távra tervező cégvezetőnek!


Ferenc pápa nem titkolt célja, hogy alapjaiban megreformálja a katolikus egyház világtól elzárkózó, hierarchikus és bürokratikus szervezeti struktúráját. Tavaly karácsony előtt üzent a bíborosoknak, akik működtetik a katolikus egyház kiterjedt, professzionális hálózatát. Rendkívül őszinte volt, és arra figyelmeztette egyháza elitjét, hogy a vezetők bizonyos „betegségekre” természetüknél fogva fogékonyabbak: ilyen az intolerancia, a kicsinyesség, az arrogancia és a rövidlátás. Amikor pedig ezeket nem kezelik, akkor maguk a vezetők is legyengülnek, sebezhetővé válnak, pedig az egyháznak erős irányítókra van szüksége!

Ferenc pápa 15 pontba szedte össze intelmeit, amelyek akár egy professzionális vezetési tanácsadó tollából is születhettek volna. Ez annyiban nem meglepő, hogy a katolikus egyház szervezete sokban hasonlít egy multinacionális nagyvállalat felépítéséhez. Abban is nagy a hasonlóság, hogy a vezetőknek itt és ott is hatalmas befolyása van, és gyengeségük az egész rendszert képes megfertőzni, legyengíteni.

1.    Súlyos betegség azt gondolni, hogy halhatatlanok, sérthetetlenek, vagy egyenesen nélkülözhetetlenek vagyunk, ezért elhanyagolhatjuk az önvizsgálatot és az önkritikát. Elég kisétálni bármelyik temetőbe és végignézni a sírokon, hogy lássuk, mennyien gondolhatták hasonlóan, és végül hol végezték.

2.    Gyengeség az is, amikor valaki túlzottan elmerül a munkájában, és nem ad magának időt a pihenésre, a regenerálódásra. A vezetőnek fel kell ismernie a pihenés fontosságát, mert az ennek hiányában fellépő nyugtalanság és stressz rendkívül rontja a hatékonyságot. Ezért a vezető szakítson időt a családjára, és szigorúan tartsa tiszteletben saját pihenőidejét.
Árfolyamok

EUR: 305.51CHF: 275.78USD: 262.24
 

Karácsony Zoltán: Karrier tippek

Hogyan keres új munkaerőt a Mercedes?

„Kecskemét most is jó hely, azonban a várossal azon dolgozunk, hogy még élhetőbb legyen. Ha vannak jó munkahelyek, minőségi óvodák, iskolák, szórakozási lehetőségek, akkor nehezebben csábítható el magasabb fizetési ígérettel a...
Tovább >>
Károly világa

A francia elnökválasztás igazi tétje

Luxusgonddal küzdenek a franciák, legalábbis innen nézve. Az EU második legnépesebb nemzete szereti az életet, szereti a jóléti államot és forradalmi múltja ellenére utálja a változásokat. ...
Tovább >>