Veszélyei is vannak, ha vicces a főnök

Írta: Fülöp Norbert - Készült: 2017. május 10.

A vezetők többsége igyekszik jóba lenni kollégáival, és a hatékonyság mellett arra is ügyel, hogy jó légkör uralkodjon a cégnél. Egy friss tanulmány szerint azonban az ilyen humornak káros mellékhatásai is vannak.A Szingapúri Egyetem kutatása szerint az olyan munkahelyen, ahol a vezető szereti szórakoztatni kollégáit, a dolgozók hajlamosabbak figyelmen kívül hagyni főnökük utasításait, több a renitens késő, gyakoribb az alkoholfogyasztás és a bizalmas információk kifecsegése. A kutatók arra jutottak, hogy a folyton humorizáló vezető a dolgozók felé azt sugallja, hogy nála lazább munkamorál is elfogadható. Különösen igaz ez vaskos, durva humor esetén, ami szinte felhívás keringőre.

A dolog persze nem ilyen egyszerű. A 400 amerikai és kínai teljes állású irodai dolgozó bevonásával készült felmérés szerint a vezetői humornak jótékony hatása is van. Ilyenkor a beosztottak kevésbé érzik a vezető és a köztük lévő társadalmi különbséget, ami jótékonyan hat a személyes kapcsolatokra, a kollégák pedig lelkesebbek és szorgalmasabbak. Ezzel együtt azonban a fegyelem és a szabálykövetés romlik, ugyanis a többség úgy érzi, akár nem helyénvaló dolgokat is megtehet a munkahelyén, mert ezek úgysem járnak komoly következményekkel.

Vagyis nincs tuti recept! Azzal viszont minden vezetőnek tisztában kell lennie, hogy a humorral óvatosan kell bánni! Legjobb megismerni a kollégákat, figyelni a reakciókat, és a humort csak annyiban alkalmazni, amennyire ez célszerű. Mondhatja most az olvasó, hogy hol van ebben akkor a spontaneitás? Jogos, de azt tudni kell, hogy a jó vezető dolga a kollégák motiválása, a hatékonyság növelése, nem pedig barátságok építése. Ha a kettő együtt megy, az persze nem hátrány.
Árfolyamok

EUR: 305.51CHF: 275.78USD: 262.24
 

Karácsony Zoltán: Karrier tippek

Hogyan keres új munkaerőt a Mercedes?

„Kecskemét most is jó hely, azonban a várossal azon dolgozunk, hogy még élhetőbb legyen. Ha vannak jó munkahelyek, minőségi óvodák, iskolák, szórakozási lehetőségek, akkor nehezebben csábítható el magasabb fizetési ígérettel a...
Tovább >>
Károly világa

A francia elnökválasztás igazi tétje

Luxusgonddal küzdenek a franciák, legalábbis innen nézve. Az EU második legnépesebb nemzete szereti az életet, szereti a jóléti államot és forradalmi múltja ellenére utálja a változásokat. ...
Tovább >>