4 tipp azoknak, akiknek nagy nyilvánosság előtt kell beszélni

Írta: Fülöp Norbert - Készült: 2018. június 29.

Te is rettegsz nagy nyilvánosság előtt beszélni, ilyenkor kiszárad a szád, izzad a homlokod és zavartan hintázol beszéd közben egyik lábadról a másikra? Jó hír, hogy sokan küzdünk ezzel, ám valamit tenni kell ellene, mert ez a fóbia idővel a karrierünket is hátráltathatja.


Az emberek többsége retteg a nyilvános szerepléstől, még ha ezt kevesen vallják is be mások előtt. Ismertem vezérigazgatót, akit a méregdrágán foglalkoztatott pr-tanácsadónak úgy kellett rábeszélnie egy kereskedelmi tévének adott interjúra, pedig nyilvánvaló, hogy milyen reklámértéke van egy ilyennek. Más vezetőket hosszú órákig készítenek fel, mielőtt újságíró elé mer állni, de olyan is akad, aki inkább egy kollégáját küldi maga helyett a médiaszereplésekre. Olyan is van, aki képtelen kiállni mások elé egy konferencián vagy szakmai rendezvényen, és bár tisztában van azzal, hogy ez a személyes karrierje szempontjából is fontos volna, a félelmét sehogy sem sikerül leküzdenie. A glosszofóbia (angolul glossophobia), vagyis a nagy nyilvánosság előtti szerepléstől való rettegés – egy vezetőnek akár a karrierjébe is kerülhet, hiszen ez hozzá tartozik a napi munkához. Vagyis, fontos kezelni ezeket a helyzeteket, amihez szakemberek néhány praktikus trükköt is ajánlanak.

1.    Ne hintázz!

Ha izgatottak vagyunk, akkor beszéd közben hajlamosak vagyunk előre-hátra hintázni, ezzel próbálva leküzdeni a zavarunkat. Ebből azonnal lerí rólunk, hogy rutintalanok és idegesek vagyunk, ez pedig egy előadó hitelességét hamar aláássa. Matt Abrahams, a Stanford Egyetem oktatója szerint ennek legjobb ellenszere, ha az egyik lábunkkal kicsit előrébb lépünk, így kitámasztjuk magunkat. A lényeg, hogy találjuk meg az egyensúlyunkat, és ne ringatózzunk folyamatosan beszéd közben.

2.    Hűtsd le magad!

Nyilvánosság előtt gyakran érzi úgy az ember, hogy alig kap levegőt, hogy a forróságtól kiszárad a szája, pedig a teremben egyébként dübörögnek a légkondik. Ez szintén természetes stresszreakció, ám valamit kezdeni kell vele, mert verítékben úszva, száraz torokkal nagyon nehéz hatásosan beszélni. Matt Abrahams szerint egy kézben tartott jéghideg vizes palack segíthet a dolgon, sőt néha bele-bele is kortyolhatunk, hogy lássák, nem öncélú díszletről van szó.
Árfolyamok

EUR: 317.37CHF: 279.68USD: 280.21
 

Legnépszerűbb cikkek

Hirdessen a Haszon Magazinban

Hirdetés ügyben kérem keressen minket a hirdetes@haszon.hu email címen, vagy tekintse meg a média kiajánlókat.

Izgalmas két napnak ígérkezik a városi életmód legújabb trendjeiről szóló beszélgetések sora a Loffice közösségi irodában a Startup Safary fesztivál keretében április 19-20-án. Kiderül például, hogyan mennek a vegán éttermek, miként dolgozi...
Tovább >>

Változnak az „A lap” megjelenések!
  • 2018/I. negyedév 2018. 04.04
  • 2018/II. negyedév 2018. 07.04
  • 2018/III. negyedév 2018.09.26
  • 2018/IV. negyedév 2018.12.12