A milliárdos cégvadász

Írta: Ember Zoltán - Készült: 2008. november 01.

Ha Szemerey Tamás nagyvállalkozó a 16. században születik, minden bizonnyal spanyol konkvisztádor vagy londoni színházi vállalkozó lenne, aki bármihez nyúl, aranyat csinál. Az eredetileg gépészmérnök végzettségű üzletember a jelenleg 5 milliárd forintos árbevételű BanKonzult Kft. cégcsoport alapítója és kizárólagos tulajdonosa.


Szemerey Tamás (55) kamaszként amolyan igazi vagány hírében áll. Már középiskolásként rááll a szerző- mozgó, üzletelő életmódra. A nyarait a Balatonnál tölti, ahol vitorlások bérbeadásával és vízisíoktatással foglalkozik. Keresetét a szezon végeztével német nyelvű idegenvezetőként egészíti ki Budapesten. ?Fajlagosan soha nem kerestem olyan jól, mint akkor? ? emlékszik vissza kamaszkorára a cégvezető, aki egyetlen nyár alatt villamosmérnök édesapja egész évi fizetését is megkeresi.

Boldog hetvenes évek

Ifjú egyetemistaként magasabb fokozatra kapcsolja az üzletelést. Átlépi az országhatárt, és vásározni jár a környező szocialista országokba. Pénzt vált, hozza-viszi az árukat, űzi az össznépi ?csencselő? mesterséget. Saját gyártású farmerszoknyáival és makraméival nagy népszerűségre tesz szert a lengyel, szlovák és román lányok-asszonyok körében. ?Akkoriban hosszú hajam és szakállam volt. Nagyon bohém voltam? ? mondja Szemerey, aki sorra nyeri az egyetemközi bridzsbajnokságokat. E mellett nemzetközi vitorlásversenyeken is indul, szép sikerrel.

Az egyetem után a Budapesti Elektromos Műveknél helyezkedik el üzemmérnökként. Miután hamar kiderül számára, hogy képtelen a négy fal között megmaradni, 29 évesen megalapítja első ?hivatalos? vállalkozását. Gyors helyzetfelismerésére jellemző, hogy övé a 10. vállalkozói igazolvány az országban. 1982-ben alakul a Cheap Ruhaipari, Gépgyártó és Javító GMK, amely felsőruházati cikkeket gyárt, többek között zászlóvászonból ruhát, szövetkabátot. A cég később Kiwi Gmk, majd DIA-TEX Kft. néven fut, és a magyar piac mellett már németországi exportra is gyártja termékeit. Utóbbit már a rendszerváltás évében, 1989-ben alapítja német partnerek bevonásával.

Az első millió megszerzése

A rendszerváltás beköszöntével az ékszergyártással- és forgalmazással, textilruházattal foglalkozó vegyes vállalat hamarosan önálló export-import jogot szerez. Négy nagyobb - és sok kisebb - telephelyen, 5-6 fős varrodákból ontják a német piacra a ruhákat, kabátokat. Magyarország akkoriban textil nagyhatalom, az olcsó kínai tömegtermelés még nem küldi padlóra az iparágat. Szemerey ekkor szerzi első millióját is, de mindent visszaforgat a cégbe. Hosszú ideig Trabanttal, majd Daciával jár tárgyalni.

Az 1988-90 közötti időszak a Németh kormány ?spontán privatizációs? korszakaként vonul be a történelembe. Szemerey cége is ekkor fut fel komolyabban, annak ellenére, hogy elmondása szerint nem rendelkezik jó politikai kapcsolatokkal. ?Én a másodlagos privatizációban tudtam részt venni. Olyan gyárakat vásároltam meg, amelyeket valaki mélyen leértékelve megvett az államtól. Majd vagy hagyta tönkremenni vagy magasabb áron akarta eladni? ? mondja az üzletember, aki gyorsan megérti az új idők jeleit és kiterjeszti tevékenységét.

Vállalatokat ad-vesz

Az 1990- 94 közötti időszak az Antall-kormány ?dilettáns privatizációjaként? híresül el. Az veheti meg a közvagyont, akiért a kormánytelefon szól, vagy aki jól spekulál. A kormány ?új utakat? munkál ki, kedvezményes hitelkonstrukciókat, a kárpótlást, az állami vagyon leértékelt eladását. Szemerey is él a lehetőséggel: cégmaradványokat vásárol, szervez át, majd értékesít külföldi, illetve belföldi ügyfelek számára. E mellett kockázat felügyeletet vállal olyan külföldi ? főként német ? bankok és cégek részére, amelyek Magyarországon akarnak befektetni. Ekkor indítják be ingatlan fejlesztési tevékenységüket is. A sokféle tevékenységet összefogó anyacég ? mintegy a korszak jelképes lezárásaként is ? 1995-ben alakul BanKonzult Kft. néven 25 millió forint törzstőkével. Ezt követően minden egyes önálló befektetésre külön projektcéget alapít, melynek többségi tulajdonosa a BanKonzult Kft.

A vérbeli vállalkozó 1990- től a patikaprivatizációból is kiveszi a részét. ?A patikusok kérdezték tőlem, nem tudnék-e kölcsönt adni a privatizációhoz. Kölcsönt nem adtam, de szívesen beszálltam tulajdonosként?. Szemereynek azóta is alapelve, hogy nyitott az üzleti tervekre, de csak tulajdonszerzésért cserébe támogatja azokat.

Cége még az oroszországi élelmiszerexportba is beszáll, hogy aztán az orosz pénzügyi válság (1998) előtt néhány nappal ? egy szerencsés intuíció hatására ? sikeresen kiszálljon. Szerteágazó tevékenységére jellemző, hogy vendéglátó és szórakozó helyeket is üzemeltet. Övé a balatonfüredi Terasz étterem, illetve az alsóörsi Dexion Disco.

A cégcsoport jelentős ingatlanfejlesztő tevékenységet is végez. Bevásárlóközpontokat építenek Debrecenben és Nyíregyházán (1997). Eddig 1000 fővárosi lakást fejeznek be. Ebből önálló beruházásaik a Viola utcai társasház (2001), a Szent Lőrinc sétány (2004), a Káldy Gyula utcai társasház (2004).

Expanzív szakasz, letisztulás

Fordulópont a vállalkozás életében, amikor sikerül megvásárolniuk a nyíregyházi transzformátor üzemet a Tiszántúli Áramszolgáltató Vállalattól 1998-ban. A veszteséges üzemet gyorsan nyereségessé teszik. Olyannyira, hogy a transzformátor üzemből kinövő villamos energia üzletág lesz a későbbi cégbirodalom zászlóshajója. Szemerey Tamás és a BanKonzult neve innentől forr össze a villamos ipari befektetésekkel.

A sort folytatva Ózdon létesítenek gyártóüzemet. Kismegszakítókat, érintésvédelmi kapcsolókat, illetve autóipari villamos részegységeket (pl. klímadoboz) gyártanak. Megrendeléseik alapvetően bérmunkára, illetve beszállítói munkára irányulnak szerte Európában. Jelenleg meghatározó magyarországi villamosipari piaci részesedéssel bírnak.

2002-ben megvásárolják az ABB-től az egykori Tiszai Vegyi Kombinát villamos motorjavító üzemét. Nagyarányú beruházással átállnak a középteljesítményű villamos forgógépek gyártására. Német és osztrák megrendelésre szélgenerátorokat, villanymotor állórészeket gyártanak. Szemerey beszáll a villamos energiatermelésbe és kereskedelembe is. Vízierőműveket vásárol Chernelháza-Damonyán és Lukácsházán.

Mi a titka?

Szemerey Tamás maximálisan megbízik munkatársaiban. Bár szeret elől lenni, egyértelműen csapatjátékosnak tartja magát. Ma már nem szól bele az operatív ügyekbe, csak a stratégiai irányítást viszi. Az egyes vállalatoknál pedig széles körű, de jól szabályozott önálló döntési körrel bírnak a vezetők ? pénzügyi kérdésekben is. ?Senkinek nem jut eszébe, hogy áttévedjen egy másik területre? ? mondja. A cégcsoport közel hatszáz embert foglalkoztat. Ebből fizikai állományban körülbelül ötszáz fő dolgozik. A többi százat részben gyógyszertárakban dolgozó, szellemi munkát végző és a vállalatirányításban részt vevő emberek teszik ki. A menedzsment tizenkilenc emberből áll, akik a budai központban dolgoznak. Ezek közül kilencen 1985 előtt jöttek a céghez, így érthető a nagyfokú bizalom.

Mint látható, Szemerey Tamás befektetői magatartására nemcsak az adott korszak konjunktúrájának sikeres meglovagolása, hanem az egy lépéssel előbb gondolkodás a jellemző. Amikor a textilipar volt konjunkturális helyzetben Magyarországon, ruhákat gyártott (1988- 90). Amikor a privatizáció, gyárakat vásárolt (1989-94). Amikor az ingatlanfejlesztés (1998-2004), lakásokat épített. Szemerey Tamás jelenleg az energetikában, a megújuló energiaforrásokban, illetve az egészségügyben lát fantáziát.

NÉVJEGY

Szemerey Tamás (55) Kecskeméten született, de Budapesten nőtt fel. Édesapja gépészmérnök, édesanyja ? Matolcsy Anna ? jogász. Az üzletember fiatal korában élsportoló volt, de ?borzasztó rossz tanuló?. Egyedül matematikából és fizikából volt kiemelkedő. ?Ebből adódóan mindig nagyon gyors volt a gondolkodásom? ? mondja Szemerey, akinek egyik unokatestvére ? Szemerey Lóránt ? ismert teherfuvarozó nagyvállalkozó. Másik unokatestvére Matolcsy György közgazdász, a Fidesz kormány volt gazdasági minisztere. Szemerey Tamásnak két fia van. Nagyobbik fia a Műszaki Egyetem hallgatója, kisebbik fia jövőre az építész karra szeretne jelentkezni. Budán élnek egy családi házban.

A SIKER TITKA

  • jó időben, jó helyen befektetni
  • egy lépéssel a piac előtt járni
  • alacsony vállalatirányítási költségek
  • nagyfokú bizalom a menedzserekben
  • széles önálló döntési jogkörÁrfolyamok

EUR: 330.95CHF: 300.98USD: 297.4
 

Legnépszerűbb cikkek

Hirdessen a Haszon Magazinban

Hirdetés ügyben kérem keressen minket a hirdetes@haszon.hu email címen, vagy tekintse meg a média kiajánlókat.

Izgalmas két napnak ígérkezik a városi életmód legújabb trendjeiről szóló beszélgetések sora a Loffice közösségi irodában a Startup Safary fesztivál keretében április 19-20-án. Kiderül például, hogyan mennek a vegán éttermek, miként dolgozi...
Tovább >>

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a legfrissebb hírekről, hasznos információkról!
Feliratkozásával elfogadja adatvédelmi szabályzatunkat.
Változnak az „A lap” megjelenések!
  • 2018/I. negyedév 2018. 04.04
  • 2018/II. negyedév 2018. 07.04
  • 2018/III. negyedév 2018.09.26
  • 2018/IV. negyedév 2018.12.12