Bárki lehet karizmatikus vezető?

Írta: Haszon - Készült: 2017. július 10.

A karizma nagy adomány. A karizmatikus emberekre figyelnek, végighallgatják, ők azok, akik képesek másokat azzal is meggyőzni, hogy egyszerűen csak elmondják a saját véleményüket. Ez pedig az élet minden területén, így az üzletben is nagy előny. A kérdés az, hogy mit tehet az, akiből hiányzik a karizma? Lehet ezt a képességet tanulni?


A karizma fejlesztésével foglalkozó Richard Reid pszichológus ügyfélköre mind nagyobb. Van köztük üzletember, aki jobb vezető akar lenni, vőlegény, aki az esküvői beszédét szeretné hatásosan elmondani, de sokan fordulnak azért is hozzá, hogy a másik nemnél sikereket érjenek el. A brit szakember szerint van néhány alapvető technika, ami erősíti a személyes kisugárzást. Legfontosabb talán a szemkontaktus, és hogy merjünk kérdezni. Lehetőleg nyitott kérdéseket tegyünk fel, mert ezek igazi érdeklődést mutatnak, ami erősíti a szimpátiát és a bizalmat. Reid szerint azért fontos a bizalom, mert a karizma nem más, mint pozitív érzéseket kelteni másokban, ehhez viszont mélyebb szinten kell a másik emberhez kapcsolódni.

 

A karizmatikus ember csak kívülről látszik könnyedben és spontánnak Lord Digby Jones, volt brit kereskedelmi és beruházási miniszter szerint. A lazaságáról és lehengerlő stílusáról híres politikus szerint az emberek nem látják a befektetett munkát, csak azt, hogy feláll, elmond egy beszédet, és könnyed humorral szórakoztatja a közönséget. Ők nem tudják, hogy előtte órákat dolgozott a mondanivalón, a beszéde szerkezetén, és hogy ez miként hat majd az emberekre.

Lady Barbara bíró – aki egyben egy üzleti szervezet elnöke is – szerint a karizma a sok mosolyról szól. Úgy véli, a karizma valójában testbeszéd, és nem magáról a beszélőről, hanem a közönségről szól. „Az embereknek azt kell mutatni magadról, amilyennek láttatni akarod magad. Ha azt akarod, hogy erősnek gondoljanak, akkor annak is kell látszanod.” Lady szerint a karizmát lehet tanítani, mint ahogy a nyilvánosság előtti beszédet is. Richard Wiseman professzor más véleményen van, ugyanis szerinte a karizma lényege a szenvedély, valamint az a képesség, hogy az ember ezt a szenvedélyt képes másokra is átragasztani.

A szkeptikus vélemények ellenére Richard Reid karizma-kurzusai nagyon népszerűek, tart képzéseket például az Ernst&Young üzleti tanácsadó, a Sophos és a Cap Gemini szoftverfejlesztő cégeknél, de a brit védelmi minisztérium és a londoni rendőrség is az ügyfelei közé tartozik. 

(Az írás a BBC anyaga alapján készült.)
Árfolyamok

EUR: 317.33CHF: 268.98USD: 268.76
 

Legnépszerűbb cikkek

Hirdessen a Haszon Magazinban

Hirdetés ügyben kérem keressen minket a hirdetes@haszon.hu email címen, vagy tekintse meg a média kiajánlókat.

Izgalmas két napnak ígérkezik a városi életmód legújabb trendjeiről szóló beszélgetések sora a Loffice közösségi irodában a Startup Safary fesztivál keretében április 19-20-án. Kiderül például, hogyan mennek a vegán éttermek, miként dolgozi...
Tovább >>

Változnak az „A lap” megjelenések!
  • 2018/I. negyedév 2018. 04.04
  • 2018/II. negyedév 2018. 07.04
  • 2018/III. negyedév 2018.09.26
  • 2018/IV. negyedév 2018.12.12