Napi 40 percet potyára fizetnek a munkáltatók

Írta: Fülöp Norbert - Készült: 2017. július 25.

Egy ismerősöm nemrég arra panaszkodott, hogy egy teljes napot nem tudtak dolgozni, mert a hétvégi ütemezett szerverleállást követően hétfőn nem indult el a rendszer. Nem volt internet, nem fértek hozzá a belső hálózathoz, és a telefonjaikat sem tudták használni. Az érintett épületben körülbelül 600-an dolgoznak. Ez ám a veszteség!


A fenti példa szerencsére nem túl gyakori, ám évente pár alkalommal szinte minden vállalkozás rendszerei leállnak hosszabb-rövidebb időre. Az ok nem mindig emberi hiba, tönkre mehet egy szerver, de előfordul az is, hogy egy nagyobb vihar miatt áll le az internet egyes területeken.

Ennél is bosszantóbb ugyanakkor, amikor nem egy váratlan hiba, hanem az elavult informatikai eszközök miatt nem tud dolgozni valaki. Pedig ez bizony meglehetősen gyakori. Egy 6000 munkavállaló bevonásával készült brit felmérés szerint az emberek fele úgy gondolja, hogy az elavult számítógépe lassítja a munkavégzésben. Ismerek olyan kollégát, aki a számítógép elindulását nem is várja meg az asztalánál, inkább kimegy kávézni és beszélgetni, amíg feláll a rendszer. Mivel nem szeret várakozni, inkább biztosra megy, így a reggeli traccsparti 10-15 percig is eltart.

Mások azon bosszankodnak, hogy a távoli asztali hozzáférés lassú: hosszú homokórázással telik el nem csak a programok megnyitása, de a köztük való váltás vagy éppen a mentés is. Magán közvélemény-kutatásom szerint éppen ezek az apró várakozások bosszantják legjobban az embereket. Magyar adatunk sajnos nincs, de egy átlagos brit munkavállaló napi 40 percet veszít a lassú számítástechnikai eszközök miatt, és nem hiszem, hogy ez idehaza kevesebb volna. Ez a munkaidő 8 százaléka.

Persze ez nem meglepő, ha azt vesszük, hogy a Spiceworks hálózati cég adatai szerint minden nyolcadik üzleti célú notebookon és asztali gépen a 2001-ben kiadott Windows XP operációs rendszer fut, amit 2014 óta már nem is támogat a Microsoft.

A megoldás azonban nem egyszerűen az operációs rendszer frissítése, ugyanis a hardver és hálózati elemeket is folyamatosan korszerűsíteni kell, ráadásul a cégek nagy részénél speciális szoftverek is futnak, amelyeket ugyancsak rendszeresen frissíteni kell. A cégvezetőnek azonban erre is figyelnie kell, különben a bér egy részét potyára fizeti ki.

Érdekelhet még ez is:

22 hely, ahonnan ingyen tölthetsz le jogtiszta fotókat

Ennyit lehet keresni az Airbnb-vel és az Uberrel

 
Árfolyamok

EUR: 325.91CHF: 280.17USD: 279.97
 

Legnépszerűbb cikkek

Hirdessen a Haszon Magazinban

Hirdetés ügyben kérem keressen minket a hirdetes@haszon.hu email címen, vagy tekintse meg a média kiajánlókat.

Izgalmas két napnak ígérkezik a városi életmód legújabb trendjeiről szóló beszélgetések sora a Loffice közösségi irodában a Startup Safary fesztivál keretében április 19-20-án. Kiderül például, hogyan mennek a vegán éttermek, miként dolgozi...
Tovább >>

Változnak az „A lap” megjelenések!
  • 2018/I. negyedév 2018. 04.04
  • 2018/II. negyedév 2018. 07.04
  • 2018/III. negyedév 2018.09.26
  • 2018/IV. negyedév 2018.12.12