Kiderült: ezek a legjobb startupok Magyarországon

Írta: Haszon - Készült: 2017. október 02.

A Turbine.AI lett az év legjobb startupja a Central European Startup Awards magyar fordulójában. A vállalkozás a rák betegséget a mesterséges intelligencia segítségével győzné le. A díjkiosztón az is kiderült, mit is jelent valójában a startup ökoszisztéma.


A Mosaik közösségi tér előtt egyre érdekesebb csapat alakult a díjkiosztó napján este fél hét előtt. A startupperek gyűrűjében a CESA (Central European Startup Awards) regionális szervezőcsapatának vezetője Kovács Péter beszélget, a volt pénzügyminiszterrel, Oszkó Péterrel, aki ma már kockázati tőkebefektető, majd befut a Nav n GO alapítója Balogh Péter (Baconsult) is. Az egész légkör annyira kötetlen, mintha csak egy jól megérdemelt italra jöttek volna össze a jövő meghatározó vállalkozásvezetői és befektetői. Ez nem titkolt célja ennek a versenynek, hogy ne csupán egy „újabb startup díj” legyen. Egyre többször hallunk ugyanis a „startup ökoszisztéma építésről és fejlődéséről” itthon, amely annyira csúnya és érthetetlen szóösszetétel, hogy lassan inkább a bullshit kategóriába kerül. Meghalljuk, de nem értjük, nem tudjuk igazából mi is ez. Halljuk, hogy fejlődik, de nem tudjuk mivé, hogyan.

Tegnap sokak számára kiderült mit is jelent az ökoszisztéma. Ez a kötetlen találkozó a befektetők, angyalok, startuperek között. A verseny önmagában is fontos, de a rendezvény, melynek közép-európai döntőit immár negyedik éve 10 országban az xLabs szervezi, több ennél. Éppen ezért a szervezők nemcsak a jövő vállalkozóit díjazzák, hanem a közösségi tereket, az accelerátorokat, befektetőket is.

Kik is nyertek idén és mit kell tudni róluk?

12 kategóriában hirdettek győztest idén, itthon összesen 350 jelentkezőből. A nyertesek továbbjutottak a regionális döntőbe, melyet november 23-án rendeznek Szófiában.

Best Social Impact Startup: Now Technologies Ltd. (www.nowtech.hu)

Mit csinálnak? Termékcsaládjuk a Gyroset, mely a mozgáskorlátozottak életét segíti. Okosrendszerük egyetlen ujjal, vagy akár szájjal is irányíthatóvá teszi a kerekesszéket.

Alapítás éve: 2014

2016-os árbevétel: 5,4 millió forint

Best FinTech Startup: Blueopes (www.blueopes.com)

Mit csinálnak? Befektetési portfóliókat optimalizál a rendszerük.

Alapítás éve: 2016

2016-os árbevétel: n.a.

Best Iot Startup: SBrick (www.sbrick.com)

Mit csinálnak? Az okoskocka feltalálói. A Lego járművekhez a gyárinál jobb irányítást tesz lehetővé és akár mobillal is irányítható. 

Alapítás éve: 2014

2016-os árbevétel: 180 millió forint (ez a Vengit Kft., az anyacég árbevétele)

Best Ai Startup: Turbine.AI (www.turbine.ai)

Best Biotech Startup: Turbine.AI

Startup Of The Year: Turbine.AI

Mit csinálnak? A termék forradalmasíthatja a rákbetegségek gyógyítását. Tulajdonképpen egy mesterséges intelligencia, mely a hosszadalmas gyógyszeripari kísérleteket egy számítógépes szimulációval váltja ki. „Olyan dologgal kísérletezünk, mely másnak még nem sikerült. Egyelőre mi sem tudjuk, hogy nekünk összejön-e, de több mint bíztató az, amit eddig elértünk” – mondta el Nagy Szabolcs cégvezető a győzelem után. Azért tudni kell, hogy a Turbine.AI nem csak ígérget, nem az „egy majd talán sikerülni fog” pénzégető startup modellek sorába akar beállni. A 18 fős vállalkozás önfenntartó és a világ egyik legnagyobb gyógyszeripari vállalata, a Bayer is meghívta őket a 100 napos accelerátor programjára. A termék tulajdonképpen egy mesterséges intelligencia, mely a hosszadalmas gyógyszeripari kísérleteket egy számítógépes szimulációval váltja ki. Az eredményeik alapján a gyártók megtudják, mivel érdemes kísérletezni például egy tumor gyógyításánál és mivel nem. Rájuk érdemes figyelni, alapvetően változtathatják meg a gyógyítást.

Alapítás éve: 2013

2016-os árbevétel: 17,5 millió forint

Best Smart City Solution: GreenGo Car Europe Kft. (www.greengo.hu)

Mit csinálnak?  A közösségi közlekedés egy új formáját hozták el Budapestre. Az elektromos autóikat egy okostelefonnal (iOS vagy Android), percalapú elszámolás mellett lehet bérelni és a szolgáltatási területen belül bárhol lezárhatjuk, hogy jöhessen a következő felhasználó.

Alapítás éve: 2014

2016-os árbevétel: 8 millió forint

Best newcomer: EVA Vision (www.eva.vision)

Mit csinálnak?  Vakok és gyengénlátók számára fejlesztenek okosszemüveget.

Alapítás éve: 2017

Founder of the Year: Kinga Jentetics, PublishDrive (www.publishdrive.com)

Ki ő? Jentetics Kinga, a PublishDrive társalapítója. A cége 2012 óta íróknak segít e-könyveiket publikálni, értékesíteni és a honoráriumot begyűjteni. Tavaly 200 ezer e-könyvet adtak el, ezzel 83 millió forintos árbevételt értek el.

Best coworking space: Impact Hub Budapest  (www.budapest.impacthub.net)

Best accelerator/ incubator programme: CEU Innovation Lab (www.facebook.com/CEUiLab)

Best investor: Baconsult Kft. (www.baconsult.hu)
Árfolyamok

EUR: 0CHF: 0USD: 0
 

Legnépszerűbb cikkek

Hirdessen a Haszon Magazinban

Hirdetés ügyben kérem keressen minket a hirdetes@haszon.hu email címen, vagy tekintse meg a média kiajánlókat.

Izgalmas két napnak ígérkezik a városi életmód legújabb trendjeiről szóló beszélgetések sora a Loffice közösségi irodában a Startup Safary fesztivál keretében április 19-20-án. Kiderül például, hogyan mennek a vegán éttermek, miként dolgozi...
Tovább >>

Hírlevél feliratkozás
10 dolog, amit tudnia kell
Feliratkozásával elfogadja adatvédelmi szabályzatunkat.
Változnak az „A lap” megjelenések!
  • 2018/I. negyedév 2018. 04.04
  • 2018/II. negyedév 2018. 07.04
  • 2018/III. negyedév 2018.09.26
  • 2018/IV. negyedév 2018.12.12