A budapesti magánnyomozók titkai

Írta: Karácsony Zoltán - Készült: 2017. október 08.

„Megbízható ez a cég? Korruptak vajon a munkatársaim? Megcsal a párom? Mit csinál a gyerek az éjszakában?” Ha ilyen dilemmái adódnak, akkor magánnyomozó ügynökséget is megbízhat a felderítéssel. Hogyan dolgoznak a nyomozók és mennyiért? Honnan érkeznek a szakmába? Melyek a legújabb trendek? Magánnyomozókkal beszélgettünk a szakma rejtelmeiről.


Egyik ügyfelünk vonzó befektetési ajánlatot kapott egy pénzügyi cégtől. Kérte, mielőtt jelentős összeget elhelyez náluk, nézzünk utána a vállalkozásnak. Kiderült, hogy nem stimmelnek az információk, a hivatkozott külföldi anyacégnek semmi köze a magyarhoz, a tulajdonos háttere is problémás. Arra jutottunk végül, hogy ez egyszerű piramisjáték, nem javasoljuk a befektetést – mondja Baráth György budapesti magánnyomozó. Több mint kétezer magyar nem volt ilyen bölcs, és a Fortress befektetői cég ajánlataiban bízva milliárdokat veszített.

Nem magányos hős
Az eset jelzi, hogy súlyos döntések előtt vagy gyanú esetén érdemes profi szakemberek segítségét igénybe venni. Egyedül az interneten kutatva már nem jutunk megbízható informá­ciók­hoz, ennél sokkal dörzsöltebbek a profik. Ezért érdemes magánnyomozóhoz fordulni. Kik is ők? A közvélemény számára ismeretlen, misztikus világ ez. A filmekből szivarozó, napszemüveges ember villan be, aki kávézóban vagy autóban magányosan ücsörög, szunyókál vagy újságot olvas, de közben természetesen figyel. A valóság ezzel szemben teljesen más. „Nem tűnhetünk ki a környezetből. Csapatban dolgozunk, folyamatosan kommunikálunk” – mondja Baráth György, aki a Magyar Detektív Szövetség elnöke is. A munkához a rendőrség által kiállított magánnyomozói igazolvány és céges működési engedély szükséges. Körülbelül 1600 érvényes igazolvány van forgalomban, rend­szeres munkát az elnök becslése szerint mindössze 150–200 nyomozó végez. A szakmába lépés formális korlátja nem magas: elegendő egy OKJ-s tanfolyam elvégzése.
A legtöbb magándetektív diplomás, korábban a rendőrségnél vagy titkosszolgálatoknál dolgozott. Baráth György a nyolcvanas–kilencvenes években kémelhárító, 1994-ig az Információs Hivatal állományában teljesített szolgálatot. Majd a magánszférába váltott ’95-ben, ’98-tól magánnyomozó, ’99-től saját vállalkozásában.
Nem kell feltétlenül rendészeti múlt ahhoz, hogy valaki bekapcsolódjék ebbe – mutatja Tóth Szabolcs példája. Ő értékesítőként kezdte pályáját, majd megismerkedett a szakma „nagy öregjével”, Szalóki Sándor magánnyomozóval. Nála tanulta ki a szakmát, magánnyomozói végzettséget szerzett, részt vett az operatív munkában, nyomozásokat vezetett. 2013-ban alapítja meg saját cégét, a Sasszem Magánnyomozó Irodát, majd tavaly nyáron felvásárolta mentora cégét, a Szalóki Kft.-t.

Milyen ügyeik vannak?
Baráth György megbízásaiban gyakori a leendő üzleti partner ellenőrzése – például megbízhatósága, fizetőképessége, üzleti kapcsolatrendszere. Szintén előforduló kérés a bizalmas beosztásra jelentkező vagy már ott dolgozó munkavállalók biztonsági átvilágítása. Az ellenőrzés során megvizsgálják a munkáltató rendelkezésére álló adatok és információk egyezőségét, életmódját, kapcsolati rendszerét, esetleges üzleti érdekeltségeit, vagyoni helyzetét, a cég iránti lojalitását, alkalmazásának esetleges biztonsági, korrupciós kockázatát. Megbízók egyre gyakrabban fordulnak hozzájuk különböző bűncselekmények gyanúja esetén: munkahelyi lopások, féltett üzleti titkok, szabadalmak, biztosítási (társadalombiztosítási), kártérítési csalások.
Tóth Szabolcs példát is említ, mennyire fontos a munkatársak átvilágítása.

„A megbízó utolsó körös állásinterjú után kér vezetői átvilágítást. Kiderült a legesélyesebb jelöltről, hogy szerencsejáték-függő, komoly tartozásai vannak, tehát zsarolható.”

Nem csak a vezetői poszt érzékeny: a takarítónő a vezérigazgató szobájában fordul meg hajnalban, a raktáros nagy értékű eszközöket kezel, az ügyvezetői asszisztensnek rálátása van bizalmas adatokra. „Egy autószerelő műhely fölvette állandó státuszba a szakmai gyakorlatát ott teljesítő tanulót. Egy idő után feltűnt, hogy az épp megjavított, prémiumkategóriás kocsikat pár hét múlva ellopják. Kiderült, hogy a tanuló egy autótolvaj-banda vezérének testvére. Lemásolta a kulcsokat és továbbadta a bandának. Egy átvilágítással ez a kapcsolat gyorsan kiderült volna” – mond egy másik példát Tóth Szabolcs.

Tovább is van, lapozzon!
Árfolyamok

EUR: 325.79CHF: 294.03USD: 289
 

Legnépszerűbb cikkek

Hirdessen a Haszon Magazinban

Hirdetés ügyben kérem keressen minket a hirdetes@haszon.hu email címen, vagy tekintse meg a média kiajánlókat.

Izgalmas két napnak ígérkezik a városi életmód legújabb trendjeiről szóló beszélgetések sora a Loffice közösségi irodában a Startup Safary fesztivál keretében április 19-20-án. Kiderül például, hogyan mennek a vegán éttermek, miként dolgozi...
Tovább >>

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a legfrissebb hírekről, hasznos információkról!
Feliratkozásával elfogadja adatvédelmi szabályzatunkat.
Változnak az „A lap” megjelenések!
  • 2018/I. negyedév 2018. 04.04
  • 2018/II. negyedév 2018. 07.04
  • 2018/III. negyedév 2018.09.26
  • 2018/IV. negyedév 2018.12.12