Így dolgoznak mások: Furcsa munkahelyi szokások a világból

Írta: Fülöp Norbert - Készült: 2017. november 23.

Mindig érdekes idegen szokásokkal találkozni, látni, hogy ami számunkra természetes, az másoknak mennyire szokatlan lehet. Mutatunk néhány olyan jellemző dolgot a világból, ami nagyon furcsa lehet egy magyar irodai dolgozónak.


Tilos a túlóra

Nálunk nagy hagyománya van a túlórázásnak, amit nem csak a munkáltató vár el, ha éppen szükséges, hanem a dolgozóknak is természetes, hogy az előírtnál többet legyenek bent az irodában. (Kivéve persze az állami szektort, ahol a munkaidő, vagy inkább annak vége általában szent.) A magyar versenyszférában dolgozóknak azonban kifejezetten furcsa, hogy az Európai Unió nyugati országaiban milyen szigorúan szabályozzák a túlmunkát, sok helyen pedig egyenesen tilos heti 48 óránál többet dolgozni. Ráadásul a trend az, hogy az átlagos munkaórák száma egyre alacsonyabb, Németországban, Svédországban, Franciaországban például egyre közelebb jutnak a 35 órás munkahéthez.

Munkahelyi szunyókálás

Japánban nem csak teljesen normálisnak számít, ha valaki elbóbiskol az íróasztalánál, de még tisztelik is a kollégát ezért. Mondjuk, ez egy olyan társadalomban, ahol az emberek hajlamosak a szó szoros értelmében halálra dolgozni magukat, talán nem annyira meglepő. A japánoknak az irodai szundításra még külön szavuk is van, inemuri. Persze ennek is meg vannak a szabályai: az asztalánál szunyókálót mindig hagyják pihenni, de például egy tárgyalóban befeküdni az asztal alá, vagy eldőlni egy vonat többszemélyes ülésen már egyáltalán nem illendő.

 

Céges derékbőség mérés

2008-ban fogadta el a japán parlament az úgynevezett "metabo" törvényt, ami a munkavállalók tömeges elhízását, illetve a cukorbetegség és a szív- és érrendszeri megbetegedések terjedését hivatott megakadályozni. Az előírás lényege, hogy évente minden dolgozónak megmérik a derékbőségét, és ha ez átlép egy meghatározott értéket (férfiaknál 92 cm, nőknél 80 cm), akkor dietetikushoz irányítják a zsírosodó kollégát.

Céges e-mailek otthon

Sok országban természetes, hogy a dolgozók munkaidő után is elérhetők. A vezetők úgy gondolják, hogy ha már adtak céges számítógépet és telefont, akkor ezek olyanok, mint egy póráz, amit a kollégák nem vethetnek le. Franciaországban éppen most kezdeményeztek egy javaslatot, miszerint az 50 alkalmazottnál többet foglalkoztató cégeknél a munkatársak ne legyenek kötelesek elolvasni a munkahelyi leveleket, vagy éppen felvenni a céges telefont.

Megbeszélés a szaunában

Nálunk megszokott, hogy üzleti megbeszéléseket szervezünk kávézókba és éttermekbe, ahol evés előtt és közben sok mindent meg lehet tárgyalni. A finnek ezt egy kicsit másképp csinálják, ők inkább beülnek egy közös szaunázásra, és ott beszélik meg a fontos ügyeket. Nem is kell ehhez messzire menniük, ugyanis sok irodához saját szauna tartozik. Az sem gond, ha a vendégnek nincs fürdőruhája, hiszen itt meztelenül, fürdőlepedőbe csavarva megy a céges izzadás.
Árfolyamok

EUR: 323.52CHF: 286.58USD: 284.34
 

Legnépszerűbb cikkek

Hirdessen a Haszon Magazinban

Hirdetés ügyben kérem keressen minket a hirdetes@haszon.hu email címen, vagy tekintse meg a média kiajánlókat.

Izgalmas két napnak ígérkezik a városi életmód legújabb trendjeiről szóló beszélgetések sora a Loffice közösségi irodában a Startup Safary fesztivál keretében április 19-20-án. Kiderül például, hogyan mennek a vegán éttermek, miként dolgozi...
Tovább >>

Változnak az „A lap” megjelenések!
  • 2018/I. negyedév 2018. 04.04
  • 2018/II. negyedév 2018. 07.04
  • 2018/III. negyedév 2018.09.26
  • 2018/IV. negyedév 2018.12.12