"Nem osztrák fizetést akarnak a magyarok, hanem megélni"

Írta: Schilling Tamás - Készült: 2018. február 11.

Ha fölemlítjük, hogy el kéne érni a nyugat-európai bérszínvonalat, a vállalkozók a fejükhöz kapnak. A multis alkalmazottak pedig rettegni kezdenek, hogy a munkavállalójuk kivonul. Valóban csak nagy áldozatok árán emelhetők a bérek, vagy van még gazdasági tartalék? Pogátsa Zoltánnal, a Nyugat-magyarországi Egyetem docensével beszélgettünk.
A munkaerőhiány, a kivándorlás, a Jobbik béruniós programja újra fölveti: mikor lesznek osztrák fizetéseink? Meg lehet ezt egyáltalán valósítani?
Két szélsőséges álláspont van. Az egyik a liberális közgazdászoké, akik azt mondják, nem lehet tovább emelni a béreket, mert azok közel vannak a termelékenységhez: többet pedig nem lehet adni egy munkavállalónak, mint amennyit megtermel. Akik ezt hangoztatják, egy országos átlagból indulnak ki, nincs semmi adatuk arról, hogy az egyes iparágakban, szektorokban valójában mi a helyzet.

Miért kéne egy kávézó pincérnőjének statisztikai adat alapján megkapnia a fizetését, ha azok a liberális közgazdászok – például a CEU-n – sem a magyar átlagtermelékenység szerint kapják a bérüket? 


A másik véglet a Jobbik béruniós törekvése, ám ezt egyik pillanatról a másikra – ahogy ők szeretnék – lehetetlen megvalósítani. Alapvetően egyetértek a Jobbikkal, hogy azonos bérért azonos munka jár, de tegyük fel, hogy önök újságíróként dolgoznak egy lapnál, hasonló munkakörben. De ez csak hasonló, ezért eltér a fizetésük. Ha egy cégen belül se könnyű egységesíteni, hogyan vessük össze ezt a munkakört például egy portugál újság szerkesztőjével?

Ennyire alacsony a hazai termelékenység a némethez, osztrákhoz képest?
Ostobaság lenne azzal vitatkozni, hogy a magyar gazdaság termelékenysége alacsonyabb, mint a németé vagy az osztráké. Az már sokkal érdekesebb, hogy valóban ennyire le vagyunk-e maradva. Nem hiszem, hogy a magyar és a német kávézó termelékenysége közt három-négyszeres különbség lenne, de ugyanez igaz a buszvezetőkre is. Azt gondolom, nem azért kisebb a bér, mert alacsony a termelékenység, hanem pont fordítva: azért alacsony a termelékenység, mert alacsony a bér.

Hogyan lehetne a termelékenység alapján, igazságosan fizetést adni?

Az a baj, hogy nálunk piaci alapon jönnek létre a bérek és ez nem jó: az egyén elmegy egy céghez, és megtárgyalja, együtt „kitalálják”. Nyugaton ez máshogy van: senki nem tudja jobban, milyen béreket kell adni, mint a munkaadók és a szakszervezetek. Nem a kormány, nem a közgazdász, nem a politikus találja ki! Ha vannak kollektív megegyezések, kollektív bérek, úgy nincs „találgatás” egy bértárgyaláson.
Árfolyamok

EUR: 323.52CHF: 286.9USD: 283.54
 

Legnépszerűbb cikkek

Hirdessen a Haszon Magazinban

Hirdetés ügyben kérem keressen minket a hirdetes@haszon.hu email címen, vagy tekintse meg a média kiajánlókat.

Izgalmas két napnak ígérkezik a városi életmód legújabb trendjeiről szóló beszélgetések sora a Loffice közösségi irodában a Startup Safary fesztivál keretében április 19-20-án. Kiderül például, hogyan mennek a vegán éttermek, miként dolgozi...
Tovább >>

Változnak az „A lap” megjelenések!
  • 2018/I. negyedév 2018. 04.04
  • 2018/II. negyedév 2018. 07.04
  • 2018/III. negyedév 2018.09.26
  • 2018/IV. negyedév 2018.12.12