Topmenedzserek trükkjei - mit leshetünk el Pál Feri atyától, Dávid Ilonától vagy Dale Martintól?

Írta: Karácsony Zoltán - Készült: 2018. október 04.

Folyamatosan határidők, meetingek, hirtelen beeső problémák szorításában él? Úgy érzi, hogy felfalják egy napját az informatikai eszközök vagy a meetingek? Akadnak bevált módszerek a személyes hatékonyság javítására. Kíváncsi, hogyan oldják meg a topmenedzserek ezeket a kihívásokat a Siemensnél, a NN biztosítónál, a Heinekennél, vagy a MÁV-nál?  A legérdekesebb idő- és energiagazdálkodási szokásokat gyűjtöttük össze a vezetők napi rutinjából.


Reggeli trükkök
Sztanó Imre, az NN Biztosító vezérigazgatója: „A sport része az életemnek. Legalább hetente ötször csinálok valamit és reggel lehet a legkönnyebben beilleszteni a napba. Most teniszezek, futok, jógázom. Jól kiegészítik egymást.”
 
Gerendy Zoltán, a BDO Magyarország ügyvezetője: Negyed hét körül indulok munkába. Piliscsabán lakom, Budapesten az Üllői út mellett található a központunk. Még a reggeli nagy forgalom előtt bejövök. Sok időt lehet ezzel megspórolni.
 
Dale A. Martin, a Siemens Zrt. elnök-vezérigazgatója: „Gyakran előfordul, hogy az első napirendi pont már egy üzleti reggeli. Nagyon hatékonynak tartom ezeket az alkalmakat a személyes beszélgetésekre.”
 
Novotni Anna, a HAJDU Autotechnika Zrt. vezérigazgatója, családanya: „A gyermekek ébredése előtt még van egy-másfél órám, amikor leülök a gép elé, és az elmélyedést igénylő feladatokat előveszem. Emellett átgondolom a napot, átfutom a naptáramat. Aztán a reggel már a gyermekeké: reggelit csinálok nekik, és összekészülődünk az indulásra.”
 
Munkába jutás
José Matthijsse, a Heineken Hungária ügyvezetője: „Rádiót hallgatok. Méghozzá klasszikus zenét a Bartókon és a Klasszikon. Feltölt és segít a munkanapra való ráhangolódásban.”
 
Bunghardt Csaba, a Vienna Life Biztosító igazgatósági tagja: „Telefonálásra használom ezt az időt. Már előre bekészítem magamnak, kit fogok felhívni. Mivel csúcsforgalomban autózom Dél-Budáról Észak-Pestre, ezért 50–60 percem van az egyeztetésekre.”
 
Oszkó Péter, befektető, az Oxo Labs alapítója: „Ha a gyerekeimet iskolába viszem, akkor autóval, más esetben időjárástól függően villamossal vagy közösségi kerékpárral. Budán élek, a pesti belvárosban dolgozom a Loffice közösségi irodában. A leggyorsabb villamossal, a legjobb érzés biciklivel munkába jönni.”
 
Dale A. Martin, a Siemens Zrt. elnök-vezérigazgatója: „Autóval vagy taxival megyek munkába. Útközben telefonálok és ha taxival megyek, akkor inkább emaileket írok, olvasok. Így a napnak ezt a részét is teljes mértékben tudom hasznosítani.”

Munkaritmus
Vigh Bori, digitális nomád: „Másfél óránként tartok szüneteket. Munka közben elektronikus zenét hallgatok zajszűrős mikrofonnal. Ha blogolok, akkor inkább klasszikus zenét teszek be, vagy a hangulatomnak éppen megfelelőt. Függőágyban is próbáltam dolgozni, de rendkívül kényelmetlen.”
 
Sztanó Imre (NN): „Szeretek előre tervezni, akár három hétre összerakom a fontosabb súlypontokat és programokat. Mivel délelőtt vagyok aktívabb - ilyenkor több az energiám, ezért ekkorra „gondolkodósabb” programokat szervezek, míg délutánra többnyire rutinszerű megbeszéléseket.”

Vigh Bori: „Ami nekem bejött: kezdj mindig a legfontosabb feladattal vagy azzal, amitől a leginkább tartasz. Reggel írok egy listát a napi teendőkről, és mindig a legrázósabbakat veszem előre, amivel kilépek a komfortzónámból, amivel érzem, hogy előrébb jutok. Ha ezen túlvagyok, az rendkívül jó érzés, utána már csak egyszerű rutinmunkák következnek.”

Bunghardt Csaba (Vienna Life): „A naptáramat az asszisztensemmel együtt vezetjük, 6-8 időpont mindig szerepel benne. Hogy ne legyen annyira monoton a munkahét, ezért hétfő és szerda délelőttre nem tervezek meetingeket. Ezt az időt elemzésre, felkészülésre, nagyobb projektek tervezésére használom.”

Sztanó Imre (NN): „Mindig több megkeresés érkezik, mint amennyi ideje van az embernek. Fontos vezetői képesség a priorizálás és a delegálás. A nagy képet kell látni, nem szabad elveszni a részletekben. A feladatok közül pedig át kell nézni, mit, kinek lehet kiosztani. Lényeges, hogy egy vezető befelé és kifelé is figyeljen. Legyen jelen fizikailag az irodában, beszéljen a munkatársakkal, de az ügyfelek, és a szakma felé is mutassa magát.”
 
Vigh Bori: „Amikor sok energiát érzek magamban, akkor úgynevezett fókusznapot tartok, amikor is este 9 óráig hajtok. Hetente egyszer biztos sor kerül erre.”
   
Laposa Bence, borász: „Még Ausztriában tanultam meg az egyéves gyakorlat alatt: nagyon fontos, hogy valami megtörje a napot. Pontban délben, lehetőleg a kollégáim társaságában elmegyünk enni. Még a kávéra is rászoktam, hogy ez a szünet egy órát tartson, és az ebéd után még nyugodtan lehessen ülni egy fekete mellett.”
 
Emailek kezelése
Mészáros Gábor, a Chocome csokoládégyártó alapítója: „Az emaileket mappákba rendezem és kétféle színnel látom el: az egyik a beszállítói, a másik a viszonteladói leveleket jelenti.”
 
Pál Feri atya, római katolikus plébános és vállalati tréner: „Csak heti egyszer olvasok és válaszolok meg leveleket. Ez is tudatos: nem akarom, hogy szétaprózza a napomat. Van egy asszisztensem, aki kezeli a naptáramat, vezeti az összes programomat, fogadja a felkéréseket, látja, mikor érek rá. A céges rendezvényeken való fellépéseimet pedig egy menedzser intézi. Ezen kívül számos önkéntes segítővel dolgozom.”
 
Gerendy Zoltán, BDO Magyarország: „Ugyan a cc-kel megnő az emailek mennyisége, de azt vallom: jobb, ha tudok sok mindenről, mintha elzárnám magam elől az információt. Az ésszerűtlenségeket – például az egy-két szavas megjegyzésekből álló emailes beszélgetés­folyamot – viszont nem szeretem.”
 
Oszkó Péter (Oxo Labs): „Két kategória szerint priorizálok: sürgős és fontos. Minden nap átfutom az összes mailt ennek alapján. A levelezés kezelése napi 1-2 órát mindig igénybe vesz, de ezt a menedzsment munka része. Van benne feladatkiosztás, számonkérés, információgyűjtés is. Próbálok arra figyelni, hogy ha egy munkatárs gyors – pár szavas – választ vár munkája folytatásához, akkor azonnal reagálok. Bonyolult a levelezésem könyvtárfelépítése, de napi 3-4-nél több kezeletlen email nem marad a bejövő levelek között.”

Telefon kezelése
Dávid Ilona, a MÁV elnök-vezérigazgatója: „A megbeszélések alatt el van némítva a mobil. Bizonyos idő után a hívások az asszisztensemnél csörögnek, így ő veszi fel és jelzi, ki, milyen ügyben hívott. Rendkívüli helyzetben természetesen azonnal elérhető vagyok. Kora este vagy reggel, munka előtt intézem a telefonhívásokat. A gyermekeim sem hívnak munkaidőben, inkább sms-ben üzennek, hogy könnyebben elérjenek.”
 
Meetingek
Balogh Levente, a Szentkirályi-Kékkúti Ásványvíz Kft. elnöke: „Nálam a meeting legfeljebb 1 óra, a telefon 5 perc, az írásban kapott info pedig maximum 1 oldal. Ennyibe bele kell férniük a legfontosabb információknak. Persze a legfontosabb ügyeknél vannak kivételek. A meetingnek azonban a tárgyról kell szólnia, nem szeretem a mellébeszélést.”
 
Sztanó Imre (NN): „A naptáramban hagyok »lyukat« délelőttönként, amikor elvonulok, és nem csak tárgyalásról tárgyalásra járok. Vezetés meg futás közben is jönnek jó gondolatok.”
 
Gerendy Zoltán (BDO): „Körülbelül az idő 75 százalékára tervezek, 25 százalékot fenntartok ad hoc történésekre. Nálunk a BDO-nál a  »nyitott ajtók« elve szerint dolgozunk, tehát amikor éppen nincs meetingem, akkor bárki bejöhet hozzám, ha segítségre van szüksége.”
 
Oszkó Péter (OXO Labs): „Az egyik hét tele van megbeszélésekkel és akkor kevés időt töltök irodában. A másik hétre kevés megbeszélést tervezek. Ilyenkor a hosszabb lefutású, stratégiai feladatokra, befektetések áttekintésére, új projektek elindítására hagyok több időt.”
 
Dale A. Martin (Siemens): „A kapcsolat megalapozásához elengedhetetlen a személyes találkozó. Csak így lehet hatékony a későbbi elektronikus kapcsolattartás. A megalapozott közös gondolkodás sem megy személyes találkozó nélkül, ilyenkor a csoportdinamika is segít előrevinni a dolgokat.”
 
Ókovács Szilveszter, az Operaház főigazgatója: „Az elmélyülést igénylő munkáknál otthon maradok egy-egy napra. Az évad tervezésén és még pár dolgon folyamatosan gondolkozom, nincs olyan nap, hogy ne változna néhány dokumentum a számítógépemen.”

Novotni Anna (HAJDU Autotechnika): „Minden héten szabadon hagyok a naptáramban 2-3 órát, amikor nem foglalkozom napi ügyekkel. Ilyenkor arra kérem munkatársaimat, hogy ne keressenek.”

Kikapcsolódás
Pál Feri atya: „Egy szabadnapom van, a szerda, amit elneveztem »embermentes« vagy »embertelen« napnak. Ekkor senki mással nem teszek jót, csak magammal. Megtanultam jó pár éve emberszámba venni magamat is. Addig alszom, ameddig jólesik. Majd elmegyek egyedül a természetbe, például túrázni a Börzsönybe, végül valahol beülök egy melegvizes medencébe. Ilyenkor nem gondolkodom komoly témán, egyszerűen élvezem az életet.”
 
Novotni Anna (HAJDU Autotechnika), aki családi vállalkozást vezet: „Óhatatlan, hogy a vacsora közben vagy egy-egy családi eseményen ne kerüljön szóba a cég. Hiszen ilyenkor vagyunk együtt, tudunk néhány szót nyugodtan váltani, és azt gondolom, hogy ez így jól is van. Arra azonban ügyelünk, hogy ne céges dolgok legyenek a kizárólagos témák, illetve ne ezek legyenek a meghatározóak akkor, amikor alapvetően magánéleti okokból van együtt a család.”
Árfolyamok

EUR: 0CHF: 0USD: 0
 

Legnépszerűbb cikkek

Hirdessen a Haszon Magazinban

Hirdetés ügyben kérem keressen minket a hirdetes@haszon.hu email címen, vagy tekintse meg a média kiajánlókat.

Izgalmas két napnak ígérkezik a városi életmód legújabb trendjeiről szóló beszélgetések sora a Loffice közösségi irodában a Startup Safary fesztivál keretében április 19-20-án. Kiderül például, hogyan mennek a vegán éttermek, miként dolgozi...
Tovább >>

Hírlevél feliratkozás
10 dolog, amit tudnia kell
Feliratkozásával elfogadja adatvédelmi szabályzatunkat.
Változnak az „A lap” megjelenések!
  • 2018/I. negyedév 2018. 04.04
  • 2018/II. negyedév 2018. 07.04
  • 2018/III. negyedév 2018.09.26
  • 2018/IV. negyedév 2018.12.12