Donald Trump: merre viszi Amerikát egy vállalkozó?

Írta: Schilling Tamás - Készült: 2018. szeptember 18.

Fekete-fehérre egyszerűsíti a világot, az érzelmei és a hiúsága vezeti, ösztönszerűen és öntörvényűen cselekszik. Sokasodnak körülötte a zavaros ügyek, fittyet hány a politikában bevett viselkedésnormákra, ha kell, blöfföl, belemegy az ellenfélbe, majd látványos békét köt. Ő Donald Trump, az Egyesült Államok elnöke. Mi vitte őt a hatalomig, miért nem fog népszerűségén semmilyen botrány és mit várhatunk tőle a következő években? Felcsuti Balázs Amerika-szakértő ad betekintést a tengerentúli politika és társadalom titkaiba.
Másfél évvel Donald Trump hivatalba lépése után szinte megegyezik népszerűségi indexe elődje, Barack Obama hasonló időben mért adatával. Pedig Trump még el sem foglalta az elnöki hivatalt, már azt mondták, összeomlik a népszerűsége. Mivel magyarázza ezt?
Barack Obamának hivatalba lépése után egy rendkívül súlyos gazdasági válsággal kellett megküzdenie, míg Donald Trump egy felfelé ívelő gazdaságot vett át és a lendület még most is kitart. 35-45% között mozog Trump mutatója, most épp a sáv felső részében, ami elsősorban azzal magyarázható, hogy a republikánus táborban közel 90%-os a támogatottsága. Ez az érték rendkívül magas.

Miért? A kampányban még saját táborát is megosztotta.
Trump az establishment, a politikai elit ellen kampányolt és az a fajta populizmus, amit képvisel, a republikánus szavazók körében nyitott fülekre talál. Vélemenyem szerint Trump megoldási javaslatai borzasztóak, ahogyan a retorikája is. A titka azonban az, hogy helyesen diagnosztizálja és használja ki a társadalom valós problémáit. Rámutatott a szabadkereskedelmi egyezmények káros hatásaira, a magas egészségügyi és oktatási költségekre, az illegális bevándorlás okozta feszültségekre. Ezeket a washingtoni elit nem tudta kezelni.

Hogyan juthatott el Amerika idáig?
A liberális demokrácia, egy többszáz éves sikeres társadalmi-gazdasági berendezkedés válságát tapasztalhatjuk fájó tünetek sokaságával.  A szabadkereskedelmi egyezmények, a technológiai fejlődés és robotika hatására állások milliói szüntek meg Amerikában A jövedelmi egyenlőtlenségek soha nem látott méreteket öltenek. A pénzügyi termékek annyira összetettek lettek, hogy a kockázatokkal senki sem volt tisztában, az ennek köszönhető 2008-as jelzáloghitel válságnak pedig nem a pénzügyi menedzserek, hanem a kisember itta meg a levét. Egy életkép: Amerika valamelyik Midwest államában élsz tisztes középosztályi életet, ahol családodnak a helyi gyár generációkon át kényelmes megélhetést biztosított. Majd a gyárat hirtelen bezárják, és látod, hogy a szomszédoddal ugyanez történik. Új állás nincs, korábbi tudásod semmi másra nem jó. Közben Kína, Mexikó és más feltörekvő országok gyarapszanak. A politikai elit pedig látszólag képtelen a problémák kezelésére. Fenyegetve érzed magad, rávetíted az összes bajodat a bevándorlókra, az elitre, fogódzót keresel. Jönnek a drog- és alkoholproblémák. Eljött egy forráspont, amikor egy populista politikus meg tudta szólítani a frusztrált, kiábrándult tömegeket.

Trump másfél éve hatalmon van. A választó elvárja, hogy egy hivatalban lévő elnök ennyi idő alatt is látható eredményeket produkáljon.
Az Egyesült Államokban a médiában párhuzamos valóságok alakultak ki. A mainstreamnek nevezett, többé-kevésbé liberális médiumok teljesen másképp tálalják Trump politikáját, mint például az elnökhöz közeli konzervatív Fox News vagy a szélsőjobboldali Breitbart. A kettő között pedig átjárás már a tények szintjén sem nagyon van. Utóbbi helyeken a narratíva a következő: Trump küzd az establishment, az illegális bevándorlók, a drogbárók ellen. Rengeteg eredményt elért: adót csökkentett, lebontotta a kisvállalkozásokat folytogató szabályozásokat, megbüntette Kínát, fizetésre kényszerítette az USA haderején élősködő NATO tagokat, első elnökként leült tárgyalni az atomtámadással fenyegető északi-koreai diktátorral, kivezette Amerikát a “borzasztó iráni atomegyezményből” és a „munkahelyölő párizsi klímamegállapodásból”, miközben, nyolc évnyi bukdácsolás után, felvirágoztatta a gazdaságot. Mindeközben koholt vádak alapján boszorkányüldözést folytat ellene a demokratákból és Trump-ellenes republikánusokból álló, az államigazgatásba beépült fantom szervezet, az úgynevezett „deep state”, amelynek legékesebb példája a Robert Mueller vezette nyomozás Trump nemlézető orosz kapcsolatairól. És ez a narratíva tökéletesen elfogadható sokmillió amerikai számára.
Árfolyamok

EUR: 0CHF: 0USD: 0
 

Legnépszerűbb cikkek

Hirdessen a Haszon Magazinban

Hirdetés ügyben kérem keressen minket a hirdetes@haszon.hu email címen, vagy tekintse meg a média kiajánlókat.

Izgalmas két napnak ígérkezik a városi életmód legújabb trendjeiről szóló beszélgetések sora a Loffice közösségi irodában a Startup Safary fesztivál keretében április 19-20-án. Kiderül például, hogyan mennek a vegán éttermek, miként dolgozi...
Tovább >>

Hírlevél feliratkozás
10 dolog, amit tudnia kell
Feliratkozásával elfogadja adatvédelmi szabályzatunkat.
Változnak az „A lap” megjelenések!
  • 2018/I. negyedév 2018. 04.04
  • 2018/II. negyedév 2018. 07.04
  • 2018/III. negyedév 2018.09.26
  • 2018/IV. negyedév 2018.12.12