Utolsó roham a pályázati pénzekért

Írta: Lukács János - Készült: 2018. november 20.

Öt fontos területen még jó eséllyel lehet pályázni. Vissza nem térítendő támogatásokat és hiteleket osztanak ki a szemfüles cégek közt, méghozzá tíz- és százmilliós tételekben. Lukács János, a Vanessia Kft. igazgatója gyűjtötte össze a tudnivalókat.


Amikor kutatás-fejlesztési (K+F) pályázatokról esik szó, a vállalkozók egy jelentős része azonnal átsiklik a felhívásokon. Mondván, ez a pályázat csak a nagyok játékszere – ugyan mit is tudna ő kutatni a saját vállalkozásában.

Innovációkra és IT-re is
Pedig az újdonságnak nem feltétlenül kell tudományosan új dolognak vagy korábban ismeretlennek lennie. Elég, ha az adott területen, az adott piacon jelentenek innovációt. Az ilyen típusú kiírásokban főként az adott projekten dolgozó munkavállalók személyi jellegű ráfordításaira lehet támogatáshoz jutni. Ezenkívül a fejlesztéshez szorosan köthető anyag jellegű költségekkel, eszközbeszerzéssel és külső szolgáltató igénybevételével tudunk még általában számolni. A kombinált hiteltermékre szintén a közép-magyarországi régión kívül (is) működő vállalkozások lehetnek jogosultak. Évek óta népszerűek az informatikai jellegű pályázatok, nem véletlenül. Egy jól kialakított, átgondolt IT-infrastruktúra (azaz hardver és szoftver) a tapasztalatok szerint 15–45 százalékkal képes növelni egy cég folyamatainak hatékonyságát, iparágtól függően 3–7 évente. Ez azt is jelenti, hogy ha egy vállalkozás rendszerei mondjuk 5 évesek, akkor biztosan piaci hátrányba került azokkal a konkurensekkel szemben, akik az elmúlt pár évben fejlesztettek.

A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) idevágó pályázatán bármilyen tevékenységű vállalkozás indulhat (itt is előírás a közép-magyarországi régión kívüli telephely). A pályázati pénz pedig komplex üzleti infokommunikációs technológiák, azaz IKT-rendszerek, alkalmazások bevezetését (helyben telepített saját szoftver), illetve felhő alapú és más online üzleti megoldások, szolgáltatások igénybevételét támogatja.

Megtakarított és megújuló energiára
Akkor érdemes energetikai korszerűsítésben gondolkodni, ha a vállalkozás saját tulajdonú épületének energetikai állapota indokolja ezt. Ugyanis a fejlesztés nyomán a jelenlegi állapothoz képest várható energiamegtakarítás képezi az alapját a beruházás költséghatékonyságának, megtérülési számításainak.

A cél egyrészt az épület energiaigényének a csökkentése (pl. hőszigetelés, nyílászárócsere, fűtési és világítási rendszer korszerűsítése). Másrészt annak részben vagy egészben történő kiváltása olyan megújuló energiaforrásokkal, mint a napelem vagy a hőszivattyú. Előbbiből egyébként már több mint 20 ezer rendszer üzemel az országban, a beruházásoknak pedig jót tesz, hogy 2018. január elsejével felére csökkent a napelemek termékdíja (ez fedezi újrahasznosításuk költségét). Az elérhető támogatási konstrukciók kifejezetten a kis- és középvállalkozásoknak kínálnak esélyt – az ország teljes területén.

Jut pénz a manapság minden vállalat számára talán legfontosabb munkaerőre is. A munkahelyi képzések támogatására kkv- és nagyvállalati konstrukció is létezik. A felhívások széleskörűen támogatják a különböző kompetenciák fejlesztését, például  az OKJ szerinti szakképesítésre felkészítő nyelvi és szakmai tanfolyamokat egyaránt.

Képzésekre, technológiára
A pályázati pénz IT-képzésekre vagy hatékonyságfejlesztő tréningekre is kérhető. Csak a nyelvi képzések arányát korlátozzák (a felső határ 15%), a többi képzéstípus szabadon tervezhető. A pályázat keretében elszámolható többek között a képzéshez kapcsolódó szolgáltatások költsége, a képzésbe bevont munkavállalók útiköltsége, ellátási költsége, és a képzésben töltött munkaidőre eső munkabér és járulékai is.

Idén szeptembertől érhető el végül a technológiafejlesztést szolgáló ingyenhitel, amelyet akár induló cégek is felvehetnek. A 0%-os jelző azt jelenti, hogy a valódi kamatmentesség mellett a következőket se kell fizetni: kezelési költség, rendelkezésre tartási jutalék, előtörlesztési díj, szerződésmódosítási díj. A pályázat célja döntően az eszközökbe való beruházás, kisebb mértékben immateriális javakba (például szoftverek). A kölcsön felhasználása a hiteligénylő közép-magyarországi régión kívül bejegyzett székhelyén, de telephelyén vagy fióktelepén is lehetséges. Az élelmiszer-feldolgozó üzemek és borászatok fejlesztését szolgáló kiírás elsősorban a feldolgozó eszközök beszerzését és infrastruktúra létesítését, fejlesztését szolgálja. Emellett azonban az iparághoz kapcsolódó egyéb beruházások is megvalósíthatóak. Mezőgazdasági termelők, illetve ilyennek nem minősülő mikro- és kisvállalkozások is nyújthatnak be támogatási kérelmet az ország teljes területén.
Árfolyamok

EUR: 0CHF: 0USD: 0
 

Legnépszerűbb cikkek

Hirdessen a Haszon Magazinban

Hirdetés ügyben kérem keressen minket a hirdetes@haszon.hu email címen, vagy tekintse meg a média kiajánlókat.

Izgalmas két napnak ígérkezik a városi életmód legújabb trendjeiről szóló beszélgetések sora a Loffice közösségi irodában a Startup Safary fesztivál keretében április 19-20-án. Kiderül például, hogyan mennek a vegán éttermek, miként dolgozi...
Tovább >>

Hírlevél feliratkozás
10 dolog, amit tudnia kell
Feliratkozásával elfogadja adatvédelmi szabályzatunkat.
Változnak az „A lap” megjelenések!
  • 2018/I. negyedév 2018. 04.04
  • 2018/II. negyedév 2018. 07.04
  • 2018/III. negyedév 2018.09.26
  • 2018/IV. negyedév 2018.12.12