Kik kérték a túlóratörvényt? Palkovics elárulta

Írta: Ember Zoltán - Készült: 2018. december 12.

Az innovációs miniszter szerint, akinek nem felelnek meg a körülmények, elmegy máshova dolgozni, hiszen a cégek versenyeznek a dolgozókért.


A túlmunka-szabályozás módosítását maguk a gazdasági szereplők kérték - árulta el a Világgazdaságnak adott interjújában Palkovics László innovációs miniszter. "Az a célunk, hogy aki többet akar dolgozni, és így többet akar keresni, az elől lebontsuk a bürokratikus akadályokat. A munkaerőpiacon kínálati helyzet van, akinek nem felelnek meg a körülmények, elmegy máshova dolgozni, hiszen a cégek versenyeznek a dolgozókért" - fogalmazott.

NEM A BMW KÉRTE

Arról, hogy kik kérték a törvény módosítást, illetve hogy kinek az érdekét szolgálja, sok kormánypárti politikus mondott már sok mindent, például:

 • Orbán Viktor miniszerelnök szerint a törvény a munkások érdekét védi a módosítás, a szakszervezetek viszont nem a munkások érdekét képviselik. Orbán visszautasította, hogy a nagy német multicégek, a BMW feltétele lett volna a törvénymódosítás azért cserébe, hogy Debrecenben gyárat építsenek
 • Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Düsseldorfban újságíróknak arról beszélt, hogy a Magyarországon beruházó észak-rajna-vesztfáliai cégek egyértelműen kedvezően fogadták a magyar kormány azon törvénymódosító javaslatait amelyek "a korábban kihívásként emlegetett munkaerőpiaci helyzeten javítanak".
 • Kövér László házelnök szerint mindenkinek jó a törvénymódosítás: "Ez valóban a munkaadók számára ad jobb lehetőségeket, de ugyanakkor a munkavállalókat is tulajdonképpen jobb helyzetbe hozza, mert miután a hozzájárulásuk szükséges, ezért nyilvánvalóan a munkaadónak valamivel érdekeltté kell tenni a munkavállalót, hogy ezt a hozzájárulást megadja."
 • Bodó Sándor (foglalkoztatáspolitikai államtitkár, Fidesz) szerint a módosítás a dolgozók és az állam érdekeit is szolgálják.

TÚLMUNKA

Az Országgyűlés szerdán elfogadta a munka törvénykönyvének módosítását, ami jelentősen megváltoztatja, hogy a munkáltatók mennyit dolgoztathatják a dolgozóikat, mennyi túlórát várhatnak el tőlük, és ezt hogyan számolják el.

A javaslat szerint

 • a jövőben 250 óra helyett 400 óra túlórát várhatnak el a munkáltatók egy évben, ha ebbe a dolgozók beleegyeznek;
 • ezt egy év helyett elég 3 éven belül kifizetni;
 • a rendes munkaidő pedig a heti 40-ről heti 48 órára növekedne, vagyis gyakorlatilag egy munkanappal hosszabb is lehetne a munkahét.

A módosítást elfogadhatatlannak tartják a szakszervezetek, a kormány szerintük csak a multinacionális cégeknek akarja kiszolgáltatni a magyar dolgozókat, miközben családok szakadnak szét a túlóra miatt. A szakszervezetek szombaton tüntetettek is a javaslat ellen.
Árfolyamok

EUR: 0CHF: 0USD: 0
 

Legnépszerűbb cikkek

Hirdessen a Haszon Magazinban

Hirdetés ügyben kérem keressen minket a hirdetes@haszon.hu email címen, vagy tekintse meg a média kiajánlókat.

Izgalmas két napnak ígérkezik a városi életmód legújabb trendjeiről szóló beszélgetések sora a Loffice közösségi irodában a Startup Safary fesztivál keretében április 19-20-án. Kiderül például, hogyan mennek a vegán éttermek, miként dolgozi...
Tovább >>

Hírlevél feliratkozás
10 dolog, amit tudnia kell
Feliratkozásával elfogadja adatvédelmi szabályzatunkat.
Változnak az „A lap” megjelenések!
 • 2018/I. negyedév 2018. 04.04
 • 2018/II. negyedév 2018. 07.04
 • 2018/III. negyedév 2018.09.26
 • 2018/IV. negyedév 2018.12.12