Határok nélkül

Írta: Ember Zoltán - Készült: 2009. január 01.

Hogyan lehet számítógépen modellezni az emberi agyat, és a modell segítségével egyszerű dolgokra ?megtanítani? a gépet? Ez a kérdés foglalkoztatta a Kertész testvéreket 1989-ben ? ezzel kezdődött minden.


A gyakorlatilag hazai konkurencia nélkül működő társaság évi 1,8 milliárd forintos árbevételt ér el, 85 főt foglalkoztatva.

A Budapesti Műszaki Egyetem kutatási pályázatot írt ki a rendszerváltás hajnalán. Olyan karakterfelismerő szoftvert kellett fejleszteni, amely egy 10x10-es négyzethálóba pötyögött nagybetűt el tud olvasni. A Kertész testvérek által kitalált algoritmus egy neurális hálózat, azaz egy nagyon leegyszerűsített agymodell, amely megdöbbentő hatékonysággal tanult. Az akkor kidolgozott módszer elnyerte a pályázat első díját.

Az új ?találmányra? Amerikában is felfigyeltek. Egy multinacionális vállalat kutatói állást ajánlott Kertész Attilának a tengerentúlon. Ő azonban visszautasította az amerikai Bell telekommunikációs vállalat laboratóriumát, hogy testvérével és egy barátjukkal közösen elindíthassák az ?agymodellre? alapozott vállalkozásukat. Az eltelt 19 év az egykori egyetemistákat igazolja: az ötletből sikeres vállalkozás született, amely jelenleg 200 országban, több mint ezer partner elégedettségét vívta ki. Mára az A. R. Hungária meghatározó szereplőjévé vált a képfeldolgozáson alapuló okmányolvasók, rendszámfelismerő rendszerek piacának ? itthon és világszerte egyaránt.

Első sikerek

Az első komoly kihívás a kézzel írott számok felismerése volt a rendszer számára. A csapat erre kidolgozott megoldása sok évig működött a távfűtéses lakások egyedi fogyasztás alapú elszámoló rendszerének részeként Budapesten. Havi 300 ezer kézzel kitöltött nyomtatványt dolgozott fel automatikusan. Két évvel később, 1994-ben a cég lehetőséget kapott a világ első rendszámtábla leolvasó rendszerének telepítésére a Ferihegyi repülőtéren. Magát az algoritmust már évek óta fejlesztették, de ez a projekt volt az első igazi megmérettetés.

?Csupa kritikus megbízást kaptunk. Olyan problémákkal kellett megküzdenünk, amelyet nagy informatikai multik képtelenek voltak megoldani. Ilyenkor találtak meg minket? ? indokolja egy kisvállalkozás versenyelőnyét Kertész Viktor. Következő feladatuk a Belügyminisztérium 1945-től 1990-ig összegyűlt rendőrségi iratanyagának automatikus feldolgozása. A több kilométer hosszúságú iratköteg tartalmi felismertetését néhány hónap alatt elvégezték. Ezek után jött a vízumkérő lapok automatikus rögzítése. A rendszer elindítását követő egy hónapon belül több vízumhamisításra derül fény. Ezt követte az útlevélkérő nyomtatványok automatikus feldolgozása.

Irány külföld!

A cég történetének fordulópontja az 1996-os év volt. A testvérek úgy értékelik, h o g y akkor érett meg a helyzet a nemzetközi piacra való kilépésre. Részben a gazdasági recesszió, az akkori kormány megszorító intézkedései, illetve a számítástechnika ugrásszerű fejlődése miatt. ?Mivel bevételeink egy része költségvetési beruházásokhoz kötődött, a kormány megszorító intézkedései nagyon érzékenyen érintették a cégünket? ? mondja Kertész Viktor.

Az ITD Hungary befektetésösztönzési kormányügynökség segítségével kijutottak a CeBit-re. Itt szerzik első külföldi megbízásukat: az ukrán határra telepítettek rendszám leolvasó berendezéseket. Az export azonban csak 1999-től fut fel igazán. Ekkor keresi meg őket az Unisys és a francia Bull IT-cég. ?Külső beszállítóként postáknak fejlesztettünk okmányolvasó rendszere-ket. Több ezer speciális okmányolvasó gyártására kaptunk megbízást? ? mondja a cégvezető.

A külföldre irányuló stratégia egyértelműen jó döntésnek bizonyult. A folyamatos, magas színvonalú kutatás és innovatív fejlesztés eredményeképpen a társaság forgalma 2000-től kezdve évente megduplázódott. Az exporttevékenység jelenleg 1300 millió forintot realizál, amely 90 százaléka a teljes árbevételnek. Ma már az export árbevétel 50 százaléka az Európai Unióból származik. Elsősorban autópálya-tendereken nyertes rendszer integrátorok beszállítójaként tevékenykednek. Az időközben hivatalos NATObeszállítói minősítést szerzett vállalat sikerrel hódította meg az USÁ-t és a Közel- Keletet is. Szaúd-Arábiában nemcsak a dammani reptér, hanem a jeddahi rendőrség is használja a rendszám-azonosító rendszerüket, Dubai nemzetközi repülőterén pedig okmányfelismerő-, és ellenőrző termékeiket alkalmazzák. A legerősebben növekvő felvevőpiacuk az USA, illetve az arab országok.

Csapatmunka mindenek felett

Közben itthon is tovább menetelnek. Kifejlesztenek egy automatikus csekkolvasó eszközt, amellyel naponta találkozhatunk a postákon. Legnagyobb hazai sikerüknek azonban a schengeni határregisztrációs rendszer megvalósítását tartják. ?Úgy érzem, hogy a határok lebontásához mintha egy kicsit mi is hozzájárultunk volna? ? mondja Kertész Viktor.

A cég kutatási stratégiájának alappillére, hogy csak olyan technológiákkal foglalkoznak, melyekben kiemelkedően magas a ?szürkeállomány igény?. Irányelvük: megtartani a cég világos, letisztult profilját. A magas szintű technológia, versenyképes ár és hatékony értékesítés hármasát a kiemelkedő csapatmunka koronázza meg. A vállalat kutatási igazgatója kezdettől fogva Müller Tibor matematikus mérnök, aki egyben a harmadik tulajdonostárs is 9 százalékos részesedéssel. ?Az ő közreműködésével az elmúlt 18 évben rendkívüli koponyákat sikerült magunk köré gyűjtenünk. Azok az eredmények, melyeket mára elértünk, valamennyi munkatársunk teljesítményét dicsérik? ? állítja Kertész Viktor, aki beismeri, hogy sok esetben nehéz rokonoknak együtt menedzselni egy céget ? nem így az A. R. Hungáriát. Bevallása szerint az otthonról hozott ?útravaló?: a nyílt, kompromisszum kész, szeretetteljes kapcsolat segíti munkájuk során a döntéshozatalt.

A cég legújabb hazai projektje egy több százmillió forintos össze sze relő üzem felépítése Perbálon. A várhatóan jövő tavasszal átadásra kerülő beruházásra a kutatás-fejlesztési műszerek, mintadarabok gyors legyártása miatt van szükség. Ennek érdekében 2009-ben ? a tavalyi 30 fős létszámbővítés mellett ? további 10 fő magasan képzett mérnököt terveznek felvenni. A Tajvanon és Koreában létesített össze szerelő műhelyek továbbra is működnek.

Kilátások

Kertész Viktor szerint a gazdasági válság miatt újraértékelődnek a cégek: az eredeti, innovatív termékeket fejlesztő vállalatok előbbre kerülnek a rangsorban. A nem innovatív cégek számára a legnagyobb probléma a piacszűkülés lehet. ?Az A. R. Hungária piaca stabil, jövőre további 20 százalékos árbevétel növekedésre számítunk? ? mondja Kertész Viktor. Bár a forint hektikus árfolyamingadozása érzékenyen érinti az alapvetően exportra termelő céget, a nehézségeken belső átcsoportosítással és kiadáscsökkentő intézkedésekkel próbálnak úrrá lenni.

A két évvel ezelőtti kutatási irányt, az arcfelismerő rendszerek fejlesztését egyelőre leállították. Elsősorban azért, mert a 3D képalkotás jelenlegi technikai színvonalán nem lehet minőségi készüléket előállítani. Az új fejlesztési terület a tengeri konténerek azonosítása, illetve a biometrikus útlevélhez kapcsolódó termékek fejlesztése.

NÉVJEGY

Egy testvérpár, két matematikusmérnök a folyamatosan fejlődő cég vezetői. Civilben Kertész Attila (42) négy fiú, Kertész Viktor (40) két lány édesapja. Hobbijuk a lovaglás és a vitorlázás: olyan sportok, melynek során ? Kertész Viktor szerint ? ?megélhető és megérthető a harmónia, az egymásra utaltság elfogadása és az egyensúlyra törekvés fogalma. Ez a tapasztalás előre visz a magán és az üzleti életben egyaránt.? Kertész Viktor családjával egy Telkiben lévő családi házban lakik. Egy Nissan Patrol terepjáróval és egy Volvo S60-assal jár.
Árfolyamok

EUR: 312.82CHF: 275.69USD: 275.61
 

Legnépszerűbb cikkek

Hirdessen a Haszon Magazinban

Hirdetés ügyben kérem keressen minket a hirdetes@haszon.hu email címen, vagy tekintse meg a média kiajánlókat.

Izgalmas két napnak ígérkezik a városi életmód legújabb trendjeiről szóló beszélgetések sora a Loffice közösségi irodában a Startup Safary fesztivál keretében április 19-20-án. Kiderül például, hogyan mennek a vegán éttermek, miként dolgozi...
Tovább >>

Változnak az „A lap” megjelenések!
  • 2018/I. negyedév 2018. 04.04
  • 2018/II. negyedév 2018. 07.04
  • 2018/III. negyedév 2018.09.26
  • 2018/IV. negyedév 2018.12.12