A cég, amivel a nagyi elküldheti a lekvárt az unokájának

Írta: Molnár János - Készült: 2019. november 14.

Nem kell megijedni, ha egy vállalkozás indulása nem a tervek szerint alakul. Az a lényeg, ami a folytatásban történik. A csomagautomatákat működtető Foxpost története ezt bizonyítja.


„Csomagod érkezett a Lurdy Foxpost terminálba, amit 2019.10.19. 09.45-ig vehetsz át.” Ez áll a friss sms-ben. Plusz a 9 számjegyű kód és egy telefonszám. A szekrénysorra hasonlító csomagautomatát gyorsan meglelem az üzletházban. Az érintőképernyős felület jól áttekinthető, beütöm a kódot, kiadom az „ajtónyitás” utasítást, és máris kattan a zár, nyílik az egyik rekesz, benne a nekem szánt küldeménnyel. Közben befut a Foxpost ügyvezető igazgatója, Bengyel Ádám, és elmondja, hogy országszerte további 106 ilyen automatája van a cégnek. Azt már az irodában árulja el, hogy az indulás nem volt olyan zökkenőmentes, mint most a pakk átvétele.
„Nagyon okosnak hittük magunkat, úgy gondoltuk, fél év alatt megszerezzük az induláshoz szükséges 5 millió eurót, hiszen rengeteg a befektetésre váró pénz. Abban bíztunk, hogy ha van egy jó ötletünk, egy megfelelően összerakott, működőképes üzleti tervünk – és hozzá egy rátermett menedzsmentünk –, akkor nem kell pénzünk is legyen, a befektetők bevonása már simán megy. De tévedtünk” – idézi fel a kezdeteket Bengyel Ádám.

Így működik a csomagautomata
A szolgáltatást interneten bármilyen eszközről (PC, tablet, mobil) és az automatánál is meg lehet rendelni. Az ügyfél kiválasztja a megfelelő csomagméretet, ami mellett a szolgáltatás ára is szerepel, s megjelöli, melyik automatába kéri a kézbesítést, de házhoz szállítást is rendelhet. Az adatmezők kitöltése után (az összeg megadásával utánvétre is van mód) kap egy 9 számjegyű feladási kódot.
Ezután az automata kezelőfelületén bepötyögi a kódot, bankkártyával fizet a szállításért, majd elhelyezi a csomagot (tömeges csomagfeladásra is van lehetőség) az automatikusan nyíló rekeszben. Az automatákat a forgalom által meghatározott rendben ürítik ki, ezt követően gyűjtik be, osztják el és szállítják ki a küldeményeket. A rendszer pedig értesíti a címzettet a csomag érkezéséről. Az automaták mellett logisztikai központ, a szállításhoz szükséges járműflotta és a megrendeléseket kezelő, a számlázást végző szoftver teszi teljessé a rendszert. Ha az ügyfél nem kér házhoz szállítást, a címzett nem is találkozik emberrel a folyamatban.

Az ötlettől az indulásig
Bengyel Ádám két társával, Lányfalvi Péterrel és Domak Róberttel vágott bele a vállalkozásba. „Az ötlet Petié volt, aki Robihoz hasonlóan akkoriban Észtországban élt és dolgozott. Volt már néhány próbálkozása, de azért kereste meg Robit – aki akkor már sikeres vállalkozó volt –, hogy tőkét kérjen tőle már jól működő észt csomagautomatás vállalkozás magyarországi beindításához” – meséli Ádám. Ő akkor Belgiumban, a DHL-nél dolgozott folyamatfejlesztési és minőségbiztosítási területen, vezető beosztásban.
„Kellett a csapatba egy szakértő, azt gondolták rólam a többiek, hogy értek a területhez” – mondja mosolyogva. A három alapító 2012 nyarán, egy észtországi találkozón döntötte el, hogy a licensz megszerzésével belevág a vállalkozásba. Nagyban gondolkodtak, de a pénzt külső forrásból remélték megszerezni. Elszámították magukat: 15 tőkealappal több mint 40 tárgyalási kört pörgettek le, sikertelenül. Végül a Jeremie-programban – az Invescom segítségével – két kockázatitőke-alapkezelő, a Finext és a Perion úgy döntött, beszáll a vállalkozásba. Az alapítók már a célegyenesben érezték magukat, ám a szerződés megkötése újabb 7 hónapba telt.

Ha kíváncsi mi történt a céggel ezután, keresse a sikersztorit a novemberi Haszon magazinban!
Árfolyamok

EUR: 350.53CHF: 331.01USD: 321.91
 

Legnépszerűbb cikkek

Hirdessen a Haszon Magazinban

Hirdetés ügyben kérem keressen minket a hirdetes@haszon.hu email címen, vagy tekintse meg a média kiajánlókat.

Izgalmas két napnak ígérkezik a városi életmód legújabb trendjeiről szóló beszélgetések sora a Loffice közösségi irodában a Startup Safary fesztivál keretében április 19-20-án. Kiderül például, hogyan mennek a vegán éttermek, miként dolgozi...
Tovább >>

Hírlevél feliratkozás
10 dolog, amit tudnia kell
Feliratkozásával elfogadja adatvédelmi szabályzatunkat.
Változnak az „A lap” megjelenések!
  • 2018/I. negyedév 2018. 04.04
  • 2018/II. negyedév 2018. 07.04
  • 2018/III. negyedév 2018.09.26
  • 2018/IV. negyedév 2018.12.12