Elfogultság nélkül - Budapest elképesztő sikersztorija

Írta: Stipsicz Károly - Készült: 2014. december 05.

Itt van a szemünk előtt az ország egyik legnagyobb sikertörténete, mégis kevesen veszik észre – lehet hogy nem is akarnak tudomást venni róla. És ami a legmeglepőbb, mindez a hosszan tartó válság éveiben teljesedett ki igazán, nyerte el mai pompáját. Budapest, a mostanában oly divatos provinciális pátosszal a „nemzet fővárosának” titulált település olyan lélegzetelállító változáson ment át, amire a XIX. század óta nem volt példa.


Amit a szenvedélyesen egymást ócsároló, úgynevezett hazai elitek korlátolt gondolkodásukkal nem képesek észrevenni, az közös erőfeszítés eredménye. Több projekt még a múlt század kilencvenes éveiben, a liberális városvezetés idején kezdődött el.

A  Zeneakadémia és a Vigadó felújítása után a Budapest Music Center és a Duna-parti Müpa révén korszerű előadótermekkel rendelkezik a főváros. A Szépművészeti Múzeum pompás kiállításokat rendez, ezek világszerte elismertek. Pezseg a színházi világ, vibrál a zenei élet hajókon és ideiglenes építményekben. Fiatalok százezreit vonzzák a romkocsmák éppúgy, mint a Sziget fesztivál. Megújult a Kossuth tér, befejeződött a Parlament rekonstrukciója. Számtalan, ízlésesen berendezett vendéglő fogadja a kül- és belföldieket. Elkészült a Tüskecsarnok sportközpont, a Fradi pálya és a Bálna. Lehet, hogy nem mindennek találták meg a funkcióját, de igénybe vehetők. Megújult a Rudas fürdő, a Ludovika épülete, a Margit híd, a Batthyány tér és mindenek előtt a Várbazár. Több tucat enyhén giccses – mégis a turisták kedvenc fotótémájává avanzsált – szobrot emeltek, újra működik a zenélő kút. A régi pompájukban tündöklő emblematikus pesti házak – a Klotild-palota (mint Buddha-Bar Hotel), a Grand Hotel, a New York kávéház és a Gresham – azokra az időkre emlékeztetnek, amikor idehaza a polgár szó még nem politikai fogalom volt, hanem életforma. És lassan a budai várnegyedben is eltűnnek a hetven éve ejtett sebek.

Egyedülálló díszkivilágítást kapott a Margit híd, a Margitszigeti víztorony, az Erzsébet híd. Épül a fonódó villamos, az új úszócsarnok, és még mindig újszerűen hat a repülőtér. Szinte fárasztó a fenti felsorolás, de attól még igaz. Majdnem percre pontosak a BKV járatai, még ha „úriemberek”, illetve „úrhölgyek” számára – a nyugati országokkal ellentétben – változatlanul degradáló az egyre korszerűbbre cserélt villamosokra vagy buszokra felszállni, de most már Bubi-bicklivel is közlekedhetnek. A négyes metrót az egyik alternatív városkalauz a következőképpen dicséri: „Sokkal több, mint közlekedési eszköz: az állomásokon a budapesti kortárs építészet föld alatti katedrálisai rejtőznek.” Még a lakótelepek környéke is egyre rendezettebb. De aki szeretné tudni, hogy milyen volt a kommunista idők fővárosa, zarándokoljon el a Széll Kálmán térre vagy az elhanyagolt bel- és külvárosi vasúti pályaudvarokra.

A vidékről verbuválódott mostani politikai elit még mindig kicsit idegenkedik, bizalmatlanul feszeng a könnyed, urbánus világban, de nekik is nagy érdemük van a megújulásban. Ahogy persze az Európai Uniónak is, amely sok milliárddal valamit jóvátett a peremországok évtizedes negligálásából. Sok még a tennivaló, főleg a lakóházak tatarozásában, de ehhez már a polgárok saját kezdeményezése szükségeltetik. Mindig kell a külföldi turista vagy az amerikai követség, hogy saját ügyeinkben tisztábban lássunk? Vegyük már észre a jó dolgokat, és főleg azt, amit nagy szólamok nélkül, közös erőből meg tudunk oldani.

Haszon Magazin, Beköszöntő, 2014. december
Árfolyamok

EUR: 0CHF: 0USD: 0
 

Legnépszerűbb cikkek

Hirdessen a Haszon Magazinban

Hirdetés ügyben kérem keressen minket a hirdetes@haszon.hu email címen, vagy tekintse meg a média kiajánlókat.

Izgalmas két napnak ígérkezik a városi életmód legújabb trendjeiről szóló beszélgetések sora a Loffice közösségi irodában a Startup Safary fesztivál keretében április 19-20-án. Kiderül például, hogyan mennek a vegán éttermek, miként dolgozi...
Tovább >>

Hírlevél feliratkozás
10 dolog, amit tudnia kell
Feliratkozásával elfogadja adatvédelmi szabályzatunkat.
Változnak az „A lap” megjelenések!
  • 2018/I. negyedév 2018. 04.04
  • 2018/II. negyedév 2018. 07.04
  • 2018/III. negyedév 2018.09.26
  • 2018/IV. negyedév 2018.12.12