Yoda mester és a vállalkozók - "Kötelező" sikersztori

Írta: Schilling Tamás - Készült: 2014. december 08.

A Kötéltechnika Kft. éppen a gazdasági világválság évében indult, mégis sikeresen gyártja és szereli fel egyedi köteleit és hálóit. Egy telítetlen piacon a versenytársakhoz képest sokkal jobban ki tudja használni a világháló nyújtotta lehetőségeket. Éppen most találkoztunk az alapítóval a Fiatal Vállalkozók Gálavacsoráján, így felelevenítjük a vele készült sikersztorit.


"Egyik kedvenc idézetem a leendő vállalkozóknak: „Tedd vagy ne tedd, de ne próbáld!” – kezdi a budapesti Kötéltechnika Kft. vezetője, Rajnai Richárd. „Ha eltekintünk attól, hogy ezt Yoda mester mondja egy Csillagok háborúja-filmben, és meglátjuk benne a mondanivalót, akkor közelebb kerülhetünk a lényeghez. A sportoló sem fog versenyt nyerni, ha nem hisz a saját teljesítményében.”


 

Rajnai Richárd (31) nős, Dunaújvárosban végzett közgazdaságtant. Az érdeklődés és a főiskolaválasztás nem is volt kérdés, első részvényét 15 évesen vette meg.

Az arculat ad el

A cég beindításánál fontos volt, hogy miként találkoznak velük lehetséges partnereik. „Édesanyám hasonló területen dolgozott, de mindig bizonygatta, milyen a jó termék, mi a legjobb az ügyfeleknek” – mondja a tulajdonos. „Én abból indulok ki, hogy a termék jó, ezt nem kell bizonyítani. Ki kell szolgálni az ügyfelet, meg kell hallgatni, azt adni, amit kér, és amikor kéri. Így lesz elégedett.” Ehhez pedig hozzátartozik a cég külső képe is. „Egy árajánlat is szép és részletes kell legyen, hogy elnyerjük el a bizalmat. Ezért már kezdetben grafikus tervezte a cég arculatát: logót, weblapot, céges papírokat. Irodánkban egy nagy képernyőn folyton pörögnek a referenciák, sokszor ámulnak a megrendelőink.”

Ennek a hozzáállásnak köszönheti a cég, hogy árbevétele dinamikusan nő. 2009-ben 19 millió forintos forgalommal indultak, 2012 végére ez 80 millió lesz, 2013-ra pedig, a már lekötött megrendelésnek köszönhetően a 100 milliót is meghaladja majd. „A hazai piacon a versenytársaknál nagyságrendekkel nagyobb az árukészletünk és gyártási kapacitásunk is” – mondja Rajnai Richárd. Most a gyártást saját gépekkel, de kiszervezéssel oldják meg Budapesten, ezen kívül öten dolgoznak a vállalkozásban, állandóan. Amitől azonban igazán különlegesek az a tulajdonos fiatalsága és merészsége.

Hatékonyan és bátran

„Én valószínűleg többet használom a világhálót, mint a versenytársak, ezért jobban ki tudom használni annak előnyeit. Eszközeim közt szerepelnek tematikus weblapok, Google Analytics, AdWords, optimalizált informatikai rendszerek, egyszerűsített ügyintézés. Fiatalságomból eredően merészebben vágtam bele az import tevékenységbe Európa több országából és a Távol-Keletről is.”

„Másik kulcsfontosságú téma a hatékonyság, ami nálunk központi elem” – folytatja Rajnai. Ezt egy egyszerű példán modellezi. Más vállalkozások 80 százalékos terheltségnél már új emberek felvételén gondolkoznak, nehogy baj legyen. A Kötéltechnika Kft. 110 százalékos terheltségig nem vesz fel új embert. A hatékonyság növelése minden részfolyamatra kiterjed. A kollégák tudják, hogy egyszeri prémiumot kap, aki a saját munkafolyamatában hatékonyságnövelő módszert talál ki.

„Hihetetlen, de eddig minden, amibe fogtam, 100 százalékosan jól sikerült. Mivel fiatal vagyok, néha nem vesznek komolyan az ügyfelek. Telefonon megbeszélünk mindent, majd az irodába lépve megdöbbennek és látom, legszívesebben azt kérdeznék: édesapád itt van?”

Nem kell panaszkodni!

„Érzékelem a nehézségeket, de szerintem Magyarország szuper hely. A világ 90 százaléka ennél rosszabb! Fel tudnék sorolni legalább 100 országot, ahol nem szeretnék élni és vállalkozni, de csak tízet, ahol inkább lennék.”

Rajnai Richárd a vállalkozásán kívül fontosnak tartja, hogy élvezze az életet, különben kimerülne. Ma már legtöbbet az irodában kell lennie, keveset a kötelek mellett, amit sajnál. Őt ugyanis a fizikai munka kikapcsolja, pihenteti. „Szeretek a számítógépezni, főleg a stratégiai játékokat kedvelem. Egy idő után rájöttem, hogy az életben pont ezt csinálom. Pénzt és nyersanyagot szerzek be, munkát adok, irányítok. Ettől a pillanattól kezdve nem a játék lett munka, hanem éppen fordítva!”
Árfolyamok

EUR: 350.53CHF: 331.01USD: 321.91
 

Legnépszerűbb cikkek

Hirdessen a Haszon Magazinban

Hirdetés ügyben kérem keressen minket a hirdetes@haszon.hu email címen, vagy tekintse meg a média kiajánlókat.

Izgalmas két napnak ígérkezik a városi életmód legújabb trendjeiről szóló beszélgetések sora a Loffice közösségi irodában a Startup Safary fesztivál keretében április 19-20-án. Kiderül például, hogyan mennek a vegán éttermek, miként dolgozi...
Tovább >>

Hírlevél feliratkozás
10 dolog, amit tudnia kell
Feliratkozásával elfogadja adatvédelmi szabályzatunkat.
Változnak az „A lap” megjelenések!
  • 2018/I. negyedév 2018. 04.04
  • 2018/II. negyedév 2018. 07.04
  • 2018/III. negyedév 2018.09.26
  • 2018/IV. negyedév 2018.12.12