"Kalózkazettától" a raktárnagyhatalomig

Írta: Haszon - Készült: 2015. május 07.

Elindulni egy termékkel, amely teljesen ismeretlen a magyar piacon, komoly bátorságot sugall. De az Ablonczy család, ha lehet ilyet mondani, vállalkozónak született. A saját raktárak megnyitása előtt, a rendszerváltás után a piacon árult, Ausztriából behozott VHS kazetták értékesítéséből hamar a legnagyobb japán márka a JVC magyar forgalmazói lettek.


Édesapám nem luxus autókról, vagy tengerparti villáról álmodott, csak minden nap étteremben szeretett volna ebédelni” – mondja Ablonczy Márk, a Self Store Budapest ügyvezetője, matematikus felmenőjéről. „Ez volt a vállalkozóvá válás egyik magánéleti célja.
A sajátraktár, angolul „self storage” szolgáltatás az USA-ban jelent meg először a 60-as években, ahol gyorsan nagy népszerűségre tett szert. Ezt követően Európában az Egyesült Királyságban, majd később Franciaországban és Németországban terjedt el viharos gyorsasággal. A szolgáltatás lényege, hogy ha egy magánszemélynek, vagy egy cégnek helyre van szüksége, ahol tárolhatja személyes dolgait, értékeit, illetve céges ingóságait, amiket már nem tud elhelyezni a lakásában, vagy az irodájában, igénybe veszi a legközelebbi sajátraktárt. Így nincs szükség- egy legtöbb esetben nem igazán gazdaságos-  garázs, hagyományos tárolóhelyiség, vagy éppenséggel egy másik ingatlan megvételére, bérlésére. Legyen szó  bútorokról,  sporteszközökről, céges dokumentumokról vagy bármilyen más ingóságról, ezek mindegyike gond nélkül tárolható a sajátraktárakban. „Van aki a könyvtárát tartja itt és órákat olvasgat a helységben, de bicikliszerelő műhely is üzemel.” Ablonczyék első raktárának - melynek Csepel adott otthont - megnyitásával egyidőben a Haszon magazin is írt üzleti ötletekben a saját raktárakról. Ugyanis a beruházás után gyakorlatilag passzív jövedelemként. A tengerentúlon eljutni a legközelebbi sajátraktárig egyáltalán nem jelent komoly kihívást, hiszen 52 ezer olyan raktár-, vagy egyéb épület van, amely sajátraktározással foglalkozik, és ezekben az épületekben összesen  210 millió négyzetméter sajátraktár áll az ügyfelek rendelkezésére. „Természetesen idehaza egészen más a lépték, de azért azt már elmondhatjuk, hogy a hat évvel ezelőtti induláshoz képest, amikor is egy Magyarországon korábban teljesen ismeretlen szolgáltatást indítottunk el, mára már több, mint 1000 ügyféllel és 15000 négyzetméter sajátraktár területtel rendelkezünk”- mondja Ablonczy Márk.
Hitel nélkül
„Az első raklap üres VHS kazetta megvételére vettek föl a szüleim utoljára hitelt” –  mondja  Ablonczy Márk. „Azóta nem kellett felvennünk hitelt, hiszen a szüleim vállalkozása  biztosította a tőkét. Mindig addig nyújtózunk, amíg a takaró ér.” Ablonczyék, az egy időben induló versenytárssal szemben, más metódust választottak.
Már negyedik raktár épül
A Self Store jelenleg egy-egy raktárépülettel rendelkezik Csepelen, Zuglóban, illetve a Nagytétényi úton. A cég sajátraktárai semmiben sem különböznek az észak-amerikai, vagy nyugat-európai társaiktól. Mindegyikben 0-24 órás kamera-, riasztó-, és füstjelző rendszer működik. Az épületekbe csak az arra jogosult személyek léphetnek be saját mágneskártya segítségével. A télen fűtött raktárhelyiséget a bérlő a saját lakatjával zárja le. A Self Store 1 m2-135 m2-ig tetszőleges méretben biztosít raktárszobákat ügyfeleinek, a minimális bérleti idő két hét, a bérlés hossza nincsen maximálva. Ablonczy tapasztalata szerint a Self Store Budapest mindegyik raktárépületében, mindenféle raktárméret után van kereslet, de talán a 2 négyzetméteres, illetve a 7 négyzetméteres raktárhelyiségek a legkeresettebbek. Előbbiek, a raktárépület városon belüli elhelyezkedésétől is függően, kb. 10 ezer, utóbbiak pedig kb. 20 ezer forintos havi áron bérelhetőek. Vidékre és külföldre egyelőre nem tervezik a terjeszkedést, de Budapesten már ebben az évben tovább bővül a cég. Tavasszal nyitják meg negyedik telephelyüket, a Self Store Plazát Békásmegyeren a volt Csiki-Bege Plaza épületében.
Költöztetnek is
A bérbeadásból származó bevétele a társaságnak meghaladja a nettó 200 millió forintot, míg a raktárainak kihasználtsága 90 százalék fölött van. 2012-ben költöztetési szolgáltatással bővítették a portfoliójukat, hogy az ügyfeleik ingóságait ne csak tárolni, hanem szállítani is tudják a raktáraikba, vagy éppen vissza, a raktárakból a megrendelő lakásába, vagy irodájába.

 
Árfolyamok

EUR: 350.53CHF: 331.01USD: 321.91
 

Legnépszerűbb cikkek

Hirdessen a Haszon Magazinban

Hirdetés ügyben kérem keressen minket a hirdetes@haszon.hu email címen, vagy tekintse meg a média kiajánlókat.

Izgalmas két napnak ígérkezik a városi életmód legújabb trendjeiről szóló beszélgetések sora a Loffice közösségi irodában a Startup Safary fesztivál keretében április 19-20-án. Kiderül például, hogyan mennek a vegán éttermek, miként dolgozi...
Tovább >>

Hírlevél feliratkozás
10 dolog, amit tudnia kell
Feliratkozásával elfogadja adatvédelmi szabályzatunkat.
Változnak az „A lap” megjelenések!
  • 2018/I. negyedév 2018. 04.04
  • 2018/II. negyedév 2018. 07.04
  • 2018/III. negyedév 2018.09.26
  • 2018/IV. negyedév 2018.12.12