Magánkórház a város szélén

Írta: Haszon - Készült: 2007. december 21.
 Magyarországon egyre több magánkórház alakul, miközben a politikusok az egészségügybe beszálló magántőke miatt hadakoznak. Az átalakulásban a nemzetközi hírű gerincsebész, Varga Péter Pál (56) vállalkozása jutott a legmesszebb. A jó üzleti érzékkel megáldott professzor saját szakmai hírnevére és pénzügyi kapcsolataira alapozva építette fel cégét, amely jelenleg két kórházat működtet. Az 1999-ben alapított Budai Egészségközpont Kft. 2006-ban 1,7 milliárd forintos árbevételt ért el, amelynek jelentős része külföldi betegek ellátásából származott.

 


Ötemeletes kórház bújik meg a XII. kerület zöldövezetében. Az Országos Gerincgyógyászati Központ (OGK) hazánk egyetlen olyan kórháza, amely a gerincbetegségek diagnosztikájának és kezelésének szinte teljes spektrumát átfogja. Az egykoron a Központi Honvédkórház állományába tartozó épület jelenleg magánkórházként üzemel, amelyben közfinanszírozott betegellátás is folyik.

Az intézetet a nemzetközi hírű gerincsebész, Varga Péter Pál alapította a Semmelweis Egyetem Ortopédiai Klinikájának Gerincsebészeti és Rehabilitációs Osztályából 1995-ben. Miután a magyar egészségügy egyre romló helyzete miatt anyagilag lehetetlenné vált az intézet működtetése, a minisztérium közbeszerzési pályázatot írt ki a működtetésre. A 2004- ben kiírt pályázatot ? egyedüli indulóként ? Varga Péter Pál vállalkozása, a Budai Egészségközpont Kft. nyerte meg. Bár sokan ?testre szabott? pályáztatásról beszéltek, a főigazgató szerint csapatán kívül nem volt komoly érdeklődő. ?Magyarországon egyszerűen nem létezett megfelelő színvonalú orvos-szakmai műhely, amely anyagilag is képes lett volna átvállalni egy kritikus állapotban lévő állami kórház működtetését? ? mondja Varga Péter Pál, aki jelenleg is az intézet főigazgatója. A Budai Egészségközpont Kft. 15 évre szóló szerződést kötött a minisztériummal, amelyben bérleti díj és jelentős szakmai fejlesztések fejében átvállalták a kórház működtetését.

Milliárdos beruházás

A FEJLESZTÉSEKET nyolcszázmillió forint hitelből valósították meg 2005-ben. Új intenzív osztályt alakítottak ki, és a korszerű komputertomográfiai berendezések mellett mágneses rezonanciás röntgengépeket vásároltak. Mintegy 200 millió forintba került az integrált informatikai fejlesztés. Az országban szintén egyedülállóként bevezették a gerincműtétek online közvetítését ? egyelőre csak regisztrált sebészeknek a világ minden tájáról.

Az Országos Gerincgyógyászati Központ jelenleg egy privát kórház, amely részben közfinanszírozott ellátást is végez. Az Országos Egészségügyi Pénztárral kötött szerződés alapján évente körülbelül 6 ezer közfinanszírozott magyar beteget lát el, ebből 1600 a műtéti eset. A privát betegellátás díja kialakult nemzetközi tarifa alapján történik. Egy porckorongsérv, kórházi ellátással együtt 3 ezer euró (750 ezer forint) körül van.

Régóta a piacból élnek

AZ INTÉZETET működtető Budai Egészségközpont Kft. speciális helyzetben van a magyar egészségügyön belül. Mivel bevételének jelentős százaléka külföldi betegek magánellátásából származik, így viszonylag függetlenek a hazai egészségügyet érintő strukturális problémáktól. Az OGK mellett ők működtetik a 2000-ben alapított Budai Egészségközpontot is, amely mára Magyarország egyik vezető magán egészségügyi intézményévé vált. Ennek elindítására így emlékszik vissza a professzor. ?A kilencvenes évek közepén nagyon sokat utaztam műteni a legkülönfélébb országokba. Innen jött az ötlet, hogy egy olyan, nemzetközi szinten is elismert, magas színvonalú szolgáltatást adó, jó kórházi háttérrel rendelkező magánrendelőt kellene létrehozni, amely a külföldi betegek számára ellátó intézményként működik, emellett fogadja a hazai magánpácienseket is.?

A cég életében fordulópontot jelentett, amikor 2004 májusában a Magyar Fejlesztési Bank Rt. ? felismerve a Budai Egészségközpont növekedési potenciálját és támogatva fejlesztési elképzeléseit ? 49 százalékos tulajdonrészt szerzett a társaságban. A tőkebevonás egy 120 milliós alaptőke emeléssel kombinált 380 milliós hitel formájában történt. A tranzakció előnye volt, hogy az alárendelt hitelt nem terheli kamat- és tőketörlesztés, így nem befolyásolja a cash-flow folyamatokat. A hitelt a szerződés lejártakor ? 2009-ben ? egy összegben kell majd visszafizetnie a kisebbségi tulajdo-nosoknak. Varga Péter Pál tervei szerint időben vissza fogják fizetni a hitelt, és visszavásárolják a bank tulajdonrészét is.

Orvos menedzsment

A BUDAI EGÉSZSÉGKÖZPONT KFT.-NEK két ügyvezető igazgatója van. A stratégiáért, marketingért és a szakmai irányításért felelős igazgató Varga Péter Pál. Az üzleti struktúra, a vállalat irányítása egy orvos- menedzser, Papik Kornél feladata. ?Mivel a privát piacot nagyon jól átlátjuk, képesek vagyunk kontrollálni az eseményeket, ami ugyanakkor nem megy a minőségi ellátás rovására? ? mondja Varga, aki úgy véli: a folyamatos fejlődés garanciája a transzparens piaci működés. A Budai Egészségközpont Kft. összesen 190 alkalmazottal dolgozik. A szűk szakorvosi létszám 50-60 fős, amiből 25- 30 fő dolgozik az Országos Gerincgyógyászati Központban. Néhány orvos szolgáltatási szerződéssel, mellékállásban jár hozzájuk dolgozni, mint például nőgyógyászok, urulógusok.

Csak a privát hoz hasznot

A BUDAI Egészségközpont Kft. 1,7 milliárd forintos árbevételéből 650 millió forint bevételt realizál a magánrendelésekből. Ezen belül 700 millió forint jön a járó beteg- ellátásból, 200 millió a fekvőbeteg-ellátásból. Az Országos Egészségbiztosító Pénztárral (OEP) való szerződés 800 millió forintos bevételt jelent ? ez utóbbi kizárólag az Országos Gerincgyógyászati Központra értendő. A maradék 250 millió forint az OGK magán fekvőbeteg-ellátásból származik. Jellemző adat, hogy a vállalkozásnál magán fekvőbeteg oldalon bevételarányosan 90 százalék a külföldi betegek aránya. Járó beteg oldalon ugyanez 30 százalék. Ez utóbbi főként a Budapesten élő külföldiekből tevődik ki.

A főigazgató elmondja: intézete a privát rendelés profitjából fedezi azt a deficitet, ami a közellátásból származik. ?Az OEP betegek megfelelő szakmai színvonalon történő ellátása körülbelül 10-15 százalékos deficittel jár. Ez azt jelenti, hogy bizonyos, a nemzetközi színvonalat jelentő műtéti fogyóanyagok vagy a személyzeti létszám biztosítása ennyi többletköltséget jelent? ? mondja a főigazgató.

Erős kórház lobbi

A FŐIGAZGATÓ SZKEPTIKUS az egészségügy jövőjét illetően. ?Azt látom, hogy a kormány elindult egy úton, de egyáltalán nem vagyok benne biztos, hogy ez a legjobb út? ? mondja Varga Péter Pál, aki szerint a régi rendszer megjavítása alapvetően szükséges volt, de mivel ne m közgazdász, nem tud megalapozottan véleményt alkotni az optimális megoldást illetően. A főigazgató számára a német rendszer a leginkább elfogadható. Itt egy alapvetően szolidaritás alapú kockázatközösség működik, amely extra biztosítást is lehetővé tesz a gazdagabb rétegeknek.

Varga szerint az egészségügyi rendszer azért szorul reformra, mert nem a járulékfizetők igényei szerint működik, hanem egy óriási intézményrendszert finanszíroz. 2004-től az állam megszabta, hogy a kórházak havonta hány beavatkozást végezhetnek: egy bizonyos szám felett az adott kezelés után járó finanszírozásnak csak egy részét kapták meg. Ha létrejön a több-biztosítós modell, akkor bizonyosan megszűnik a teljesítményvolumen- korlát is. Ezzel párhuzamosan a várólisták is eltűnhetnek, hiszen ezek azért alakulnak ki, mert a finanszírozott helyek pillanatokon belül elfogynak. Az OGK közfinanszírozott részlegében például 6 év a várólista a halasztható műtétekre, mint például egy gerincstabilizációs műtét

ÉLETRAJZ

Dr. Varga Péter Pál viszonylag későn ? 22 évesen kezdte ? az orvosi egyetemet. A summa cum laude diploma után a Szent János Kórház Ortopéd-Traumatológiai Osztályán kezdett dolgozni. 1986-tól összesen 17 alkalommal töltött hosszabb-rövidebb időt külföldi ösztöndíjjakkal a világban. Harmincnál több gerincsebészeti szabadalma közül hetet használnak világszerte. Hobbija a történelem, ?főként II. világháború előtti kitüntetésekkel foglalkozom, amelyeket gyűjtök is? ? mondja Varga, aki angolul, olaszul, oroszul beszél. Nős, hat gyermek édesapja. Felesége gyermek-divattervező.

A SIKER TITKA

�� személyes ambíció

�� magas szintű, speciális szaktudás

�� külföldi példák követése

�� hosszú távra tervezés

�� hatékony működés

�� biztos családi háttér

�� erőteljes marketing

�� orvos menedzsment
Árfolyamok

EUR: 324.96CHF: 299.19USD: 293.15
 

Legnépszerűbb cikkek

Hirdessen a Haszon Magazinban

Hirdetés ügyben kérem keressen minket a hirdetes@haszon.hu email címen, vagy tekintse meg a média kiajánlókat.

Izgalmas két napnak ígérkezik a városi életmód legújabb trendjeiről szóló beszélgetések sora a Loffice közösségi irodában a Startup Safary fesztivál keretében április 19-20-án. Kiderül például, hogyan mennek a vegán éttermek, miként dolgozi...
Tovább >>

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a legfrissebb hírekről, hasznos információkról!
Feliratkozásával elfogadja adatvédelmi szabályzatunkat.
Változnak az „A lap” megjelenések!
  • 2018/I. negyedév 2018. 04.04
  • 2018/II. negyedév 2018. 07.04
  • 2018/III. negyedév 2018.09.26
  • 2018/IV. negyedév 2018.12.12