Sikersztorik 2.0: a Youtube és a Facebook sztárjai

Írta: Schilling Tamás - Készült: 2016. július 04.

Szirmai Gergely, Trollfoci, Pamkutya. Lehet, hogy sokaknak (még) ismeretlenek ezek a nevek, pedig Facebook-oldalukat vagy YouTube-csatornájukat többen nézik, mint az M1 híradóját. De mire jó ez a népszerűség? Lehet pénzt keresni a rajongótáborral? A közösségi oldalak magyar sztárjai szerint még rengeteg lehetőség van ezen a piacon.


Közös nevező a három csapatban, hogy mindegyiknek megvan a küldetése. De ezek nem muszájból felvett missziók, mint a céges világban már kötelezőnek számító CSR. A trollfocisok a magyar futball népszerűsítése mellett a szurkolásért és a szurkolókért állnak ki; Szirmai Gergely kritikáiban mindig elmondja, hogy az adott filmet érdemes-e megnézni – ha igen, akkor arra buzdít, hogy fizessünk érte a mozipénztáraknál. A Pamkutya pedig görbe tükröt állít a magyar valóság elé, és rámutat, hogy az Irigy Hónaljmirigy korántsem a paródia csúcsa…

A Hollywood Hírügynökség

 

Szirmai Gergely (27) filmkritikai blogja a YouTube-on a Hollywood Hírügynökség. 300 ezer feliratkozójával az egyik legnépszerűbb magyar csatorna, videóinak össznézettsége pedig már 42 millió felett jár (nem mellékesen a Facebookon is százezren követik). Gergely 2010-ben egy pályázattal jutott ki Amerikába, és ott kezdett el kísérletezni a formátummal. A csatorna sokat változott az évek során, a kezdetekben Gergő nem is szerepelt a videókban, csak a hangját hallhattuk. És a felvezetőben sem volt ott a mára elengedhetetlen társadalmi kérdés vagy probléma boncolgatása. Ám a téma és a cél alapvetően ugyanaz: main­stream filmek egyedi és humoros kritikája és – a torrentes letöltés világában – a moziélmény népszerűsítése. A kritikák végén mindig van egy szubjektív értékelés, melyből megtudhatjuk, érdemes-e kifizetni a jegyet a filmre.

Vállalkozássá váló vlog
Az interjú Gergővel kissé feszült hangulatban indult, ugyanis már az első kérdésünk után azt érezhette, hogy nem vesszük elég komolyan ezt a műfajt. Őszintén: hiába tudtuk – vagy legalábbis sejtettük –, hogy mennyi munka van egy-egy videóban, valójában egy „polgári” foglalkozás mellett űzhető, hobbitevékenységként gondolunk a vlogolásra. „Ez a munkám, a karrierem, a vállalkozásom” – mondja erre Szirmai Gergely. „Leginkább egy tévéműsor szerkesztéséhez tudnám hasonlítani. Ott sem engedheti meg magának a stáb, hogy kihagy egy hetet, mert nincs kedve forgatni, vagy nem veszi komolyan a felvételt.” Szóval ez egy teljes állás: hetente 3-4 napot dolgozik a videókkal, másik csatornáját, a Gameday Irodát barátjával, Kiss Imrével közösen szerkesztik. Mindezek mellett persze frissíteni kell a Hírügynökség Facebook-, Twitter- és Instagram-oldalát is… Gergely most készül a harmadik videós sorozat elindítására, mely a vlog és a klasszikus úti beszámolók keveréke lesz. (Lapzártánkig ez még nem indult el, de az olvasó már keresheti a YouTube-on.)

Konkurencia kerestetik
A Hírügynökség főszerkesztője az ELTE újságírói, illetve a Színház- és Filmművészeti Egyetem televíziós műsorkészítő szakán végzett. Az ott tanultakat természetesen tudja kamatoztatni a videóiban, de ő is vallja azt az általános vlog­ger­véleményt, hogy „csinálni kell”. Ez egy őszinte műfaj, amelyben folyamatos a kapcsolat a fogyasztóval, a visszajelzésekből pedig nagyon sokat tanulhatunk és videóról videóra tudunk fejlődni. „Rengeteg lehetőség és téma van, amit fel lehetne dolgozni, akit komolyan érdekel és foglalkozna vele, az kezdje el! De kell egy keret, mert szerintem semmilyen vállalkozásba nem lehet úgy belevágni, hogy majd csak lesz belőle valami.” Az ifjú YouTube-os trónkövetelők idén második alkalommal mutatkozhattak be a Ki mit Tube? internetes tehetség­kutatóban, amelynek egyik zsűritagja Szirmai Gergely.

Klasszikus kasszasiker?
Valószínűleg a leggyakrabban ezt a kérdést hallja Szirmai Gergely (és minden nagyobb csatorna szerkesztője): meg lehet ebből élni? Ehhez tudni kell, hogy a legtöbb youtuber nem első számú bevételi forrásként tekint a csatornájára. A magas megtekintésszám ugyanis kevés, azért még nem utal a Google. A videók előtt megjelenő reklámok után csak akkor jár a hirdetési bevétel 55 százaléka, ha elegendő másodpercet nézi a felhasználó. Azért azt szinte kivétel nélkül aláírják, ha közvetlenül nem is, de közvetve meg lehet élni egy népszerű csatornából. „Nem szabad csak a pénzért csinálni”, tanácsolja Gergely. „A Hírügynökségnél például az eladott pólókból befolyt összeg mindig felszerelésre megy. Így ez tulajdonképpen egy támogatási rendszer, nem a profitgenerálás a cél.”

A Hírügynökség sikereinek titka

 • Maguk a feliratkozók a Hírügynökség szerkesztői: ha valamiről nagyon szeretnének kritikát, azt Gergőtől megkapják
 • Minden lehetséges internetes közösségi csatornáján van friss tartalom
 • Trollokra nem fecsérel időt, de válaszol, ha valami komolyan vehető kérdésük van a rajongóinak
 • A magyar vloggervilágban, amikor elkészül egy videó, azt azonnal kiteszik. De néha kimarad egy-két hét. Gergőnek kötöttebb a műsorterve, minden szombaton rak ki új kritikát.

 

Mennyit lehet keresni a YouTube-bal?

A YouTube 2007-ben indította el partnerprogramját, melynek lényege, hogy az eredeti tartalmakat gyártók 55 százalékát megkapják a hirdetési bevételnek. 1000 megtekintésért a nemzetközi piacon 8 dollárt kell fizetnie a hirdetőnek, itthon ez 1 dollár. Ha ebből indulunk ki, akkor a Pam­kutya kalkulált bruttó bevétele: 9,8 millió forint, a Hoolywood Hírügynökség kalkulált bruttó bevétele: 6 millió forint.

Ezek a számok már szépen mutatnak a csatornák ötéves távlatából, ám ennek az összegnek csak kisebb része jut el a videósokhoz: ez után – mint minden jövedelem után – adózni kell, plusz a reklámok menedzsmentjét külön cégek koordinálják, amelyek információink szerint néha 40 százalékot is elkérnek. A felszereléseket a videósok maguk szerzik be, így aki elkezdi, számíthat rá, hogy a kezdeti bevételeket vissza kell forgatni. A nemzetközi piacon egyébként a top 4 vlogger már milliárdos.

A piacot alaposan felforgathatja a tavaly októberben bejelentett fizetős (hirdetésmentes) YouTube Red, ám arról még nincs konkrétum, hogy a havi 10 dolláros előfizetési díjból a tartalomgyártók kapnak-e részesedést.

Trollfoci: MB1, azaz a Mennyei Bajnokság

 

„Egy átmulatott éjszaka után, még a másnapi delíriumban találtuk ki, hogy szűk körben alapítunk egy Facebook-csoportot” – mesél a kezdetekről Levente, azaz Levi admin. „Aztán véletlenül nyitott csoport lett.” Mindez még 2012-ben történt, azóta a „szűk kör” 370 ezer főt számlál. A Trollfoci egy Facebookon működő szurkolói közösség, amely a magyar labdarúgással vicces formában foglalkozik. Ehhez a tartalmakat javarészt az adminok gyártják, de a fő céljuk, hogy népszerűsítsék a hazai futballt. Azért teszik ezt, hogy „a suliban a srácok ne Messi és C. Ronaldo cseleiről, hanem Böde Dániel bombagóljáról beszéljenek a hétvégi forduló után. Mintaként az angol Troll Football szolgált, amelynek 3,7 millió követője van. Akadnak márkák és celebek, akiknek több rajongójuk van a Trollfocinál, ám az oldal követői hihetetlenül aktívak. Márpedig a közösségi médiában ez a legnagyobb érték. A válogatott mérkőzések előtt volt poszt, amely 10 ezer lájkot hozott röpke fél óra alatt.


„Sokan gondolják, hogy együtt ülünk egy szerkesztőségben és onnan posztolunk. Hát nem. Mindenkinek van polgári foglalkozása.” A hazai csapatban akad humorista, építészmérnök, politológus, informatikai guru és social médiával foglalkozó, aki most sajnos éppen munkanélküli. Apropó álláskeresés: mára elérték, hogy a „Trollfoci admin” egy önéletrajzban is kifejezetten jól mutat. Hiszen a posztok kreatív és humoros képszerkesztői kvalitásról árulkodnak, és jártasságról a közösségi médiában. Egyszer megpróbáltak ugyan egy közös irodában dolgozni, de a buli és az elfogyasztott ital mennyisége a hatékonyság rovására ment. A Trollfoci sikerét és súlyát jól mutatja, hogy már a hagyományos médiában is jelen vannak. A Sport Klub tévécsatornán minden héten saját műsoruk van. Ha minden jól megy, akkor még az idén megnyílik egy saját kocsmájuk is a fővárosban. „Sajnos a szövetségi kapitányunk már a Berlini Hertháé, másként Dárdai Pub lett volna a sportsöröző neve.”

Szigorú szabályok
A lazaság ellenére ne gondoljuk, az oldal nem profi módon működik. A Trollfocinál nincs szünnap vagy hétvége, hisz óránként kellenek az új bejegyzések, amelyek nagy része inkább vicces szösszenet, mint komoly elemzés. Működik egy hüvelykszabályuk: ha 10 perc alatt egy bejegyzés nem éri el a 100 lájkot, akkor törlik az idővonalról. „Kezdetben sok úgynevezett social media guru akart nekünk tanácsokat adni. Mi csak csináltuk az oldalt, és figyeltük a reakciókat”. A trollfocisták minden rajongójukat organikusan érték el, soha nem népszerűsítették az oldalt hirdetéssel. Ebben sokat segített, hogy néhány általuk kitalált mém vagy kép vírusként terjedt a közösségi oldalon. „Amatőr profik vagyunk. Nem akarok nagyképűnek tűnni, de most már a guruk kérnek segítséget tőlünk.” A kezdetekben volt nap, amikor 120-130 poszt is kikerült az oldalra, mostanra beállt a napi 14 darab.

Lájkból lehet bevétel?
Míg a YouTube-on bizonyos megtekintésszám felett már jó eséllyel lehet pénzt keresni (lásd keretes írásunkat), a Facebookon ilyen nincsen. Levi admin meséli, hogy az első évben kaptak egy „komoly” ajánlatot. „36 900 forintért meg akarták venni az oldalt. Mondanom sem kell, nem fogadtuk el.” A legfurcsább ajánlat, amely a szerkesztőkhöz érkezett: 13 ezer lejárt tampont akart egy magánszemély meghirdetni az oldalon… „Ha elkezdenénk jegyeket árulni a meccsekre, vagy reklámozni valamit, azonnal elpártolnának tőlünk a rajongóink. A merchandising persze működik, eladunk pólókat, trollfocis tárgyakat. De ez nem a fő irány, ezt nálunk a Tibi atyáék sokkal jobban csinálják!” (A Tibi atya is egy Facebook-csoport, 800 ezer követővel: a legnagyobb Magyarországon, amely főleg alkohollal kapcsolatos humorral hódította meg a rajongóit. A pólók és tárgyak eladásán túl ők már továbbléptek, és minőségi, ám olcsó borokat árulnak franchise rendszerben – a szerk.)

A legjobb online posztok és a történetek megjelentek már printben is, tavaly adták ki a Trollfoci könyvet, amit már harmadszor kell újranyomtatni. Már az elmúlt évben Aranykönyv díjat kapott, amely a Libri Kiadó kitüntetése az olvasók szavazatai alapján.

Trollfocis sikertitkok

 • Folyamatos jelenlét, szinte óránként új poszt
 • Túlságosan megosztó dolgokról inkább nem írnak
 • Jól kitalált mémek
 • Éberség, felügyelet: 20-30 ezer letiltott felhasználójuk van már, akiket nem érdemes meggyőzni arról, hogy az oldal viccet csinálhat bárkiből
 • Interaktivitásra buzdító bejegyzések

 

Pamkutya: Béla és Pista

A Pamkutya egy Budapesten élő testvérpár YouTube-csatornája, mely főleg zeneparódiákkal szórakoztatja a nagyérdeműt. Különös ismertetőjelük az elmaradhatatlan sárga kabát és napszemüveg, mert a páros nem szeretné felfedni kilétét. Bár az interjú közben nem álruhában voltak, kérték, hogy a megszólításuk maradjon a két jól bevált álnév: Béla (30) és Pista (19). Az első videók 2010-ben kerültek fel a csatornára – akkor még egyedül a fiatalabb tagjuk, Pista kezelte ezeket –, és a profil is merőben más volt: a kutyájukat videózták alámondásos szinkronnal. „Akkor még nagyon kevés magyar nyelvű YouTube-csatorna akadt, ezért is tudtunk jó nézettséget elérni” – mondja a kezdetekről Béla, aki végzettségét tekintve építész. „Az igazi áttörést a paródiák hozták, egészen pontosan Majka Belehalok című számának átirata.” Ez jó választásnak bizonyult, ugyanis a magyar rapper eredeti száma 33 milliós nézettségnél tart, és jelenleg ez a legnépszerűbb magyar zene a videómegosztón. De a Pamkutya-paródia sem szégyenkezhet: 7,3 millióan látták.
Még nincs Ferrarink
A 66 milliós össznézettséggel és a 287 ezer feliratkozóval sem dőlhet hátra a Pamkutya csapata. „Csak a csatorna nézettségéből nem lehet megélni, még nem vettünk Ferrarit és nem keresünk milliárdokat, mint a külföldi vloggerek” – mondja Béla. „Viszont nehéz számszerűsíteni azt a kapcsolati tőkét, amit a csatornának köszönhetünk. Például klipforgatásra is felkértek már minket. Ezek a lehetőségek bőven megtérítik a befektetett energiát.” Ami igazán sokat hozna anyagilag, azok az élő fellépések, de ilyet nem vállalnak, mert ez haknizás.

„Videósok vagyunk, az élő fellépés nem a mi világunk. Mint minden nagyobb csatornát, minket is megkerestek már reklámajánlatokkal, de egyelőre függetlenek maradtunk. Nem vállalhatunk fel egy olyan márkát, amellyel nem tudunk azonosulni. Pillanatok alatt el lehet veszteni a nézők bizalmát.” Azt azért nem zárják ki, hogy később lesz olyan cég, amellyel megállapodást kötnek. Bevételük származik még a pólóeladásból, ami nem komoly, ám egy frissen feltöltött videó után akár napi 5 pólót is rendelnek tőlük.

Rendszeresség a következő lépés
„Egyelőre akkor jelentkezünk új résszel, ha van egy jó ötletünk, de gondolkozunk rajta, hogy rendszeresítjük a megjelenéseket” – mondja Pista. „Bár mi nem tudnánk hetente új anyagot készíteni, mert egy ilyen forgatás sokkal több időt igényel. Ám jó lenne legalább háromhetente egy új videó.” Ezt a rendszerességet igénylik a nézők is. Akár egy tévé­sorozatnál. Ott is lehet készülni és várni a következő részt.

A Pamkutya sikertitkai

 • Klipminőségben forgatják a videókat
 • Minden részben egy kicsit jobbak, előrelépnek hangminőségben, technikában
 • Kegyetlen vágás: a legtöbben túl hosszú videókat raknak a YouTube-ra, és vannak laposabb félpercek. Ezeket ki kell vágni a végtermékből
 • Könnyű felismerni, megjegyezni őket, mert ugyanaz a sárga kabát és napszemüveg van minden klipjükben

Hasznos szavak

Zárt és nyílt Facebook-csoport: a legnagyobb közösségimédia-oldalon létre lehet hozni csoportokat, amit beállíthatunk úgy, hogy bárki láthassa (nyitott), vagy csak az, akit meghívunk (zárt).

Troll: az internetes szlengben olyan személy megnevezése, aki provokatív, ingerlő módon a tárgyhoz nem tartozó üzenetekkel bombáz egy online közösséget.

Trollfoci admin: az oldal szerkesztői. Csak keresztnéven posztolnak: Levente admin, Sanyi admin.

Organikus elérés: a Facebookon van lehetőség lájkgyűjtésre, azaz meghirdethetjük az oldalunkat pénzért. Ennek ellentéte az organikus elérés, amely magától, hirdetés nélkül generálódik.

Idővonal (Timeline): a Facebookon az a felület, ahol sorban, egymás alá érkeznek a posztok.

Mém: olyan kifejezést, képet vagy fogalmat takar, ami divatszerűen terjed embertől emberig az interneten.

YouTube-csatorna: a videómegosztón létrehozhatunk saját aloldalt, ahová feltölthetjük a videóinkat.

vlogger: ez a videoblogger rövidítése, míg a blogger (webnaplószerző) nyilván nem ismeretlen.

Social media: közösségi médiumok összefoglaló neve: Facebook, YouTube, Twitter, Instagram.

Merchandising: a web2 esetében jellemzően saját logóval ellátott pólók, bögrék, kisebb ajándéktárgyak értékesítése.

Árfolyamok

EUR: 0CHF: 0USD: 0
 

Legnépszerűbb cikkek

Hirdessen a Haszon Magazinban

Hirdetés ügyben kérem keressen minket a hirdetes@haszon.hu email címen, vagy tekintse meg a média kiajánlókat.

Izgalmas két napnak ígérkezik a városi életmód legújabb trendjeiről szóló beszélgetések sora a Loffice közösségi irodában a Startup Safary fesztivál keretében április 19-20-án. Kiderül például, hogyan mennek a vegán éttermek, miként dolgozi...
Tovább >>

Hírlevél feliratkozás
10 dolog, amit tudnia kell
Feliratkozásával elfogadja adatvédelmi szabályzatunkat.
Változnak az „A lap” megjelenések!
 • 2018/I. negyedév 2018. 04.04
 • 2018/II. negyedév 2018. 07.04
 • 2018/III. negyedév 2018.09.26
 • 2018/IV. negyedév 2018.12.12