A speedmotoros, aki mindent tud a cégedről

Írta: Schilling Tamás - Készült: 2016. február 04.

Kis országunk 10 millió lakosára ma 700 ezer gazdasági társaság jut. A vállalkozásalapítási kedv, úgy tűnik, töretlen - ám a csődök és cégbezárások  száma is ezzel arányos. Ezért is sokat segít, ha fel tudjuk térképezni a számunkra fontos adatokat. A magyar családi vállalkozásként működő Opten Kft. az első volt, és jelenleg is az egyik legnagyobb ezen a piacon. A családi nappaliból induló vállalkozás ma közel száz főt foglalkoztat, az alapító Tóth Tamás pedig speedmotoron vezeti le a feszültséget.


Csak készpénzben és előre fizetve vállaljunk el munkát vagy az áru leszállítását, ha nem tudunk semmit az üzletfélről – fogalmazza meg tanácsát a cégeknek Tóth Tamás, az Opten Kft. tulajdonosa. Ám ezt nem a magyarokra jellemző pesszimizmus és bizonytalanság mondatja vele, hanem húsz év átfogó tapasztalata a céges ügyekben. „A vállalkozások még saját hibájukból sem tanulnak. Az ismerősi körben is van olyan cégvezető, aki kétszer is több tízmillióval dőlt be egy megrendelője hitegetésének. Ez pedig végzetesnek bizonyult. Ma már, ha valaki nem használ valamilyen céginformációs szolgáltatást, az számunkra kockázatosan működik.”

Névjegy:

Tóth Tamás (61) Budapesten született, a mai napig is ott él. Házas, egy lánya született. Hobbiját egy szóval jellemezhetnénk: a gyorsaság. Speedmotorjával rendszeres látogatója a Hungaroringnek, és ahogy ő fogalmaz: minden kanyart ismer. Sokat utazik, ilyenkor tud igazán feltöltődni. „Öt évvel ezelőtt még teljes napokat dolgoztam a feleségemmel, tulajdonostársammal. Ma már a munkatársaim és a lányom – aki egyre több vezetői feladatot lát el – megbízhatósága miatt megtehetném, hogy be sem jövök. Négy órát mégis dolgozom mindennap, mert másként hiányozna.”


Rizikós magyar vállalatok
„Rendkívül egészségtelen cégstruktúra alakult ki az elmúlt időszakban. Mára már a középvállalatoknak kellene túlsúlyban lenniük” – nyilatkozta egy korábbi interjúban Tóth Tamás. Hiába van ugyanis sok cég Magyarországon, a zömük mikro- vagy kisvállalkozás, amelyek nem tudtak középméretűvé nőni, biztos alapokkal és bevétellel. Éppen ezek a kis cégek vannak a legnagyobb veszélyben: nincs anyagi lehetőségük utánajárni az üzletfélnek, és az első ki nem fizetett számlába belebuknak. Ezek mellett rengeteg olyan céghalmozó vállalkozó van, akik két-háromszáz alapításon is túl vannak, ám ezek jelentős részét csődbe vitték.

Zsákbamacska helyett
Húsz éve még nem volt az Optenhez hasonló információs jegyzék, csak a cégközlöny, amiből ki kellett bogarászni az adatokat. „Engem mindig is zavart, ha nem tudtam egy cégről elég informá­ciót. Az első adatbázist még én építettem. Ez nem volt idegen terület, fizikusként foglalkoztam összetett rendszerek kezelésével, és az informatikához is értettem.” Azóta persze tovább kellett lépni, hiszen a „nettó árbevétel” és az „aláírásra jogosult személy” egy cégben semmit nem jelent. A rendszer megmutatja a kapcsolati hálót a cégek és tulajdonosaik között – a kapcsolt vállalkozásokat kockázati státuszuk szerint különböző színekkel jelölve. Kiírja a közbeszerzésen nyert összegeket, az uniós vagy állami pályázatok nyerteseit. Továbbá a cégek kockázati szintjét, a javasolt kereskedelmi hitelkeretet és a fizetési tapasztalatot is. Saját bevallása szerint a cégvezető már kevés hasznát veszi programozói tudásának, de az üzleti igény felismerése még mindig erénye. „Tulajdon­képpen az előfizetőinknek adunk egy visszajelzést arról, mennyi pénzt érdemes kockáztatniuk, ha szerződnek egy másik vállalkozással, és csődesélyt is becslünk. Nagyobb megrendelőink néha megfogalmazzák az igényüket, de a legjobb, ha megelőzzük a piacot.”

Kinőtték Magyarországot
Jelenleg három jelentős szereplő van a piacon. A Bisnode és a Complex kiadó is multinacionális hátterű, csak az Opten „családi” vállalkozás, 92 alkalmazottal. „Hiába van sok cég Magyarországon, ez kis piac, és mi elértük a határait. Persze folyamatos fejlesztésekkel fönt kell tartanunk ezt a szintet, de kiugró növekedésre nincs esély.” Legutolsó nóvum a cégtől, hogy már nemcsak a kapcsolati hálót mutatja meg – ha rákeresünk egy cégre az adatbázisban –, hanem egyetlen kattintással megtaláljuk a végső, „hús-vér” tulajdonost. Gyakori, hogy egy cég bevásárolja magát egy másikba vagy a sajátjába, és nem tudjuk, ki áll a sor végén. E­rre kínál megoldást az Opten.
„Már elkészültünk vele, ezért merünk beszélni róla. Volt egy nagyobb versenytársunk a kezdetekben, aki velünk egy időben fejezte be az adatbázis építését. Kicsit korán adtunk informá­ciót az új fejlesztéseinkről, ezzel lépéselőnybe hoztuk. Többé nem követtünk el ilyen hibát.” A jövő nagy lépése lehet a külföldi terjeszkedés, hiszen Tóth Tamás szerint „ahol cégek működnek, ott a mi rendszerünknek is van keresnivalója”.

Opten az Optenben
„Alkalmazottaim folyton az Opten cégadatait böngészik” – mondja fél­mo­sollyal a tulajdonos. Persze ezt mi sem hagytuk ki. Az utolsó lezárt üzleti évben a cég 1,5 milliárd forintos nettó árbevételt és 260 milliós adózás utáni eredményt ért el. Tóth Tamás mindig ügyelt rá, hogy a növekedés üteme ne haladja meg a cég kereteit: sosem vettek föl hitelt. Eleinte ez elhatározás volt, ma pedig már nincs is rá szükség. A legnagyobb bevétel az előfizetőktől származik. A céges információk mellett a másik fontos üzletág a jogi kiadás, ahol a célcsoportot a jogászok, ügyvédek, könyvelők, könyvvizsgálók és cégvezetők jelentik. E hát­tér-in­for­má­ciós rendszerek a hazai és EU-s jogszabályokat teszik kereshetővé.   
Árfolyamok

EUR: 0CHF: 0USD: 0
 

Legnépszerűbb cikkek

Hirdessen a Haszon Magazinban

Hirdetés ügyben kérem keressen minket a hirdetes@haszon.hu email címen, vagy tekintse meg a média kiajánlókat.

Izgalmas két napnak ígérkezik a városi életmód legújabb trendjeiről szóló beszélgetések sora a Loffice közösségi irodában a Startup Safary fesztivál keretében április 19-20-án. Kiderül például, hogyan mennek a vegán éttermek, miként dolgozi...
Tovább >>

Hírlevél feliratkozás
10 dolog, amit tudnia kell
Feliratkozásával elfogadja adatvédelmi szabályzatunkat.
Változnak az „A lap” megjelenések!
  • 2018/I. negyedév 2018. 04.04
  • 2018/II. negyedév 2018. 07.04
  • 2018/III. negyedév 2018.09.26
  • 2018/IV. negyedév 2018.12.12