7 kihagyhatatlan tipp nyárra szállásadóknak

Írta: Schilling Tamás - Készült: 2016. július 06.

Nagy a konkurenciaharc a vendégekért, de a hazai szállodák és éttermek számtalan rejtett forrással rendelkeznek. Sokszor nem beruházással, hanem egy kis odafigyeléssel gyarapíthatjuk a (törzs)vendégek számát. Ehhez adunk 7 hasznos tippet.
Csodákra képes a Facebook vagy a Tripadvisor, jóval hatékonyabb, mint a hatóságok ellenőrzése és a panaszkönyv” – mondja egy pesti menő hely tulajdonosa. Ha egy étteremben goromba a pincér, gyenge minőségű az étel, ha egy szállodában koszos a fürdőszoba, azt pillanatokon belül megtudja a fél világ. Egy rossz minősítést vagy megjegyzést csak nagyon nehezen tud helyrehozni a tulajdonos. „A turistákat sem lehet már átvágni a palánkon” – erősíti meg Kovács Róbert, aki a Balaton déli partján egy kis éttermet és panziót üzemeltet. A közösségi oldalaknak, utazási portáloknak köszönhetően az elmúlt években érezhetően emelkedett a színvonal a magyarországi idegenforgalomban.
Pazar termek, drága bútorok, mesterszakácsok főztje – ebben nehéz versenyre kelni az ötcsillagos szállodákkal. De egy szerényebb hotelben is megoldható, hogy az átutazóból visszatérő kuncsaft legyen. Csak ügyeljünk a részletekre, és találjuk ki azokat a figyelmességeket, amelyekkel szállásunk belopja magát a vendégek szívébe.

1. Személyes levélke
A szobában egy névre szóló üdvözlőlap várja a vendéget, kézírással vagy ezt utánzó betűtípussal. A hátoldalán lehet helyi nevezetesség, látkép és hasonló – de nyílt reklám semmiképpen. Emellett a pár szem bonbonról se feledkezzünk el.

2. Üdvözlő ital és falat
Ha akad finom helyi specialitás ételből-italból, fogadjuk ezzel a frissen érkezőket. Persze csak apró, de nem jellegtelen falatokról van szó. Meg egy kis adag helyi italról, legyen az pálinka vagy bor. Nagyon fontos a kiváló minőség, és az is, hogy véletlenül se kerüljön föl ilyen tétel a végső számlára. Különben az egész a visszájára sül el.

3. Kétágyashoz két kulcs
Nyilván azt gondolják a szállodások, hogy akik párban jönnek, minden percüket együtt töltik. Legalábbis ezt mutatja, ha kétágyas szobához csak egy kulcsot (illetve kártyát) adnak. Mindig kettőt nyújtsunk át (legföljebb visszaadják az egyiket). A programokat és helyszíneket ajánló szórólapok válogatásánál pedig külön gondoljunk a hölgyekre is, ne csak a „családi” vagy „páros” időtöltésre.

4. Választható kényelem
Pehelypaplan és párna, vagy anti­aller­gén mikroszálas töltet? Extra kemény vagy puha matrac? Hadd válasszon a vendég már a foglaláskor. Tusfürdőből, szappanból se csak egyfélét kínáljunk. Emellett az ágyak állapotát időszakonként ellenőrizni kell, mert a horpadásig elhasznált matrac vagy a lötyögő keret miatt nyűgös lesz a vendég. Aztán a kákán is csomót fog keresni.

5. Zavartalan reggeli
Szűkös választék, hamar elfogyó kedvenc falatok, gyenge minőség – ezek a leggyakoribb kifogások a szállodai reggeli kapcsán. És hamar megjelennek az interneten is (Facebook, Tripadvisor, Booking, Szállás.hu stb.). Tehát ezen ne spóroljuk, és a minőséget rendszeresen ellenőrizzük. Ügyeljünk rá, hogy a „türelmetlen” személyzet ne vegye el a vendégek kedvét idő előtti pakolással, porszívózással. Ha egyszer fél tízig van reggeli, akkor addig tartson a felszolgálás, utántöltés – és a nyugalom is.

6. Praktikus vésztartalékok
Évszaktól és vendégkörtől függően legyenek vésztartalékaink apró szükségleti cikkekből. Ilyen az esernyő, a naptej, a papír zsebkendő és pelenka (még sorolhatnánk). Ápolási cikkekből elég lehet a legkisebb, úti méretű flakon – nagyobb vendégforgalom esetén saját logóval. Egy-egy mintadarabot vitrinbe tehetünk a recepciónál, de ne hagyjuk megporosodni. Fényképes szórólapot is mellékelhetünk róluk. Szobaárainktól függően ingyen vagy jutányosan (beszerzési áron) adjuk őket.

7. Búcsúzóul még valami…
Ha aranyláncon csüngő toronyórát nem is, de egy kisebb figyelmességet adhatunk útravalónak. Ezt persze úgy kalkuláljuk ki, hogy ne szerepeljen a számlán. Ilyenek a következők: egy palack bor (akár félliteres is), vagy más csemege a helyi termelőtől, egy kis uzsonna ízlésesen csomagolva, vagy a vendég autójának lemosása. n 

Hotelkritika: 10 gyakori panasz

Szállodánkkal bizony rossz pontokat is szerezhetünk az internetes szállásportálokon. Kereken 20 ezer negatív értékelés alapján ezek a legsűrűbben említett kifogások (az említések arányában):

Pluszköltségek, mint
Wifi-használat, parkolási díj stb.    66%
Lassú vagy rossz kiszolgálás        54%
Szűkös választék a reggelinél        48%
Kényelmetlen ágyak            46%
Szoba, fürdőszoba higiéniai állapota    43%
Modortalan személyzet            35%
Rossz minőségű reggeli            33%
Zajos szoba                31%
Ár-érték arány (egészében véve)        30%
Az ígért nívót meg se közelítő hotel    26%
Forrás: Hotel.de
Árfolyamok

EUR: 350.53CHF: 331.01USD: 321.91
 

Legnépszerűbb cikkek

Hirdessen a Haszon Magazinban

Hirdetés ügyben kérem keressen minket a hirdetes@haszon.hu email címen, vagy tekintse meg a média kiajánlókat.

Izgalmas két napnak ígérkezik a városi életmód legújabb trendjeiről szóló beszélgetések sora a Loffice közösségi irodában a Startup Safary fesztivál keretében április 19-20-án. Kiderül például, hogyan mennek a vegán éttermek, miként dolgozi...
Tovább >>

Hírlevél feliratkozás
10 dolog, amit tudnia kell
Feliratkozásával elfogadja adatvédelmi szabályzatunkat.
Változnak az „A lap” megjelenések!
  • 2018/I. negyedév 2018. 04.04
  • 2018/II. negyedév 2018. 07.04
  • 2018/III. negyedév 2018.09.26
  • 2018/IV. negyedév 2018.12.12