Az MNB kockáztat?

Írta: Alapblog - Készült: 2019. július 16.

Ismerős történet, amikor a befektetők az alacsony hozamkörnyezetben elképesztő energiákkal keresik a biztonságosnak tűnő, de jobb hozamot kínáló értékpapírokat és végül megtalálják az ingatlan fedezetű jelzálogleveleket? A 2008-as pénzügyi válság éppen arról szólt, hogy kiderült, ezek a nagyon diverzifikált, sokezer ingatlant „tartalmazó” jelzáloglevelek valójában a teljes amerikai ingatlanpiac összesített kockázatát kivédhetetlenül terjesztik el a pénzügyi rendszerben.


Azonban, hogy mennyire nincs új a nap alatt, azt jól mutatja az alábbi idézet, amely a Magyar Nemzeti Bank nemrég publikált 2018-as Éves jelentésében található:

„az amerikai ügynökségi jelzáloglevelek (agency MBS eszközök) is részét képezik az MNB befektetési stratégiájának. 2018-ban szintén külső vagyonkezelők bevonásával további három, aktív kezelésű MBS mandátum került kialakításra, amivel tovább nőtt az eszközosztály mérete. A kitettség kiépítése a diverzifikáció mellett emelte a tartalék várható hozamát is.”

Bizony. MBS, vagyis Mortgage-Backed Security egyenesen az USA-ból. Nem újdonság, hogy a Nemzeti Bank fektet ilyesmibe. Már 2012 óta van rá példa. Szakmailag azonban érdekes számomra, hogy a nulla kamatok világában az MNB sem ússza meg, hogy hozamra vágyva egyre csak növelje az ilyen eszközök méretét. Mindazonáltal, az MNB-nek szuverén joga, hogy a magyar nép pénzével miképpen próbál meg jól gazdálkodni. Ezen papírok esetén pedig csak első ránézésre ijesztő, hogy épp azon vállalatok bocsátották ki őket, amelyek a 2008-as válságban összeomlottak („Ginnie Mae”, Fannie Mae”, „Freddie Mac”). Hiszen mára az amerikai állam felügyelete alatt állnak, és részben konkrét állami garancia, részben pedig az amerikai állam „becsülete” áll mögöttük biztosítékként.
Árfolyamok

EUR: 329.56CHF: 301.33USD: 296.15
 

Legnépszerűbb cikkek

Hirdessen a Haszon Magazinban

Hirdetés ügyben kérem keressen minket a hirdetes@haszon.hu email címen, vagy tekintse meg a média kiajánlókat.

Izgalmas két napnak ígérkezik a városi életmód legújabb trendjeiről szóló beszélgetések sora a Loffice közösségi irodában a Startup Safary fesztivál keretében április 19-20-án. Kiderül például, hogyan mennek a vegán éttermek, miként dolgozi...
Tovább >>

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a legfrissebb hírekről, hasznos információkról!
Feliratkozásával elfogadja adatvédelmi szabályzatunkat.
Változnak az „A lap” megjelenések!
  • 2018/I. negyedév 2018. 04.04
  • 2018/II. negyedév 2018. 07.04
  • 2018/III. negyedév 2018.09.26
  • 2018/IV. negyedév 2018.12.12