Csak két ágazat tudott feljebb kapaszkodni a második negyedévi zuhanásban

A bruttó hazai termék (GDP) 13,6 százalékkal esett vissza a második negyedévben a megelőző év azonos időszakához képest. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden tette közzé a részleteket. Két ágazat kivételével a visszaesés mértéke volt kérdéses.

A szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint a gazdaság teljesítménye az előző év azonos negyedévéhez mérten 13,5, az előző negyedévhez viszonyítva 14,5 százalékkal csökkent. A nemzetgazdaság teljesítménye az első félévben 6,1 százalékkal mérséklődött a nyers adatok szerint, írja a KSH.

A gyógyszeripar az egyik kivétel

A termelési oldalon az ipar teljesítménye 20,1, ezen belül a feldolgozóiparé 21,7 százalékkal zsugorodott az előző év azonos időszakához mérten. A feldolgozóipari ágazatok közül a gyógyszergyártás növekedése mérsékelte a visszaesést, az ipar hozzáadott értékének csökkenéséhez a közútijármű-gyártás járult hozzá a legnagyobb mértékben. Az építőipar hozzáadott értéke 13,2 százalékkal visszaesett. A mezőgazdaság teljesítménye 2,1 százalékkal mérséklődött az előző év azonos időszakához képest.

A pénzügyi, biztosítási szektor a másik

A szolgáltatások bruttó hozzáadott értéke együttesen 12,2 százalékkal csökkent. A legnagyobb visszaesés a művészet, szórakoztatás, egyéb szolgáltatás (27,1%), illetve a szállítás, raktározás nemzetgazdasági ágakban (24,6%) volt. A kereskedelem, szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás, valamint a szakmai, tudományos, műszaki és adminisztratív tevékenység hozzáadott értéke 12,6 és 14,1 százalékkal csökkent. A pénzügyi, biztosítási tevékenység teljesítménye viszont 3,4 százalékkal nőtt. A közigazgatás, oktatás, egészségügy együttes hozzáadott értéke 13 százalékkal visszaesett.