Csúnyán megütötte a járvány a hazai építőipart

Idén júliusban az építőipar teljesítménye 21 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. 2020 júniusához képest valamelyest javult a helyzet, a Központi Statisztikai Hivatal egy hónap alatt 3,5 százalékos növekedést regisztrált.

A koronavírus okozta járvány miatti gazdasági folyamatok hatása júliusban az építőipar egészére nézve jelentős volt- ezzel a mondattal is találkozhatnak azok az olvasók, akik rákattintanak a Központi Statisztikai Hivatal weboldalára. Az árnyalt megfogalmazás komor adatokat takar.

2020 júliusában az előző év azonos hónapjához képest:

  • Mindkét építményfőcsoport termelése csökkent: az épületeké 18,8, az egyéb építményeké 22,9%-kal.
  • Az építőipari ágazatok közül az épületek építésében 26,7, az egyéb építmények építésében 23,8, a speciális szaképítésben 14,8%-kal esett vissza a termelés.
  • A megkötött új szerződések volumene 41,5, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 38,7, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 43,6%-kal kisebb lett.
  • Az építőipari vállalkozások július végi szerződésállományának volumene 21,0%-kal elmaradt a 2019. július végitől. Az épületek építésére vonatkozó szerződések volumene 5,0%-kal magasabb, az egyéb építményeké 31,4%-kal alacsonyabb volt, mint egy évvel korábban.

2020 első hét hónapjában az előző év azonos időszakához képest az építőipari termelés 9,8%-kal mérséklődött.