Mire elég a mobilinternet?

Írta: Fülöp Norbert - Készült: 2008. október 02.

A laptopot használó cégvezetők közül mind többen fizetnek elő mobilinternetre, így szinte az ország teljes területén olvashatnak híreket, intézhetik elektronikus levelezésüket, beléphetnek cégük belső hálózatába. Mire elég a szolgáltatók által kínált havi 1?15 gigabájtos adatforgalom?


Rendkívül praktikus a mobilinternet: általa bármilyen laptopon vagy asztali számítógépen, kábel nélkül tudunk csatlakozni a világhálóhoz. Köztes eszközként használhatunk PCMCIA adatkártyát, USB-csatlakozós modemet vagy akár mobiltelefont, aszerint, hogy éppen melyik praktikus. A PCMCIA csatlakozóval felszerelt laptopoknál célszerű az adatkártya ? hiszen ez folyamatosan a gépben lehet ?, míg az USB-modem előnye, hogy bármilyen komputerrel használható, hiszen ez az aljzat ma már gyakorlatilag minden gépben megvan.

USB-modem a szolgáltatók legtöbb csomagjához ingyen jár, de ha mégis meg kell venni, akkor a modem (vagy a PCMCIA-kártya) körülbelül 10 ezer forintos kiadást jelent.

A mobilinternet lefedettsége nem egységes hazánkban: a sebesség Budapest belvárosában a legnagyobb, de a legtöbb nagyvárosban is megfelelő a szolgáltatás minősége. Az aktuális lefedettségi térkép a szolgáltatók honlapjain látható, de előfizetés előtt érdemes a cégek ügyfélszolgálatain tájékozódni, hogy lakhelyünkön, illetve cégünk telephelyén milyen szolgáltatásra számíthatunk.

Külföldi használat

Komoly plusz költséget jelent a mobilinternet külföldi használata (egyelőre az EU nem tervezi, hogy felső határt szabna az úgynevezett adatroaming díjának). A Vodafone előfizetői például 3 ezer forintért 50 megabájt (MB) adatforgalomra jogosultak külföldön, ami az indítástól számított 24 órán belül használható fel. A fel nem használt mennyiség a következő napra nem vihető át, az 50 MB feletti adatforgalomért pedig plusz díjat számítanak fel.

A külföldre utazó pannonosok a MobilAdat Roaming 10 nevű csomag előfizetésével használhatják az internetet, ez összesen 10 MB adatforgalmat tartalmaz havi 2990 forintért. (A keret csak preferált hálózatokban használható fel.) E fölött nyolc, illetve 24 forintot kell fizetnünk 10 kilobájtonként aszerint, hogy preferált vagy egyéb hálózatból internetezünk. A T-Mobile előfizetői az Európai Unió 26 országában 3990 forintért internetezhetnek, ez 24 órára érvényes, ami idő alatt 50 MB adatforgalmat biztosítanak.

Korlátok

A legtöbbek által használt változatok ? a vezetékes telefonhálózaton működő ADSL, valamint a kábeltévés internet ? esetében ma már szinte csak korlátlan adatforgalmú előfizetéseket találni. A szolgáltatók ajánlatai adatátviteli sebességük szerint különböznek egymástól: a lakossági ? és a kisvállalkozások számára ajánlott ? csomagok sebessége 1?8 megabit/másodperc (Mbps), havi díjuk pedig 2500 és 10 500 forint között szóródik.

Ezzel szemben a mobilinternet-csomagok havi díja meghatározott adatforgalmat tartalmaz, ami fölött a nete-zés plusz költséggel jár. Számítógépről történő internetezéshez biztosan többre van szükség az egy gigabájtos havi keretnél, ezért csak ilyen csomagokkal számolunk. A Pannon 5 és 10 gigabájtos, a Vodafone 1, 5 és 10 gigabájtos, a T-Mobile pedig 3, 5, 8 és 15 gigabájtos csomagokat kínál. A forgalomkorlát oka a mobilhálózatok véges kapacitása, ami érthető, hiszen a mobilinternet váratlan népszerűsége korábban a hálózatokat hamar túlterhelte. Ezért az internetes felhasználói fórumokon sokáig ez volt a leggyakoribb panasz.

Sebességek

Hivatalos sebessége szerint a mobilinternet versenyképes a vezetékes hozzáféréssel: a harmadik generációs, úgynevezett HSDPA technológia akár 3,6 Mbps adatátviteli tempóra is képes letöltési irányban (tehát amikor fogadjuk az adatokat), sőt Budapest egyes részein a felső határ 7,2 Mbps.

Ám a valós sebesség ennél csaknem mindig alacsonyabb, ugyanis befolyásolja az aktuális időjárás, valamint az, hogy éppen merre járunk. A Vodafone tájékoztatása szerint például az ő hálózatukban jelenleg 1,1?3,7 Mbps letöltési, és 340?900 kbps feltöltési (kilobit/ másodperc adatküldési) tempó érhető el, a rádiós viszonyoktól és a hálózat pillanatnyi terhelésétől függően.

Ez is elég azonban a ?normál? internetezéshez: videót nézni, zenét hallgatni, interneten telefonálni, videotelefonálni, nagy adatfájlokat, fotókat le- és feltölteni egyaránt lehet. Ilyen sebesség mellett az e-mailek nagyméretű csatolt fájljai is gyorsan letölthetők, ami üzleti használatnál fontos. A cég adatai szerint 1,5 Mbps esetén egy 10 MB-os videó vagy prezentáció kevesebb, mint egy perc alatt érkezik meg a számítógépünkre.

Árak

A Pannon 5 és 10 gigabájtos (GB) csomagjai havi 5990, illetve 11 990 forintba kerülnek. A Vodafone 3, 5 és 10 ezer forintért 1, 5 és 10 GB-os előfizetést ad. A T-Mobile több lehetőséget kínál: 3 GB (3900 Ft), 5 GB (5790 Ft), 8 GB (9590 Ft), 15 GB (14 990 Ft). Folyamatosak az akciók, ezekben többnyire csökkentett havi díjat kínálnak néhány hónapos időtartamra, így az előfizetést érdemes ezekhez időzíteni.

Mire elég?

Céges felhasználókat kérdeztünk a mobilinternetről, és sejtésünk beigazolódott: ők szinte kizárólag a nagyobb, 10-15 gigabájtos csomagokra fizetnek elő; többségük elégedett a szolgáltatással. Főként laptoppal használják a mobilinternetet. Legfontosabb előnynek azt tartják, hogy elektronikus levelezésüket bárhol szabadon intézhetik, például vonaton vagy autóban utasként.

A cégvezetők számára fontos még, hogy elektronikus naptárjukhoz (ez többnyire Microsoft Office Outlook) bárhol és bármikor hozzáférhessenek, hiszen napjuk szervezéséhez ez nélkülözhetetlen. Az elérés viszonylag kisebb adatátviteli sebességgel is jól működik, a levelezőben pedig beállítható, hogy a csatolt fájlok ne töltődjenek le automatikusan ? így nem fogy feleslegesen a havi limit.

A mobilinternet másik fontos előnye, hogy tárgyalásokon, váratlan döntések előtt a cégvezetők pontos adatokhoz juthatnak, hiszen bármikor hozzáférnek cégük belső információs rendszeréhez, például forgalmi adatokhoz, raktárkészlethez, partnerlistákhoz, üzleti eredményekhez.

Persze akadnak különleges esetek is. Egy kereskedelmi cég vezetője külföldi útjain szívesen fényképez új árumegjelenítési módokat és kirakatokat, a fotókat pedig azonnal elküldi munkatársainak, hogy azok új ötleteket meríthessenek belőlük.

A 10 gigabájt a többség számára elegendő, ugyanis az irodában a cégvezetők általában a belső, céges internetet használják, hazatérve pedig inkább az otthoni vezetékes hozzáférést preferálják. A mobilinternet szerepe tehát főként kiegészítés, ami a folyamatos elérés biztonságát nyújtja.

PANASZOSOK MONDTÁK

Korábban a mobilinternet marketingje jobb volt, mint maga a technológia. Egy-két éve olyan felhasználók panaszaitól voltak ?hangosak? az internetes fórumok, akik a reklámok hatására hűségnyilatkozatot tettek és megbánták azt. A www.fogyasztovedelem.com oldalon a legtöbb bejegyzés az adatátvitel lassúságára és az ügyfélszolgálatosok technikai analfabetizmusára panaszkodik, akik a gyakorlati problémákra egyszerűen képtelenek megoldásokat ajánlani. Érdekes bejegyzés szól egy ? eredetileg Budapest XVII. kerületében (ez viszonylag külső területe a városnak) lakó ? mobilinternet-előfizető megpróbáltatásairól: miután a belvárosba, az V. kerületbe költözött, se kellő térerőt, se használható internetet nem talált. A mobil adóvevőt hiába rakta az ablakba, az sem segített. Így a kétéves hűségnyilatkozatot tett ügyfél használhatatlan szolgáltatásért fizet a szerződés lejártáig. Természetesen a hűségszerződés is felbontható, ám ez jelentős kötbérrel jár (ami általában a kedvezményes és a határozatlan idejű szerződés közti díjkülönbözet befizetését jelenti a szolgáltatás használatának idejére).

Nincsenek könnyű helyzetben azok sem, akik Macintosh operációs rendszerrel (Mac OS X) működő Apple számítógépen próbálják használni a mobilinternetet. Az egyik bejegyzés írója először olyan modemet kapott, amely nem működik Mac OS X operációs rendszerrel. Csak hosszas huzavona után kapott új modemet, amely ugyan üzemelt, ám a forgalomszámláló már nem, így az előfizető túllépte az öt gigabájtos limitet, aminek 15 ezer forintos számla lett a következménye. A bejegyzés szerint a posta ráadásul későn kézbesítette a csekket, ezért a szolgáltató kikapcsolta a hozzáférést.

INTERNET MOBILRÓL

Önállóan is alkalmasak a gyors internetezésre a nagy kijelzős, harmadik generációs, úgynevezett okostelefonok. Böngészni és e-mailezni egyaránt lehet velük. Jó példa erre a pár hete már Magyarországon is elérhető, hatalmas sajtóvisszhanggal bemutatott iPhone 3G multimédiás mobil, amelynek 3,5 colos (320×480 képpont felbontású) színes érintőkijelzőjén akár internetes híreket is kényelmesen olvashatunk. A beépített GPS és a Google Maps segítségével pedig akár navigációs eszközként is használhatjuk.

A hasonló okostelefonok, valamint a tenyérnyi méretű ? kézi számítógépnek is nevezett ? nagy kijelzős PDA-k ugyancsak alkalmasak a webezésre. Cikkünkben azonban a laptopról vagy asztali gépről történő mobilinternet lehetőségeit, valamint az ehhez kapcsolódó csomagokat mutatjuk be részletesen.
Árfolyamok

EUR: 323.51CHF: 283.6USD: 282.52
 

Legnépszerűbb cikkek

Hirdessen a Haszon Magazinban

Hirdetés ügyben kérem keressen minket a hirdetes@haszon.hu email címen, vagy tekintse meg a média kiajánlókat.

Izgalmas két napnak ígérkezik a városi életmód legújabb trendjeiről szóló beszélgetések sora a Loffice közösségi irodában a Startup Safary fesztivál keretében április 19-20-án. Kiderül például, hogyan mennek a vegán éttermek, miként dolgozi...
Tovább >>

Változnak az „A lap” megjelenések!
  • 2018/I. negyedév 2018. 04.04
  • 2018/II. negyedév 2018. 07.04
  • 2018/III. negyedév 2018.09.26
  • 2018/IV. negyedév 2018.12.12