TrendFM

Mi az a digitális tévé?

Írta: Haszon - Készült: 2009. február 10.

Kábelen, műholdon, földi adásban egyaránt digitálisra állítják a televíziózást. De mi ez, mire jó, és mibe kerül? Válaszaink ebben segítenek.


Komoly változás előtt áll a televíziózás: a tervek szerint Magyarországon 2011-ben teljesen áttérünk a digitális földi tévéadásra (DVB-T), ezzel egy időben végleg megszűnik a hagyományos (analóg) adás. Addig ugyan egymás mellett él az új és a régi technika, de a DVB-T máris fogható az ország jelentős részében (lásd térképünket). Ám ehhez újfajta tévékészülékre vagy kiegészítő dobozra van szükség ? tehát az átállást nem ússzuk meg annyival, hogy egy kicsit állítgatjuk a tévét a távirányítóval.

Közben zajlik az átállás a kábeltévéknél is, ahol a ?digitális? szót szintén úgy reklámozzák, mint a minőség és a korszerűség kulcsát. Mindeközben megjelentek a HD (nagyfelbontású) műsorok is, sokak fejében ez egyet jelent a digitális tévével. A nézők pedig gyakran tanácstalanul hallgatják a bűvös szavakat, és szeretnének végre eligazodni: mi ez, mire jó és mibe kerül? Ezt derítjük föl kérdezz?felelek formában.

Mitől jobb a digitális adás, mint a hagyományos?

Általában jobb a képminőség ? megszabadulunk a szellemképtől, a villódzástól ?, jellemzően elevenebbek a színek, élesebb a kép. Az elektronikus programkalauz (EPG) révén pedig sok információt kapunk az aktuális és a heti műsorokról, ezeket könnyebb áttekinteni. A hang szintén jobb (térhangzású, azaz 5.1-es is lehet), és ugyancsak jó minőségben választhatjuk a külföldi film, műsor eredeti nyelvét (a magyar szinkron helyett). Emellett több csatornát foghatunk a hagyományos (analóg) tévéadáshoz képest, ami persze a kínálattól függ. Ha pedig rögzítjük a műsort, az eredetivel egyező minőséget kapjuk majd vissza (ami persze a felvétel technikájától is függ, de elvileg nincs akadálya a teljes minőség megtartásának). A szolgáltató egyéb extrákat is nyújthat, például olyan dobozt, amely ?késlelteti? az aktuális műsort ? tehát félbe hagyhatjuk a tévézést, megesszük a vacsorát, és ugyanott folytatjuk a műsort, mint ahol abbahagytuk. (Angolul ez a time-shift.)

Ha az adás digitális, akkor ez mindjárt óriási felbontást, kiváló minőséget jelent, tehát HDTV-t?

A rövid válasz: nem! A digitális technika pusztán lehetőség a HD (nagyfelbontású) televíziózásra. Az már a műsorközvetítő döntésén (és a programkínálaton) múlik, hogy a minőség vagy a mennyiség fontosabb. Ez nemcsak a digitális földi sugárzásnál (DVB-T) igaz, hanem a digitális kábeltévé (DVB-C) és a digitális műholdas adások (DVB-S) esetében is. Magyarországon a földi sugárzásra olyan korszerű megoldást választottak (MPEG?4 kódolás), amelynek révén egy ?csomag? (egy multiplex) 2,5-szer több tévécsatornát tartalmazhat. Ez 8?12 hagyományos minőségű (SDTV) csatornát vagy 2-3 nagyfelbontású (HDTV) csatornát jelent.

Nekem HD ready tévém van, ez ugye önmagában is elég a digitális adások vételére?

Digitális kábeltévé és előfizetéses műholdas adás esetén a szolgáltató eleve ad egy dobozt (set-top box, rövidítve STB). A digitális földi adáshoz (DVB-T) pedig kell némi technikai magyarázat. A HD ready címkéjű ? plazma és LCD ? televíziók zöme műszaki okok miatt nem alkalmas a hazai DVB-T adás, a MinDig Tv közvetlen vételére. Magyarán: többnyire azokhoz is kell egy kis doboz (jelátalakító, ismertebb nevén dekóder).

Az újabb lapos képernyős (LCD) tévékben ? persze típustól függően ? már lehet olyan elektronika, amely veszi a digitális földi (földfelszíni) adást. Ennek neve DVB-T MPEG?4-es tuner (kiegészítő jelzés: AVC [H.264] kodek). A hangsúly a 4-es számon van! Ugyanis a hazai DVB-T adást nem tudjuk venni a (jóval gyakrabban beépített) MPEG?2-es tunerrel. De ez még mindig nem elég, amint az kiderül következő válaszunkból.

Ha tévékészülékemben már van a hazai földi adásra alkalmas tuner, vagy ha külön veszek ilyen dekódert, máris élvezhetem a nagyfelbontású (HD) földi adást?

Ez egyáltalán nem biztos, de az ?igen? válasz feltétele egyszerű: a tuner, illetve a dekóder nevében szerepeljen ez a rövidítés: HD. A teljes elnevezés: DVB-T MPEG?4 HD. Ezen felül persze a tévékészülék is nagyfelbontású kell, hogy legyen. Tehát a tényleges (natív) felbontás legalább 720 (azaz 1280×720 képpont), enélkül nem is lehet a készüléken HD ready címke. Ám az adás 1080 (full HD, azaz 1920×1080 képpont). Ennél kisebb felbontású tévén nem látjuk a HD-adás ?jóságát?, sőt a képméret csökkentése (úgynevezett lekonvertálása) miatt elmosódottá válhat a műsor, ami már jó pár nézőt kiábrándított a HD műfajából ? pedig erről nem a technika tehet. Ez a jelenség az egyszerűbb lapos tévéken, különösen az olcsóbb (és kis felbontású) plazmákon figyelhető meg. A teljes élvezethez tehát full HD-s készülékre van szükség.

Hány digitális adást foghatok antennával, és mibe kerül ez nekem?

Kezdjük a kellemesebb résszel: a DVB-T révén a közszolgálati adások (m1, m2, Duna, Duna II Autonómia) ingyen foghatók, ráadásul az első három HD minőségben. Sajnos a műsorszóró, az Antenna Hungária még nem kötött végleges megállapodást az MTV-vel (legalábbis lapzártánkig nem). Így előfordulhat, hogy februártól csak a Duna Tv két digitális műsora lesz szabadon fogható. Emellett a 6000 forintos Terra+ nevű kártyával egy évig nézhető két kódolt csatorna, az ATV és a Hír Tv.

A vételhez szükséges DVB-T MPEG?4 dekóder ára jelenleg 30?45 ezer forint (típustól függően), de a hibrid (például digitális kábeltévéhez is alkalmas) modellek ennél drágábbak. Esetenként az antennát is ki kell cserélni, ami nagyjából 10 ezer forint (ha pechünk van, új antennaerősítőre is szükség lesz). Ha közel vagyunk az adóhoz, elegendőnek bizonyulhat a szobaantenna is (4-6 ezer forint). Ráadásul az adás erőssége még csak töredéke a lehetségesnek. Egyszóval a jelenlegi szerény kínálat ? és a dekóderek árai ? láttán nem érdemes elsietni az átállást.

De azt hallottam, hogy akár száz digitális csatornát is lehet venni antennával...

Valóban, de csak Budapesten és annak körzetében. Ott is csupán akkor, ha az antennánk rálát a Széchenyi-hegyi adóra. Ez az Antenna Digital szolgáltatása, és az árak hasonlóak a kábeltévéhez.

Az interneten nincs HDTV-adás? Erre és a normál digitális adásra találták ki a szintén előfizetéses IPTV-t. Ehhez azonban nagyon gyors internetes csatlakozás kell (illetve ennek lehetősége), és persze az is, hogy a körzetünkben akadjon megfelelő szolgáltató. A csomagok és az árak nagyjából hasonlóak, mint a kábeltévé esetén. A szolgáltatásban viszont érdekes extrák is akadnak, például olyan ?távkölcsönzés? (VoD, video-on-demand), amelyhez nem kell elmenni a videotékába, hanem a tévé előtt ülve rendelhetünk filmet.

HASZNOS WEBCÍMEK
Árfolyamok

EUR: 308.06CHF: 267.91USD: 261.29
 

Legnépszerűbb cikkek

Karácsony Zoltán: Karrier tippek

Nyeregben érzik magukat az alkalmazottak

Kevésbé elkötelezettek a dolgozók és egyre inkább úgy vélik, könnyű az álláskeresés, ha váltani akarnak. Ez körvonalazódik a céges világban mostanság. Ennek fő oka a munkaerőhiány, ami új helyzetet teremtett a munkaadók számára. Mit lehet e...
Tovább >>