TrendFM

Rendszercsere: Windows 7

Írta: Ambrus András - Készült: 2010. január 01.

Szinte minden számítógép-használót érint az új Windows 7 megjelenése, még azokat is, akik egyelőre jól elvannak valamelyik régebbi változattal. Vajon érdemes-e váltani az új rendszerre? Mit fontoljunk meg előtte, és milyen teendőink lesznek?


Világszerte jellemző, hogy a személyi számítógépek több mint 90 százalékán a Windows valamelyik változata fut ? és így van ez Magyarországon is. Tehát ha újdonsággal áll elő a Windows gyártója, a Microsoft cég, akkor az előbb-utóbb érinti a számítógéphasználók többségét.

Akkor is igaz ez, ha a számítógép előtt ülők jó része nem foglalkozik azzal, mi a lényegi különbség az operá ciós rendszer (röviden rendszer vagy alapprogram, esetünkben a Windows) és a felhasználói programok ? mint például szövegszerkesztő, táblázatkezelő, médialejátszó ? között. És ha megkérdik tőle, milyen programot alkalmaz az előbbi célokra, akkor csak annyit felel: Hát a Windowst! (Lásd még Hasznos szavak c. keretesünket.) Ez a félreértés persze annak is betudható, hogy a Microsoft rendszerei mellett annak programjai is meglehetősen elterjedtek (az Office csomagtól a böngészőn át a levelezőig).

A hetes rendszer előzetes változatát a Haszon is ismertette (lásd 2009. januári számunkat), kiemelve a felhasználó számára is nyilvánvaló, fontosabb elemeket. Természetesen a Microsoft honlapján részletesen ? videóval szemléltetve ? áttekinthetők a végleges verzió újdonságai. Találunk egy összehasonlító táblázatot is, amely bemutatja a Windows XP, a Vista és a 7-es közti fontos különbségeket. Az új rendszer háromféle kiadásának jellemzőit szintén táblázatban nézhetjük át. (Mindezeket lásd a Hasznos webcímek közt.)

Érdemes váltani?

Ha viszonylag korszerű számítógépünk van, akkor röviden ennyi a válasz: igen. Persze ha nagyon elégedettek vagyunk a most futó Windowszal, nem muszáj sietni az átállással, halaszthatjuk későbbre is, például amikor valamilyen lényeges hardverelemet kicserélünk.

Annak viszont igyekeznie kell, aki szeretné kihasználni a ?majdnem ingyenes? Windows 7 Frissítési Lehetőség Programot (Windows 7 Upgrade Option), amely a Vista bizonyos változataihoz jár. Ennek utolsó határideje ugyanis 2010. február 28., de az új gépet, amelyhez egyes gyártók ilyen opciót adnak, még január 31-ig meg kell venni (részleteket lásd: windows7upgradeoption. com/ProgramInformation.aspx).

Ha pedig öregecske a gépünk, és amúgy is le szeretnénk cserélni, egy új PC vagy laptop vásárlásakor nagyon érdemes a Windows 7-et választani. Ezzel a telepítés fáradalmaitól is megkíméljük magunkat. Biztonsági és kényelmi okokból különösen érdemes leváltani az öregecske Windows 2000-et. Utóbbira az új esztendő nyarán meg is szűnik a terméktámogatás. Bár az XP-t még 2014-ig támogatja a Microsoft, a többi szoftvercég valószínűleg jóval hamarabb (várhatóan 2012 során) abba fogja hagyni az erre a rendszerre szánt fejlesztéseket. Ami természetesen érinti az üzleti, irodai célú használatot is.

Alkalmas-e a gépünk?

Erre a kérdésre viszonylag pontos választ kapunk, ha telepítjük és futtatjuk az ingyenes Windows 7 Frissítési tanácsadót (angol nevén: Windows 7 Upgrade Advisor). Ez a program jelentést készít számítógépünk hardvereiről, szoftvereiről, és csoportokba gyűjti mindazt, ami rendben lesz és azt is, amivel kompatibilitási problémák adódnak.

Lényeges, hogy még a tanácsadó elindítása előtt csatlakoztassuk a géphez fontos külső eszközeinket, ilyen példáula nyomtató, a lapolvasó (szkenner). Erre a program is figyelmeztet. Ha mégis kifelejtettünk valamit, annak csatlakoztatása után ismételjük meg az ellenőrzést.

A Frissítési tanácsadó közli, ha valamiről ? általában egy régebbi vagy ritkának számító eszközről avagy programról ? nem tudja megállapítani, hogy az megfelelően működik-e majd Windows 7 alatt. Emellett beágyazva tartalmaz linkeket ? tehát a kék mondatokra kattintva olyan weboldalra jutunk, amely segít az adott kérdésben.

Maga a tanácsadó gépies alapossággal működik: sárga háromszöggel jelzett figyelmeztetéseit magunknak kell mérlegelni. Például ezt írja egy kevéssé fontos szoftverről: ?előfordulhat, hogy problémákat tapasztal, ha Windows 7 rendszerben használja ezt a programot?. Könnyen lehet, hogy van már ennek hetesre alkalmas változata, vagy hamar találunk helyette egy másik (akár ingyenes) szoftvert ? avagy nincs is rá szükségünk.

Mindezt persze helyettünk nem tudja eldönteni a Frissítési tanácsadó, amelynek jelentését el tudjuk menteni weboldal (html) formátumban. Így később is át tudjuk nézni, vagy elküldhetjük egy hozzáértő személynek.

Átállás az új rendszerre

Főleg üzleti felhasználóknak ? kis- és középvállalkozásoknak ? fontos, hogy megfelelő hardveren a Windows 7 Professional és Ultimate változata képes úgynevezett Windows XP Mode-ban (lásd a webcímek közt) működni. Ilyenkor a számítógép egy teljes XP-t is futtat a hetes rendszeren belül, és ezt egy külön ablakban kezelhetjük. Erre azoknál a fontos üzleti szoftvereknél lehet szükségünk, amelyeket nem írtak át a 7-es rendszerre. (Lényegében komputeres virtualizáció az XP Mode, részleteit azonban bízzuk szakemberre.)

Új számítógép esetén megnyugtató a Windows 7 matrica, feltéve, hogy ?rendes? (szak)boltban vesszük meg a masinát. Ettől függetlenül ellenőrizzük ? vagy kérjük hozzáértő ismerősünk segítségét ?, hogy a kiszemelt komputer valóban megfelel-e majd igényeinknek (memória és merevlemez kapacitása, processzor és videokártya típusa, csatlakozók fajtája és száma stb.).

Ha meglévő gépünkkel akarunk áttérni a Windows 7-re, és a fent említett Frissítési tanácsadó rendben találta fontos hardvereinket és szoftvereinket, akkor a további teendő attól függ, milyen rendszer fut jelenleg a gépünkön. XP esetén úgynevezett egyéni telepítés szükséges (amit tiszta telepítés-nek is szoktak hívni). Ez teljes újratelepítés, ezért rendkívül fontos: az XP alatti minden adatunkról készítsünk biztonsági mentést (vagy teljes lemezképet, lásd Hasznos szavak).

Vista esetén annak típusától függ, hogy a kiválasztott 7-es rendszerre csak tiszta telepítéssel vagy (ha akarjuk) frissítéssel is át tudunk-e térni. Utóbbinál megőrződnek a régi fájlok, programok, beállítások ? de így sem árt a mentés.

A régi Windows mellé is telepíthetjük az újat. Ehhez szabad helyre (mintegy 30 gigabájtra) van szükség a merevlemezen, és arra, hogy értsünk az újra partícionálás nevű művelethez ? ami a használatban lévő lemez felosztásának módosítása.

Mentésre vagy lemezképre ? puszta óvatosságból ? mindig szükségünk lesz, kivéve, ha vadonatúj merevlemezre telepítjük a 7-est. Ha csak biztonsági mentést készítünk, ne feledkezzünk meg levelezésünkről és a böngészőben tárolt könyvjelzőinkről, illetve kedvenceinkről. Előbbit a MailStore Home program tudja elmenteni, utóbbit pedig a böngésző exportáló funkciója (Kedvencek vagy Könyvjelző menüben).

Mindezeket és régi rendszerünk beállításait ? ha nem frissítéssel (upgrade) térünk át az újra ? a Windows Áttelepítő segítségével is átvihetjük egy külső merevlemezre vagy egy másik gépre. Nem biztos, hogy ez a program minden lényeges dolgot képes kezelni, erről azonban készít egy jelentést. Így látni fogjuk, mi az, amit kézzel vagy más (segéd)programmal kell átmentenünk.

Ha akadnak interneten vásárolt ? vagy elkallódott dobozú ? szoftvereink, azoknak regiszrációs kódját (kulcsát), illetve sorozatszámát jegyezzük föl, és a biztonság kedvéért nyomtassuk is ki. (Ebben sokat segít a Product Key Finder nevű program.)

A Microsoft honlapján részletesen megtaláljuk az előkészületeket és a telepítési teendőket (lásd a Hasznos webcímek közt). A tennivalókat ki is tudjuk nyomtatni, ami ajánlatos, hacsak nincs egy második gépünk az internetezésre. Mint az eddigiekből kiderült, a teendők többféle irányban ágazhatnak el, ezért mellőzzük részletes ismertetésüket.

Telepítés után

Ha még sosem telepítettünk operációs rendszert, kérjük inkább hozzáértő személy segítségét. Az új rendszer tiszta telepítése akár 15-18 perc alatt lezajlik, más esetben jóval több idő szükséges.

A sikeres telepítés után, ha régi adataink mozgatásához a Windows Áttelepítőt használtuk, az új rendszer azonos nevű programját alkalmazzuk a befejezéshez. A Start menű szöveges sorába írjuk be ezt: migwiz, majd értelemszerűen válasszunk az opciók közül.

Több irodai számítógép esetén az átállást bízzuk egy rendszergazdára. Ő majd segít eldönteni, hogy melyik megoldás a célszerűbb. (Létezik egy USMT eszköz csoportos ?átköltözésre?, és van virtualizációs megoldás. Utóbbi a felhasználói adatok központosításával és úgynevezett vándorló profilokkal jár ? ami későbbi rendszercsere esetén is nagyon jól jöhet.)

Mindezek után nincs más hátra, mint hogy elvégezzük az alapvető beállításokat, ismerkedjünk az új rendszerrel, és élvezzük annak előnyeit.

HASZNOS SZAVAK

Felhasználói programok: Különféle célokra írt számítógépes programok (szoftverek). Ezekkel végezhető például szövegszerkesztés, táblázatkezelés, képnézegetés, film és zene lejátszása stb. Az operációs rendszer ilyet közvetlenül nem végez, csak futtatja az említett programokat.

Kompatibilitás: Illeszkedés, megfelelés. Esetünkben azt mutatja, hogy az operációs rendszer tudja-e kezelni az adott hardvert, képes-e futtatni a kérdéses programot. Ha a kulcsfontosságú elemek nem kompatibilisek, az megdrágíthatja a ?rendszerváltást?.

Lemezkép: Esetünkben a régi rendszer és az összes felhasználói adat, valamint program elmentése egy második (illetve külső) merevlemezre. Készítéséhez külön program szükséges. Ez a másolat közvetlenül nem futtatható (mivel egyetlen óriási fájl), viszont a régi állapot bármikor és teljesen helyreállítható belőle.

Operációs rendszer: Alapprogram (operation system, OS), amely más programok végrehajtását vezérli a számítógépen. Kezeli és elosztja az erőforrásokat (köztük a lényeges hardvereket). Megoldja a felhasználó és a számítógépes rendszer közti kommunikációt, ami többnyire grafikus felületet jelent a PC-ken (és sok mobil eszközön). Ilyen rendszer a Windows, de számos más OS létezik (Linux, Mac OS stb.). Beágyazott rendszerek működhetnek számítógépnek nem látszó tárgyakban is (autó, lift, digitális fényképező stb.).

WINDOWS 7 ÁRAK

Home Premium: kb. 25?28 ezer Ft (OEM, később nem vihető át más gépre), 30?35 ezer Ft (Vistához dobozos frissítés; átvihető), 50?57 ezer Ft (dobozos; szintén átvihető). Windows 7-essel telepített új számítógép vásárlásakor egyes bolthálózatok engedménnyel adnak még egy 7-est, 2010. január 2-ig.

HASZNOS WEBCÍMEK

 • A Windows 7 ismertetésének kezdőlapja
 • windows.microsoft.com/hu-HU/windows7/products/home?os=winxp (Bár innen szinte mindegyik alábbi címre eljutunk, az áttekinthetőség és a hivatko zás kedvéért kiemeltünk néhányat.)
 • Windows rendszerek összehasonlítása windows.microsoft.com/hu-HU/windows7/products/compare?T1=tab20
 • A háromféle Windows 7 kiadás összehasonlítása windows.microsoft.com/hu-HU/windows7/products/compare?T1=tab01
 • Frissítés XP-ről és Vistáról windows.microsoft.com/hu-HU/windows7/products/upgrade?os=xp
 • Windows Áttelepítő windows.microsoft.com/hu-HU/windows7/products/features/windows-easytransfer windows.microsoft.com/hu-HU/windows7/products/upgrade?os=xp
 • XP Mode windows.microsoft.com/hu-HU/windows7/products/features/windowsxp- mode
 • Windows 7 súgó és útmutató windows.microsoft.com/hu-HU/windows7/help
 • Az új rendszer fóruma social.technet.microsoft.com/Forums/hu-HU/2227/threads MailStore ? a levelezés mentéséhez www.mailstore.hu
 • Product Key Finder ? a regisztrációs kódok feljegyzéséhez www.ottsolutions.com/products.htm
 • Néhány ingyenes program Windows 7-hez techline.hu/tudastar/20091115_top_10_windows_7_ingyenes_letoltes.aspxÁrfolyamok

EUR: 308.06CHF: 267.91USD: 261.29
 

Legnépszerűbb cikkek

Karácsony Zoltán: Karrier tippek

Nyeregben érzik magukat az alkalmazottak

Kevésbé elkötelezettek a dolgozók és egyre inkább úgy vélik, könnyű az álláskeresés, ha váltani akarnak. Ez körvonalazódik a céges világban mostanság. Ennek fő oka a munkaerőhiány, ami új helyzetet teremtett a munkaadók számára. Mit lehet e...
Tovább >>