Ezt a júliust nem felejtik el a magyar szállásadók

Az ágazatban fontos mutatónak számító vendégéjszakák száma 42, az árbevétel 41 százalékkal esett vissza a megelőző év júliusához képest. A belföldi vendégek adták a forgalom négyötödét. A legnagyobb vesztes Budapest a KSH adatai szerint. 

Idén júliusban a járvány miatt a külföldi vendégek 75 százalékkal kevesebb éjszakát töltöttek a magyarországi szálláshelyeken, mint a megelőző év azonos időszakában. A magyar vendégéjszakáknál 18 százalékos volt a visszaesés- írja gyorsjelentésében a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A kereskedelmi szálláshelyek árbevétele 41 százalékkal csökkent. A korlátozások május végi feloldásának köszönhetően a belföldivendég-forgalom júniusban elindult dinamikus növekedése júliusban is folytatódott, a vendégéjszakák száma a háromszorosára nőtt az előző hónaphoz viszonyítva.

166 ezer külföldi vendég

Júliusban a szálláshelyeken fogadott 166 ezer külföldi vendég 478 ezer éjszakát töltött el. Nagy részük szállodában vagy kempingben szállt meg. Az éjszakák száma a szállodákban csaknem az ötödére esett vissza. A kempingekben, panziókban és az üdülőház-telepeken 57-60, a közösségi szálláshelyeken 91 százalékos volt a visszaesés. A legnagyobb mértékű, 88 százalékos csökkenés Budapesten következett be.

758 ezer hazai vendég

A belföldi vendégek száma 12, a vendégéjszakáké 18 százalékkal visszaesett. A vendégszám 758 ezer, az eltöltött éjszakáké 2,1 millió volt. Tízből 6 éjszakát szállodákban töltöttek, ahol a csökkenés mértéke 8,6 százalékos volt. A panziók a szállodákkal ellentétben 2,5 százalékkal több éjszakát regisztráltak. A kempingekben az előző év júliusi forgalom kétharmada jelentkezett. A legnépszerűbb régió a Balaton volt.

Júliusban 2860 kereskedelmi szálláshely, köztük 902 szálloda és 1109 panzió volt nyitva a hónap egy részében vagy egészében.