Több mint másfélszeresére nőtt a nyugdíj mellett dolgozók létszáma, szeptemberben már több mint 115 ezren voltak. Az év eleje óta a munkaviszonyban dolgozó nyugdíjasoknak már csupán a 15 százalékos személyi jövedelemadót (szja) kell megfizetniük, a járulékkal nem kell foglalkozniuk.

A mikro-, kis- és középvállalkozások hétfőtől adhatják be a támogatási kérelmeiket épületenergetikai fejlesztéseik támogatására. A vállalkozások minimum 3, maximum 100 millió forint vissza nem térítendő fejlesztési forrást nyerhetnek el, a teljes keretösszeg 20,4 milliárd forint.

A Mol 100 százalékos tulajdonrészt szerzett a németországi székhelyű, műanyag-újrahasznosítással foglalkozó Aurorában. A társaság zárt láncban összegyűjti az autógyárak ipari műanyaghulladékát, és úgy hasznosítja újra, hogy javítja a műanyag tulajdonságait.


Elbocsátásokat és bérbefagyasztásokat tervez a Daimler a Süddeutsche Zeitung szerint. A leépítések elsősorban a vezetőket érinthetik majd; körülbelül 1100 vezető beosztású alkalmazottat érinthet a leépítési tervezet. Rajtuk kívül még 300 ezer dolgozó bérét tervezik befagyasztani.

Minden nyugdíjas és nyugdíjszerű ellátásban részesülő kap nyugdíjprémiumot, amelyet a novemberi ellátással együtt fizetnek ki. Az állam akkor tud nyugdíjprémiumot fizetni, ha a gazdasági növekedés meghaladja 3,5 százalékot, ez idén várhatóan 4,6 százalék lesz. A nyugdíjprémium maximuma idén 22 ezer forint.

Fukusimában hatalmas nap- és szélenergia-központot hoznak létre a radioaktív sugárzással szennyezett mezőgazdasági területek helyén. Az első napelemparkot várhatóan januárban adják majd át. Ezenkívül további 11 nap- és 10 szélerőmű megépítését tervezik, ezek teljes kapacitása 600 megawatt lesz, a beruházást valószínűleg 2024-re fejezik be.

Szeptemberben 11,1 százalékkal nőtt az ipari termelés, a munkanaphatástól megtisztított adat szerint kilenc százalékkal emelkedett a kibocsátás. A kirobbanó teljesítményben jelentős szerepet játszott az elektronikai ipar és az autógyártás, amely a nyári szünet után magasabb fokozatba kapcsolt.

Minden eddiginél magasabb negyedéves eredményt ért el az OTP Bank, amelynek egyúttal az első három negyedéves árbevétele és nyeresége is kiemelkedően alakult.

Az első hosszú hétvége 2020-ban a húsvéti időszakra esik majd, összesen hat hosszú hétvégével és két szombatra áthelyezett munkanappal lehet tervezni jövőre. Négynapos és háromnapos hétvégéből 3-3 lesz.

Jelentősen megújul az idén húszéves budapesti Westend bevásárlóközpont, az átalakulásra több millió eurót fordítanak. Az épület egyes részeit felújítják, így a csaknem 50 éttermet és kávézót magában foglaló ételudvart is. Több lesz a digitális felület, bevezetik az egyszerű, papírpénzmentes parkolást is.

Árfolyamok

EUR: 334.45CHF: 304.79USD: 303.14
 

Legnépszerűbb cikkek

Hirdessen a Haszon Magazinban

Hirdetés ügyben kérem keressen minket a hirdetes@haszon.hu email címen, vagy tekintse meg a média kiajánlókat.

Izgalmas két napnak ígérkezik a városi életmód legújabb trendjeiről szóló beszélgetések sora a Loffice közösségi irodában a Startup Safary fesztivál keretében április 19-20-án. Kiderül például, hogyan mennek a vegán éttermek, miként dolgozi...
Tovább >>

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a legfrissebb hírekről, hasznos információkról!
Feliratkozásával elfogadja adatvédelmi szabályzatunkat.
Változnak az „A lap” megjelenések!
  • 2018/I. negyedév 2018. 04.04
  • 2018/II. negyedév 2018. 07.04
  • 2018/III. negyedév 2018.09.26
  • 2018/IV. negyedév 2018.12.12