Miért képtelenek egyesek pontosak lenni?

Írta: Fülöp Norbert - Készült: 2017. február 11.

A notórius későket mindenki utálja. Érthető, hiszen a többség szerint az ilyen ember tiszteletlen, udvariatlan és figyelmetlen, olyan, aki egyáltalán nem törődik másokkal. Pedig a dolog nem ennyire egyszerű.Pszichológusok szerint maguk a késők is őrlődnek belül, hiszen maguk is látják, gyengeségük milyen károkat okoz a családjukban, a baráti körükben és persze a munkahelyükön. Nem beszélve a megalázó mentegetőzésekről és a kitalált kifogásokról, amelyeket egy idő út persze senki sem hisz el.

De ha tisztában vannak a pontatlanság romboló erejével, akkor miért nem tesznek ellene? Részben azért, mert a notórius késők nem feltétlenül tehetnek arról, hogy képtelenek betartani a határidőket. Jeff Conte, a San Diego Állami Egyetem pszichológus professzora érdekes kísérletben igyekezett igazolni ezt. Habitusuk szerint két csoportba sorolta kísérleti alanyait: az „A” csoportba az ambiciózus és versenyző típusú embereket sorolta, míg a „B” csoportba a kreatív, megfontolt, kutató típusú emberek kerültek. Arra kérte az alanyokat, hogy óra nélkül ítéljék meg, szerintük meddig tart egy perc. Az „A” típusú emberek átlagosan 58 másodpercnél, míg a „B” típusúak 77 másodpercnél gondolták úgy, hogy letelt az egy perc. Vagyis alkatunktól függően másként érzékeljük az eltelt időt, ami magyarázat lehet az állandó késések lelki hátterére.

 

De nem ez lehet az egyetlen magyarázat. Dr. Linda Sapadin New York-i pszichológus ugyanis úgy látja, hogy a késések oka sokszor állandósult félelem, akár depresszió. Amikor ugyanis pacienseit megkérdezte egy-egy konkrét késés vagy halogatás okáról, akkor olyan válaszokat kapott, mint például: „Én meg akartam írni a cikket, de féltem, hogy a szerkesztőm mit szól majd hozzá”. És Sapadin szerint mindig a „de” utáni rész a fontos, ugyanis ezek tükrözik az ember kimondatlan félelmeit. Vagyis az ilyen típusú késések úgy szüntethetők meg, ha maga a félelem is elmúlik.

De mit tehetnek azok, akik kénytelenek együtt élni vagy dolgozni egy notórius késővel? Gyors megoldás, ha egyszerűen nem mondjuk meg egy feladat pontos határidejét, vagy ha egy találkozónál 15 perccel korábbi időpontot adunk meg. Ez azonban csak tűzoltás. A legjobb, ha előre lefektetjük a szabályokat. Ha moziba megyünk egy ilyen emberrel, akkor előre tisztázzuk, hogy ha nincs ott a film kezdése előtt 10 perccel, akkor nélküle fogunk bemenni. Ha kollégáról van szó, akkor hívjuk félre, és szögezzük le, hogy ha még egyszer nem tartja be a határidőket, akkor a főnök is tudni fog a dologról. Ez pedig nem árulás, hiszen a szabályokat előre rögzítettük, a labda ettől kezdve más nála van.
Árfolyamok

EUR: 0CHF: 0USD: 0
 

Legnépszerűbb cikkek

Hirdessen a Haszon Magazinban

Hirdetés ügyben kérem keressen minket a hirdetes@haszon.hu email címen, vagy tekintse meg a média kiajánlókat.

Izgalmas két napnak ígérkezik a városi életmód legújabb trendjeiről szóló beszélgetések sora a Loffice közösségi irodában a Startup Safary fesztivál keretében április 19-20-án. Kiderül például, hogyan mennek a vegán éttermek, miként dolgozi...
Tovább >>

Hírlevél feliratkozás
10 dolog, amit tudnia kell
Feliratkozásával elfogadja adatvédelmi szabályzatunkat.
Változnak az „A lap” megjelenések!
  • 2018/I. negyedév 2018. 04.04
  • 2018/II. negyedév 2018. 07.04
  • 2018/III. negyedév 2018.09.26
  • 2018/IV. negyedév 2018.12.12