Szenzációs régészeti lelet Kairóban

Írta: Haszon - Készült: 2017. március 16.

A fej és néhány más töredék után a II. Ramszeszt ábrázoló monumentális szobor torzóját is megtalálták egy kairói ásatáson, ami szakemberek szerint az eddigi legnagyobb régészeti felfedezés lehet.


 

A felső törzs három tonnás darabját egy vízzel teli gödörből emelték ki az egyiptomi főváros Mataríja nevű szegénynegyedében, ahol a múlt csütörtökön bukkantak rá a fejre és a többi töredékre. A nyolc méter magasra becsült kvarcit szobor régészek szerint vélhetően a több mint 3000 évvel ezelőtt uralkodó II. Ramszesz fáraót, az ókori Egyiptom leghatalmasabb uralkodóját ábrázolja. Az egyiptomi műemlékvédelmi minisztérium az egyik legjelentősebb felfedezésnek nevezte a szobor megtalálását a héliopoliszi templom mellett. A maga idejében ez volt a legnagyobb egyiptomi szentély, kétszer akkora, mint a karnaki templom Luxorban, ám a görög-római időkben lerombolták. Sok obeliszket Alexandriába vagy Európába szállítottak, a templom köveit pedig kairói építkezésekhez használták fel.
Árfolyamok

EUR: 0CHF: 0USD: 0
 

Legnépszerűbb cikkek

Hirdessen a Haszon Magazinban

Hirdetés ügyben kérem keressen minket a hirdetes@haszon.hu email címen, vagy tekintse meg a média kiajánlókat.

Izgalmas két napnak ígérkezik a városi életmód legújabb trendjeiről szóló beszélgetések sora a Loffice közösségi irodában a Startup Safary fesztivál keretében április 19-20-án. Kiderül például, hogyan mennek a vegán éttermek, miként dolgozi...
Tovább >>

Hírlevél feliratkozás
10 dolog, amit tudnia kell
Feliratkozásával elfogadja adatvédelmi szabályzatunkat.
Változnak az „A lap” megjelenések!
  • 2018/I. negyedév 2018. 04.04
  • 2018/II. negyedév 2018. 07.04
  • 2018/III. negyedév 2018.09.26
  • 2018/IV. negyedév 2018.12.12