A tökéletes martini titka

Írta: Fülöp Norbert - Készült: 2017. március 18.

A James Bond filmek óta a martini igazi kultikus ital, és bár a receptje egyszerű, ha mélyebbre ásunk kiderül, hogy egy sor kérdést kell tisztázni a tökéletes eredmény érdekében. Vodkával vagy ginnel készüljön? Száraz vagy édes legyen? És persze ott a legendás „Rázva vagy keverve?” kérdés is.


A martini két összetevője a vermut, valamint a vodka vagy a gin. A martini eredetileg ginnel készült, ezért is mondja el James Bond minden esetben, hogy vodka martinit kér, nehogy félre értés legyen. Hogy melyik a jobb? Ízlés kérdése. A vodka martini íze tisztább, míg a gin fűszeres, karakteresebb ízt ad az italnak. Bármelyiket is használjuk azonban, fontos, hogy az ital alkoholfoka minimum 40 százalékos legyen, mert csak így fog az ital tökéletesen csillogni.

Milyen vermutot válasszak?

Minden vermut márka íze más, közülük néhány virágosabb és fűszeresebb, míg mások aromája finomabb, letisztultabb. Mivel a martini íze főleg a felhasznált vermut aromájának függvénye, érdemes több márkát is megkóstolni, és kiválasztani az ízlésünknek leginkább megfelelőt. Fontos döntés, hogy száraz vagy édes vermutot használunk, a receptkönyvek az előbbit gyakran „francia”, míg az utóbbit „olasz” vermutként jegyzik. Mindkettő finom, ám mostanság inkább a száraz martini a menő. Tom Proud – aki a Newcastle-i Pleased To Meet You bár mixere – London Dry típusú gint javasol, mint amilyen például a Portobello Road vagy a Beafeater, amit ő édesebb francia vermuttal, például Noilly Prat párlattal elegyít. (Ha szeretne elmélyülni a gin márkák között, akkor itt számos klasszikus és újhullámos gin receptjét elolvashatja.)

Édes vagy száraz?

Ez alapvetően ízlés kérdése, ám mostanság inkább a száraz martini divatos. Hogy a martini mennyire édes vagy száraz, az a felhasznált vermut függvénye. Kezdőknek érdemes először édesebb és kisebb alkoholtartalmú vermuttal kezdeni, mert így lágyabb karakterű italt készíthetnek. Induláskor jó lehet a 6 egység vodka vagy gin, valamint az 1 egység vermut arány, amit később persze ízlés szerint lehet alakítani.

Rázva vagy keverve?

Fontosnak tűnő kérdés, ám a gyakorlat azt mutatja, hogy az ízt nem befolyásolja a technika, és végtére is ez a lényeg. Ha a mixer shakerben rázta össze az alapanyagokat, akkor az ital kissé zavarosabb, buborékosabb lehet, és ha nem szűrték át kellőképpen, jégszilánkokat is találhatunk benne. A technika kiválasztása ennek ellenére leginkább hitkérdés. Felix Cohen a londoni Hackney bárból például a keverésre esküszik, mert szerinte így pontosan érzi, hogy mi történik az itallal, hogy mikor tökéletes a hőmérséklet. Éppen ezért kezdőknek érdemes a keveréssel kezdeni, mert így folyamatosan láthatják, hogy éppen hogy áll az alkotásuk.

Mennyire legyen hideg?

Amennyire csak lehet! Legjobb, ha az alapanyagokat fagyasztóban tartjuk, a jeget pedig frissen tegyük bele, hogy még ne kezdjen olvadni, mert akkor gyorsan felhígítja az italt. Ha van egy kis időnk, akkor szervírozás előtt tegyük be a kész martinit pár percre fagyasztóba.

Fűszeresen?

A martinit meg lehet bolondítani fűszerekkel vagy akár valamilyen keserűlikőrrel, és ha kellően bevállalósak vagyunk, akár borssal, gyömbérrel vagy korianderrel is kísérletezhetünk. Gondoljon csak bele, minden különleges koktél egy bevállalós mixer fantáziájának gyümölcse, amit biztosan több pokolian rossz ízkombináció előzött meg.

Körítés

A klasszikus Dirty Martini mellé magozott olívabogyót adnak, ebből is legjobb a sima tartósított, nem pedig a sós lében pácolt vagy olajos változat. De lehet a martini mellé felkockázott ananászt vagy chedar sajtot is kínálni, mert ezek kiemelik az ital ízét. Talán meghökkentő, de a Gibson Martini mellé ecetes hagyma dukál, ami ugyancsak remek párosítás. Gyakoribb ennél egy lime vagy citrom karika a martini tetején, ami friss ízt kölcsönön az italnak. De ahogy már írtuk, tessék bátran kísérletezni!
Árfolyamok

EUR: 308.03CHF: 265.57USD: 260.95
 

Legnépszerűbb cikkek

Karácsony Zoltán: Karrier tippek

Nyeregben érzik magukat az alkalmazottak

Kevésbé elkötelezettek a dolgozók és egyre inkább úgy vélik, könnyű az álláskeresés, ha váltani akarnak. Ez körvonalazódik a céges világban mostanság. Ennek fő oka a munkaerőhiány, ami új helyzetet teremtett a munkaadók számára. Mit lehet e...
Tovább >>