Önt is kikészíti a repülés? 8 tipp, hogy ne így legyen

Írta: Fülöp Norbert - Készült: 2017. március 18.

Nagyszerű, hogy repülővel pár órányi távolság Európa másik fele, hogy a Budapest-Peking út nincs 12 óra, a repülés mégis megviseli az embert. Lábdagadás, vérrögképződés, jat lag, fáradtság és csúnya megfázás lehet a szárnyalás kellemetlen mellékhatása, ami tönkre teheti a nyaralás vagy az üzleti út első pár napját. De mit tehetünk, hogy minél gyorsabban túl legyünk ezeken? A Trillist megkérdezett pár légiutas-kísérőt, hiszen ők minden másnap találkoznak ezekkel a problémákkal.


A pilóták és a légiutas-kísérők életét sokan irigyeljük, ám a repülés mellékhatásait aligha, pedig aki transzkontinentális járatokon szolgál, az biztosan szenved ezektől is. De mi az ő titkuk?

1. Emeld fel a lábad!

A legtöbben, ha megérkeznek a szállodai szobájukba, azonnal felteszik a lábukat jó magasra, amire a legjobb a gyertyaállás a fal mellett.  A gyakorlatot legalább 5-10 percig kell végezni, hogy hatásos legyen. A gyakorlat hatására a vér és a testnedvek visszaáramolnak a felsőtestbe, ezzel csökken a láb és a boka duzzadása, megélénkül a keringés.

2. Ne aludj azonnal!

Kevés dolognak nehezebb ellenállni egy hosszú repülés után, mint a szunyókálásnak, hiszen ilyenkor az ember úgy érzi magát, mintha kicsavarták volna. Próbáljunk meg azonban ébren maradni, és kivárni a lefekvési időt, így egyrészt valóban fáradtan fekszünk le, másrészt a szervezetünk könnyebben átáll majd. Ha mindenképp szundítunk, akkor az ne legyen egy óránál hosszabb, mert ha tovább alszunk, ébredéskor fáradtabbak leszünk, mint előtte.

3. Ne aludja túl magát

Gyakori hiba, hogy első éjjel az ember túlalussza magát, ami viszont nem jó. Érdemes ezért időben ágyba bújni, és maximum annyit aludni, mint amennyit otthon is szoktunk. Állítsuk be az ébresztőórát, és akár beszéljünk meg egy találkozót is reggelre, hogy legyen ösztönzés. Jobban járunk így, még ha a felkelés kicsit nehezebben megy is majd.
Árfolyamok

EUR: 312.6CHF: 268.4USD: 266.52
 

Legnépszerűbb cikkek

A fluktuáció megbénítja a vállalatokat. Különösen munkaerőhiány idején a cég létét veszélyezteti. Mi okozza a nem kívánt távozásokat? Hogyan reagáljon erre a vezető? Erre is válaszolt saját tapasztalatai alapján Csikós-Nagy Katalin, a HR Ev...
Tovább >>