Hasznos tipp: A lakásfelújítás kulisszatitkai

Írta: Haszon - Készült: 2017. március 20.

Hosszabb idő és több pénz a tervezettnél. Ez az általános tapasztalat, azoknál, akik belevágtak már egyszer lakásuk felújításába. Sajnos az esetek nagy százalékában tényleg ez a helyzet, de rengeteg bosszankodástól óvhatjuk meg magunkat, ha előre gondolkozunk. Akár felújítandó lakást vásárolunk, akár meglévőt csinosítanánk hasznos, gyakorlati tippeket gyűjtöttünk össze.


1. Fűtés és víz

Sok lakásban még héra típusú cserépkályhák, vagy gázkonvektorok adják a meleget. A szakemberek szerint, egyedi fűtésnél természetesen, csak 70 négyzetméter felett gazdaságosabb a lakásközponti kazán, ám a kényelmi funkciója megkérdőjelezhetetlen. Ugyanis konvektorok általában a közlekedő és vizes helységeket nincsenek (hideg a fürdőszoba és a konyha) valamint külön-külön kell állítani őket, az egyetlen termosztát helyett. Mindenekelőtt keressünk szakembert. A legtöbbnek van kedvenc márkája, amivel dolgozni szokott, ezzel nem érdemes vitatkozni. Állapodjunk meg úgy, hogy a szakik mondják meg a márkát és a típust, de mi vásároljuk meg.

Tipp: Az internetes áruházakban 20-40 százalékkal olcsóbban is megrendelhetjük a kazánokat, ráadásul ingyenes kiszállással. Ha egyetlen fürdőszoba van a lakásban, akkor sokat spórolhatunk a vízátfolyásos kazánnal. Ez fele annyiba kerül, mint a víztartályos. Ennek hátránya, hogy ha egyszerre engedjük meg két helyen a melegvizet, alacsonyabb lesz a nyomás.

Nem érdemes spórolni és hagyományos kazánt venni, mert a teljes beruházás költségéhez képest nincs jelentős különbség egy turbós cirkó és egy kondenzációs kazán között. A meglévő hagyományos gázkazánokhoz képest - a gyakorlati tapasztalatok szerint - a kondenzációs kazánok gázfelhasználása 25-30 százalékkal kevesebb. Ehhez azonban a kémény bélelése is szükséges.

Tipp: A kéménybélelés a legelső munkafázis lehet. A szerződésbe írassuk be, hogy csak akkor fizetjük ki a teljes összeget, ha a kéményseprő átvette a munkát. Minél közelebb vagyunk a tetőtérhez, annál olcsóbban ússzuk meg ezt az ügyet.
Ha megvan a kazán egy gáztervező rajzolja le a rendszert és adja be a tervet azonnal a gázműveknek. Ez a lépés legyen az első, mert a szolgáltatónak le kell szerelnie az órát, majd ha elkészült a munka, vissza is kell helyeznie. Sajnos általános tapasztalat, hogy ez a gázterv beadásától számítva 3-4 vagy akár 5 hónap is lehet. Azaz hiába kezdjük a munkát nyáron, a fűtési szezon elején még nem lesz gáz. Ez pedig jelentősen lelassíthatja a további folyamatokat. Már az elején döntsük el, a vezetékek a falban, vagy a padlóban fussanak. Ha amúgy is felszednénk a parkettát vagy a burkolatot, érdemes az aljzatba rejteni a fűtéscsöveket.

Tipp: A víz és fűtésszerelést érdemes egy szakemberrel, csapattal végeztetni, általában így is vállalják el a munkát.

2. Villany

Főleg a régi lakásoknál érdemes a teljes rendszert újrakábelezni, mivel nem tudhatjuk, mi van a falakban, melyik vezeték lett kicserélve, melyik nem. Ha a fűtésszerelő úgyis szétveri a falakat, ez már szinte „semmiség”. A munkát általában a lakás méretéből számolják, négyzetméterenként 4-6 ezer forintba kerül (szerelvények nélkül). A lakást, lehetőleg sötétben, többször járjuk végig, hogy megfelelően helyezzük el a kapcsolókat. Ahová automatikusan nyúlnánk villanyt kapcsolni, oda tetessük a szerelvényeket. Konnektorból pedig sosem elég, inkább legyen több minden szobában. Érdemes előre eldönteni, hol lesz a lakásban a televízió és az internet router, mert azokat a vezetékeket is el lehet tüntetni a falban.

Tipp: A munka közben néhány keresztkérdéssel tudathatjuk a szakemberrel, hogy nem lehet minket átverni. Kérdezzük meg hol lesz az érintésvédelmi relé (ez kötelező), kérjük meg, hogy földelje a kazánt és a gázórát, mert a gázművek nem veszi át.

3. Hidegburkolat

A csempék és járólapok kiválasztása az első lépés és általában a legnehezebb. Mindkét esetben 1 osztályút válasszunk. Ezzel nemcsak a burkoló állandó szitkozódásától óvjuk meg magunkat, tulajdonképpen spórolunk is. A másod- és harmadosztályú csempék könnyen törnek, szinte minden csomagban van olyan görbe, amit nem is lehet felhasználni és ki kell dobni. Így a maximum 30 százalékos megtakarítás gyakorlatilag eltűnik. A legtöbb szakember megengedi, hogy a ragasztókat is mi magunk vegyük, így „csak” a munkaköltségre kell árajánlatot kérnünk.

Tipp: Főleg az olasz csempéknél mindig maradjon meg legalább 1 csomag. olyan gyorsan változik az árukészlet, hogy ha történik valami a csempével, nem tudjuk majd pótolni.

A burkolók az építőipar legprecízebb (legfinnyásabb) táborába tartoznak. A falon vagy a padlón tapasztalt minimális vízszint vagy függőleges eltéréseken is órákig tudnak morgolódni. A legtöbben a burkolandó felületek előkészítését is vállalják. Hát hagyjuk nekik! Ez több szempontból is praktikus: Egyrészt saját munkája miatt nem fog berzenkedni. Másrészt valóban akadnak (szinte elvétve) olyan kőművesek, akiknek tényleg nem a legjobb barátjuk a vízmérték. Egy ferde falon egyenesen csempézni viszont csak rengeteg ragasztóval lehet, ami így kidobott pénz.

Tipp: A fugázás másnapján nedves szivaccsal töröljük át a csempét. Ezt általában elfelejtik a szakemberek és pár nap után állandóan olyan hatása lesz a felületnek, mintha poros lenne. Akkor már nincs mit tenni, bemarta magát az anyag.

4. Festés

Sok meglepetést tartogat egy régi lakás fala. Most nem az elrejtett értékekre gondolunk, hanem a különböző festékekre és vakolatokra. Egy lakáson belül, akár minden szobában másra számíthatunk. A legritkább esetben lehet egyből festeni a falat. Ilyenkor több lehetőség is van. Az egyik, hogy minden falat gletteltetünk és csak utána következik a festés (ez négyzetméterenként 1000 forint körüli összeg). A másik, ha nagyon rossz állapotban van a fal a festhető tapéta. Ilyenkor is kell glettelni, de biztosan nem zuhan le a vakolat és a régi repedések sem kerülnek egy-két évvel a festés után elő.

Tipp: A szomszéddal közös falat, főleg a láthatóan leválasztott lakásoknál, érdemes hangszigetelni. Ennek legegyszerűbb és legolcsóbb formája, ha egy 5 centis tőzeggyapot réteget teszünk a falra és egy gipszkartonnal lezárjuk.

5. Nyílászárók
Szinte minden valamirevaló fórumon elmondták már, milyen fontos a nyílászárók, ablakok ajtók megfelelő szigetelése. A legolcsóbb a műanyag, de sok tulajdonosnak nincs szíve megválni az eredeti fa ablakoktól. Rossz hír, hogy ezek felújítása közel kétszer annyiba kerül, mint kicserélni műanyagra és szinte sosem lesz olyan hatékony szigetelő, mint az új. De szép. Pont.

Tipp: Ha bejárati ajtót, vagy ablakot cserélünk, mindig kérdezzük meg a közös képviselőt, hogy van-e valamilyen kötelező szín vagy minta a házban. Ez a műemlék házaknál egyértelmű, de bárhol előfordulhat előírás.

6. Parketta
Fa vagy laminált? Felszedjük a régi parkettát vagy felcsiszoljuk? Ezek a fő kérdések. A tömörfa parketta elképesztően drága, összehasonlításképpen egy jobb minőségű laminált négyzetmétere 2 ezer forint, míg ugyanez 20 ezer tömör fából. Persze itt is van átmenet. Van olyan laminált, amelynek felülete 2-szer csiszolható. Ez persze már közelít árban a fához.

Tipp: Bárki, bármit mond, a parkettacsiszolás az utolsó fázis legyen. Amikor már sitt sincsen a lakásban. Hiába vigyáz mindenki, nagyon könnyen karcolják meg a frissen lakkozott parkettát.
Árfolyamok

EUR: 350.53CHF: 331.01USD: 321.91
 

Legnépszerűbb cikkek

Hirdessen a Haszon Magazinban

Hirdetés ügyben kérem keressen minket a hirdetes@haszon.hu email címen, vagy tekintse meg a média kiajánlókat.

Izgalmas két napnak ígérkezik a városi életmód legújabb trendjeiről szóló beszélgetések sora a Loffice közösségi irodában a Startup Safary fesztivál keretében április 19-20-án. Kiderül például, hogyan mennek a vegán éttermek, miként dolgozi...
Tovább >>

Hírlevél feliratkozás
10 dolog, amit tudnia kell
Feliratkozásával elfogadja adatvédelmi szabályzatunkat.
Változnak az „A lap” megjelenések!
  • 2018/I. negyedév 2018. 04.04
  • 2018/II. negyedév 2018. 07.04
  • 2018/III. negyedév 2018.09.26
  • 2018/IV. negyedév 2018.12.12