Miért cserélik le a washingtoni nagykövetet?

Írta: Haszon - Készült: 2017. április 06.

Szabó Lászlót, a Külgazdasági és Külügyminisztérium miniszterhelyettesét jelölik új washingtoni nagykövetnek Szemerkényi Réka nyári visszahívása után.


A váltást azzal indokolta a tárca, hogy az új amerikai elnök teljesen új politikát folytat, amely új feladatok elé állítja a magyar diplomáciát is. A posztot mindössze 26 hónapja betöltő Szemerkényi Rékának a kormányzatban felrótták, hogy megtévesztette a Külügyminisztériumot, amikor azt jelentette, hogy háromszor is találkozott Donald Trumppal, ugyanis kiderült, mindössze egyetlen ilyen alkalom volt. Akkor is egy jótékonysági rendezvényen álltak egymás mellé, amiről fotó is készült, de Trump állítólag azzal sem volt tisztában, hogy kivel fotózzák. Pedig a magyar kormányzatnak rendkívül fontos volna egy Orbán-Trump találkozó, ami megmutatná, hogy a republikánus elnökkel jobb a kapcsolat, mint Obamával volt. Trump eddig hivatalosan mindössze négy nagyhatalom kormányfőjével találkozott, ma a kínai elnökkel egyeztet –, és nem tájékoztatta kellőképpen az amerikai külügyet a lex CEU tartalmáról. Amikor a magyar kormányfőt kérdezték a tapasztalt diplomata hazahívásáról, lekezelően csak azt mondta, "nőügyekkel nem foglalkozik".
Árfolyamok

EUR: 0CHF: 0USD: 0
 

Legnépszerűbb cikkek

Hirdessen a Haszon Magazinban

Hirdetés ügyben kérem keressen minket a hirdetes@haszon.hu email címen, vagy tekintse meg a média kiajánlókat.

Izgalmas két napnak ígérkezik a városi életmód legújabb trendjeiről szóló beszélgetések sora a Loffice közösségi irodában a Startup Safary fesztivál keretében április 19-20-án. Kiderül például, hogyan mennek a vegán éttermek, miként dolgozi...
Tovább >>

Hírlevél feliratkozás
10 dolog, amit tudnia kell
Feliratkozásával elfogadja adatvédelmi szabályzatunkat.
Változnak az „A lap” megjelenések!
  • 2018/I. negyedév 2018. 04.04
  • 2018/II. negyedév 2018. 07.04
  • 2018/III. negyedév 2018.09.26
  • 2018/IV. negyedév 2018.12.12