Mégsem lesz bevétel alapú társasági adó Romániában

Írta: Haszon - Készült: 2017. július 12.

A román kormány nem vezeti be a cégek bevételét alapul vevő új adónemet, miután első hivatalos külföldi útján az Európai Unió vezetőivel tárgyalt.


A román miniszterelnök leszögezte, hogy a bukaresti kormány letett a bevétel alapú társasági adóról, erről megbeszélésükön Jean-Claude Juncker bizottsági elnököt is biztosította, akivel egyetértett abban, hogy nem szabad egy konkrét probléma megoldása miatt a korrekt vállalkozások működését veszélybe sodorni. Románia azonban mindenképpen érvényt akar szerezni annak az uniós irányelvnek, amelynek értelmében a nyereséget a megtermelése helyén kell adóztatni - hangoztatta a román kormányfő.

Az új, a nyereség helyett az üzleti forgalomra alapozó adónem bevezetése a június végén beiktatott Tudose-kabinet programjában szerepel. Az elképzelést a román vállalkozók és a külföldi befektetők is ellenkezéssel fogadták. A jobboldali Klaus Iohannis államfő is élesen bírálta a szociálliberális kormány váratlan adópolitikai terveit, felszólította a koalíciót, hogy hagyja abba "ezt az adópolitikai ugrabugrálást".

A kormány fő erejét adó Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke, Liviu Dragnea korábban azzal indokolta az új adónem szükségességét, hogy a román piacon tevékenykedő multinacionális cégek nagyon alacsony nyereséget könyvelnek el, és gyaníthatóan nem adóznak az országban megtermelt haszon után.

Dragnea szerint valószerűtlen, hogy csak "a tehetségtelen", nyereséget termelni képtelen befektetők telepedtek meg Romániában, de ha így lenne, akkor tenni kell valamit, hogy "segítsenek" nekik nagyobb nyereséget termelni. Tudose már beiktatása napján leszögezte, hogy nem hoz adópolitikai döntéseket alapos hatástanulmány nélkül, most a belföldi és nemzetközi nyomás hatására teljesen fel is adta a kormányprogram egyik legjelentősebb adópolitikai újítását.




Árfolyamok

EUR: 0CHF: 0USD: 0
 

Legnépszerűbb cikkek

Hirdessen a Haszon Magazinban

Hirdetés ügyben kérem keressen minket a hirdetes@haszon.hu email címen, vagy tekintse meg a média kiajánlókat.

Izgalmas két napnak ígérkezik a városi életmód legújabb trendjeiről szóló beszélgetések sora a Loffice közösségi irodában a Startup Safary fesztivál keretében április 19-20-án. Kiderül például, hogyan mennek a vegán éttermek, miként dolgozi...
Tovább >>

Hírlevél feliratkozás
10 dolog, amit tudnia kell
Feliratkozásával elfogadja adatvédelmi szabályzatunkat.
Változnak az „A lap” megjelenések!
  • 2018/I. negyedév 2018. 04.04
  • 2018/II. negyedév 2018. 07.04
  • 2018/III. negyedév 2018.09.26
  • 2018/IV. negyedév 2018.12.12